Aangepaste geschiedenis van Jack Daniels

Inhoudsopgave

In 1866 als eerste Amerikaanse distilleerderij registreerde, is Jack Daniel’s sindsdien de populairste Amerikaanse whisky. Volgens de populaire legende leerde de jonge Jack Daniel zijn vak van een dominee genaamd Dan Call. Hij leerde echter distilleren van een Afro-Amerikaanse slaaf, Nearest Green. Zijn bijdrage aan de geschiedenis is uit het archief gewist. De whisky-expert wiens artikel in The New York Times in 2016 de aanzet gaf tot Weavers zoektocht naar de waarheid.

Fawn Weaver las in juni 2016 een internationale editie van The New York Times in Singapore toen ze de kop tegenkwam: “Jack Daniel omarmt een verborgen ingrediënt: hulp van een slaaf.” Om de 150ste verjaardag van Jack Daniel’s te vieren, werd het verhaal geschreven door Clay Risen, die voor het eerst op het verhaal werd getipt door een lid van het moederbedrijf van het merk.

Aangepaste geschiedenis van Jack Daniels

Risen, geboren in Tennessee en auteur van American Whiskey, Bourbon & Rye: A Guide to the Nation’s Favorite Spirit, was verrast om te horen dat hij tijdens zijn onderzoek naar de geschiedenis van Jack Daniel’s slechts een korte vermelding van een slaaf tegenkwam.

Om meer te weten te komen over Nearest Green en het uitwissen van de rol die tot slaaf gemaakte mensen in de Amerikaanse whiskyproductie speelden, reisde Risen naar Lynchburg en schreef een artikel voor The New York Times. Gebaseerd op mondelinge geschiedenis en de dunste archiefsporen – zal misschien nooit definitief worden bewezen of het waarheid is.

Toen Fawn Weaver dat hoorde, vatte ze het op als een uitdaging om haar waarde te bewijzen. Na het verhaal van Risen te hebben gelezen, besloot Weaver de komende twee jaar te besteden aan het invullen van die contouren en het vinden van dat definitieve bewijs.

Het was volkomen verbijsterend. Afro-Amerikanen maken al lang deel uit van veel merken, maar we hebben er nooit een in het bijzonder kunnen identificeren en zeggen: “Deze persoon had echt een naam en deze persoon had een belangrijke rol.”

Uiteindelijk onthult haar onderzoek dat Nearest Green niet alleen Jack Daniel leerde whisky maken, maar in feite de eerste meesterdistilleerder was voor Jack Daniel’s Distillery, en dus ook de eerste Afro-Amerikaanse meesterdistilleerder in de Verenigde Staten.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest