De reis naar het moederschap

Jonge moeders

Inhoudsopgave

In welk opzicht zijn jonge moeders en tienerzwangerschappen van elkaar te onderscheiden? Er zijn twee soorten jonge moeders: tienermoeders en jonge moeders. Adolescentenzwangerschappen worden gebruikt om tieners aan te duiden die op extreem jonge leeftijd moeder worden, vaak onbedoeld en zonder hun toestemming. De groep jonge moeders omvat vrouwen tussen de 18 en 23 jaar. Ze bevinden zich vaak in het grijze gebied tussen de regels. Dit is iets wat wij ook veel horen.

De vrouwen zijn oud en onafhankelijk genoeg om te beslissen of ze al dan niet jonge moeder willen worden, maar ze zijn op dit moment nog niet financieel onafhankelijk. Bovendien is de relatie niet altijd zo stabiel als die zou zijn met een moeder van in de dertig.

In de jaren 1970 en vroeger werd zwanger worden op jonge leeftijd als heel normaal beschouwd. Gezinsplanning op jonge leeftijd is in de huidige maatschappij minder gebruikelijk geworden. Is dit echter een positieve ontwikkeling? Wanneer is de meest geschikte tijd om zwanger te worden?

Jonge moeders

Wanneer is de beste tijd om zwanger te worden?

Is er een “beste” leeftijd om zwanger te worden? Bestaat er zoiets? Wat is de invloed van werk, vrienden, en familie op beslissingen over gezinsplanning? En wat is precies de functie van de biologische klok? We hebben voor je gemak een lijst samengesteld van de meest essentiële feiten en overwegingen.

In één oogopslag is de meest gunstige tijd om zwanger te worden:
Volgens de statistieken wordt 90 procent van de vrouwen zwanger binnen het eerste jaar na onbeschermd seksueel contact.  Artsen menen dat de beste tijd om kinderen te krijgen tussen de 20 en 30 jaar ligt.

Vrouwen kunnen tegenwoordig hun eicellen invriezen voor gebruik bij een toekomstige zwangerschap. Na 35 begint de kwaliteit van het sperma van een man geleidelijk achteruit te gaan.

De gemiddelde leeftijd van een eerste kind is 25 jaar.

Wanneer is volgens jou de beste tijd om je eerste kind te krijgen? Om te beginnen bestaat er niet zoiets als een ideale gemiddelde leeftijd voor een eerste kind. Toekomstige ouders moeten zelf beslissen wanneer het de beste tijd in hun leven is om hun eerste kind te krijgen.

Sommige moeders worden op jonge leeftijd zwanger van hun eerste kind, en het kind komt misschien pas 15 jaar na de eerste. Anderen maken een snelle start op het werk en doen langer over taken als verre reizen en vrijetijdsbesteding. Sommige mensen ontmoeten hun prince charming pas op hun 40ste, en krijgen hun eerste kind pas op hun 43ste.

Vrouwen neigen er tegenwoordig toe om in hun late twintiger jaren meer tijd te besteden aan gezinsplanning dan in het verleden. Daardoor is de gemiddelde leeftijd van het eerste kind 29 jaar. Verschillende sociale factoren, zoals het zoeken van een partner, studeren, of financiële overwegingen, kunnen deze tendens om op latere leeftijd moeder te worden beïnvloeden.

Discussies over het eenmalige moment van je babyproject worden steeds gewoner. Veel dingen in het leven kunnen niet gepland worden, en dit is iets dat vaak over het hoofd gezien wordt. En dat is maar goed ook!

Is er een verband tussen leeftijd en vruchtbaarheid bij vrouwen?
Antwoorden op de vraag wanneer de beste tijd is om kinderen te krijgen zijn betrekkelijk eenduidig als medisch deskundigen vragen: hoe vroeger, hoe beter. Deskundigen menen dat kinderen krijgen in je derde levensdecennium, tussen je 20ste en 30ste, de beste tijd is. Op z’n minst is de situatie gunstig wat betreft de vruchtbaarheid bij vrouwen en het risico op genetische afwijkingen.

Het maakt niet uit hoe oud je bent

Het stoplicht blijft op groen staan. De kans om zwanger te worden is in je vroege dertiger jaren niet beduidend kleiner dan in je late twintiger jaren. Wel is er een lichte toename van de kans dat de baby met een genetisch defect geboren wordt. Vanaf je 35e neemt de vruchtbaarheid van vrouwen sterk af, en neemt de kans op een aangeboren afwijking zoals het syndroom van Down sterk toe.

Hoe jong en dynamisch vrouwen boven de 35 zich ook voelen of hoe druk hun leven ook is, de eicellen zijn de meest essentiële factor om tot een zwangerschap te komen. De kwaliteit ervan vermindert naarmate men ouder wordt. Als gevolg daarvan plukken jonge moeders de vruchten van een verhoogde vruchtbaarheid.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest