Apple’s nieuwe iPhone vergrendelingsstand bestrijdt hacken en spyware

iPhone vergrendelingsstand bestrijdt hacken en spyware

Inhoudsopgave

Al vele jaren positioneert Apple haar producten – waaronder de iPhone, iPad en Mac – als de veiligste. Het versterkte die inspanning afgelopen week door een nieuwe functie aan te kondigen, Lockdown Mode genaamd, die deze herfst beschikbaar zal zijn en gemaakt is om gerichte hackpogingen te dwarsbomen, zoals de Pegasus malware, die regeringen gebruiken om mensenrechtenactivisten, advocaten, politici, en journalisten af te luisteren. Bovendien kondigde Apple een subsidie van 10 miljoen Dollar en een bug bounty van 2 miljoen Dollar aan om aanvullend onderzoek naar deze nieuwe veiligeheids software te ondersteunen.

iPhone vergrendelingsstand bestrijdt hacken en spyware

Apple Lockdown Mode

Volgens de tech-gigant is de Lockdown Mode bedoeld om extreme beveiliging op de telefoons te activeren, waaronder het blokkeren van bijlagen van berichten en voorvertoningen van links, potentieel hackbare online surfmiddelen, en inkomende FaceTime gesprekken. Op Apple telefoons kan geen nieuwe software voor beheer op afstand geïnstalleerd worden als ze in Lockdown Mode staan. In de herfst, als onderdeel van iOS 16, iPadOS 16, en MacOS Ventura, wordt de nieuwe mogelijkheid vrij beschikbaar gesteld voor het grote publiek. Ze is al beschikbaar in testsoftware die deze zomer door ontwikkelaars gebruikt wordt.

Tegelijk met de nieuwe Lockdown Mode, die Apple omschrijft als een “extreme” stap, kondigde het bedrijf ook een donatie van $ 10 miljoen aan het Dignity and Justice Fund van de Ford Foundation aan, ter ondersteuning van de mensenrechten en de strijd tegen sociale onderdrukking.

De initiatieven van het bedrijf om apparaten beter te beveiligen komen op een moment dat de tech sector te maken krijgt met steeds meer gerichte cyberaanvallen van onderdrukkende regeringen over de hele wereld. Aanvallen zoals die met Pegasus zijn gericht op het passief verzamelen van inlichtingen, in tegenstelling tot brede ransomware of virus operaties, die vaak tot doel hebben zich het verst en het snelst lukraak te verspreiden via residentiële en bedrijfsnetwerken.

Techbedrijven hebben steeds meer oog voor veiligheid

De laatste jaren hebben ook andere techbedrijven hun aanpak van de beveiliging veranderd. Door extra beveiligingslagen aan te brengen aan logins en downloads, is Google’s Advanced Account Protection project gemaakt voor iedereen die een verhoogd risico loopt op gerichte online aanvallen.

Apple Lockdown Mode zal in de loop van de tijd uitgebreid worden, aldus Apple, dat ook een bug prijs van maximaal $2 miljoen uitloofde voor iedereen die beveiligingsfouten in de nieuwe functie kan ontdekken.

Volgens vertegenwoordigers van Apple probeert het bedrijf een evenwicht te vinden tussen gemak en strenge veiligheidsmaatregelen, en het deed ook een publieke toezegging om de functie verder te verbeteren. Apps die webpagina’s tonen zullen zich aan dezelfde beperkingen houden als Apple’s apps in de meest recente versie van Lockdown Mode.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest