Een hond adopteren

Inhoudsopgave

Adopt, don’t shop! Een zin die de laatste jaren vaker voorkomt. Mocht je hem nog niet gehoord hebben: deze slogan promoot het adopteren van dieren in plaats van nieuwe gefokte dieren aanschaffen. Er zijn vele dierenasiels met dieren die een huisje zoeken, deze blog wordt daarom gewijd aan het adopteren van een hond, zodat je genoeg informatie hebt, mocht je een hond nemen overwegen.

Volle asielen
Hoewel het niet leuk is en te allen tijde voorkomen zou moeten worden, is het soms onoverkomelijk: een hond moeten wegdoen. Dit kan allerlei redenen hebben. De baasjes hebben er niet genoeg tijd voor, het klikt niet met andere dieren in het huishouden, het dier kan niet goed met kinderen overweg of er is te weinig ruimte. Deze honden worden in sommige gevallen aangeboden via tweedehandswebsites, via facebook, via stichtingen of ze worden naar het asiel gebracht. De asielen in Nederland en België zitten vol met honden die een nieuw huis nodig hebben.

Een hond adopteren

Waarom adopteren?

Natuurlijk is het leuk om een puppy aan te schaffen, je kunt deze opvoeden en trainen naar eigen hand, laten wennen aan jouw gewoontes en laten meedraaien in de routines van het gezin. Daarnaast is een puppy natuurlijk enorm schattig! Maar, ook puppy’s worden volwassen honden. Een hond adopteren gaat niet zonder risico’s, je weet immers niet hoe de opvoeding is geweest, maar elke hond verdiend een fijn en veilig thuis. Als je kiest voor het adopteren van een hond, geef je hem of haar een thuis die het verdient, bovendien zijn honden van nature leergierig en kun je de hond nog veel leren, mocht dit een punt zijn waar je over twijfelt. 

Binnen- of buitenland?
Tegenwoordig zijn er talloze instanties die zich bezighouden met de opvang van straathonden in bijvoorbeeld Oost-Europa, Roemenië of Griekenland. In landen zoals Nederland en België zijn er gelukkig geen straathonden, maar in de landen die zojuist genoemd zijn is er een overschot aan straathonden. Jammer genoeg worden deze dieren vaak afgemaakt, maar gelukkig wordt een deel gered en ondergebracht in opvangcentra of gastgezinnen, waarna ze hopelijk een nieuw huis vinden. Vaak worden de honden elders in Europa geplaatst. Elke hond verdient naar mijn idee en veilig thuis, zowel de honden in Nederland en België als de honden elders in Europa of de wereld. Een kritisch punt aan het adopteren op afstand, dus wanneer je kiest om een hond uit bijvoorbeeld Oost-Europa wilt adopteren, is dat je het dier alleen kunt kiezen aan de hand van foto’s en video’s: de echte connectie maak je pas als je de hond daadwerkelijk in huis haalt, waardoor je niet écht weet hoe de band tussen jij en de hond gaat zijn. Toch zijn de geredde honden vaak jong en vormt dit in de praktijk niet echt een probleem.

De voor- en nadelen kort op een rijtje

Voordelen van het adopteren van een hond zijn

  • Je biedt de hond een fijn en veilig thuis
  • Je kunt al iets zeggen over het karakter van het dier
  • In verhouding goedkoper dan de aanschaf van een puppy

Nadelen van het adopteren van een hond zijn

  • Het dier kan een moeilijk karakter hebben
  • Het kan langer duren voor het dier gewend is
  • Nieuwe dingen aanleren kan moeilijker zijn

Dus?
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog iets meer weet over het adopteren van een hond. Hoewel het gepaard gaat met risico’s, komt het in vrijwel alle gevallen goed wanneer honden herplaatst worden. Honden zijn ontzettend loyaal en zullen je alleen maar dankbaar zijn. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest