Eenvoudige Gids voor Bewust Watergebruik in Huis

Bewust watergebruik in huis

Inhoudsopgave

Water is een kostbaar goed en het is onze verantwoordelijkheid om er bewust mee om te gaan. Door thuis water te besparen, dragen we bij aan een duurzame toekomst voor onze planeet. In deze gids leer je hoe je bewust kunt omgaan met water in huis en ontdek je handige tips en maatregelen om water te besparen.

Of je nu eigenaar bent van een huis of een appartement huurt, er zijn verschillende manieren om water te besparen. Door kleine veranderingen in je dagelijkse routine aan te brengen, kun je een groot verschil maken voor het milieu en je portemonnee. In de volgende secties leer je meer over het belang van bewust watergebruik, eenvoudige waterbesparende tips voor in huis, waterbesparende apparaten en installaties, aanpassingen in de badkamer en keuken om water te besparen, en tot slot, bewust watergebruik in de tuin.

Belangrijke punten uit deze sectie:

 • Bewust watergebruik in huis draagt bij aan een duurzame toekomst voor onze planeet.
 • Thuis water besparen kan op verschillende manieren.
 • Door kleine veranderingen in je dagelijkse routine aan te brengen, kun je een groot verschil maken voor het milieu en je portemonnee.

Waarom bewust watergebruik belangrijk is

Bewust omgaan met water is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Het verminderen van je waterverbruik kan tot wel honderden euro’s per jaar besparen op je waterrekening. Maar bovenal draagt duurzaam watergebruik bij aan een betere toekomst voor onze planeet.

Door waterbewust te wonen, verklein je je ecologische voetafdruk en help je mee om de wereld leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Het verminderen van je waterverbruik is een kleine moeite, maar het kan grote gevolgen hebben.

Feiten over watergebruik

Wist je dat een persoon gemiddeld 120 liter water per dag verbruikt? Dat is meer dan 43.000 liter per jaar! En wist je dat bijvoorbeeld het produceren van één kilo rundvlees wel 15.500 liter water kost? Door bewuster om te gaan met ons waterverbruik, kunnen we deze cijfers drastisch verminderen.

“Water is de bron van al het leven en we moeten er zuinig op zijn. Door ons waterbewustzijn te vergroten, dragen we bij aan een duurzame toekomst voor ons allen.”

De bovenstaande quote onderstreept het belang van duurzaam watergebruik en bewust watergebruik in ons dagelijks leven. In de volgende secties leer je meer over hoe je water kunt besparen in huis, zodat jij ook kunt bijdragen aan een duurzame toekomst.

Eenvoudige waterbesparende tips voor in huis

Er zijn talloze manieren waarop je water kunt besparen in huis. Hieronder vind je enkele eenvoudige waterbesparingstips die je direct kunt toepassen:

 • Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen of scheren.
 • Neem een douche in plaats van een bad, dit bespaart al snel zo’n 50 liter water per keer!
 • Vang regenwater op om je planten water te geven.
 • Gebruik een gieter in plaats van een tuinslang. Dit bespaart al snel zo’n 100 liter water per keer!
 • Repareer lekkende kranen en leidingen direct. Een druppelende kraan kan op jaarbasis wel 15.000 liter water verspillen!
 • Gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen als ze vol zijn. Dit bespaart niet alleen water, maar ook energie.
 • Zet een emmer onder de douche om het water op te vangen dat tijdens het opwarmen wegloopt. Dit water kun je gebruiken om de wc door te spoelen of planten water te geven.

Zuinig omgaan met water hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze simpele tips kun je al veel water besparen en bijdragen aan een duurzame toekomst.

Waterbesparingstips

Waterbesparende apparaten en installaties

Er zijn tal van waterbesparende apparaten en installaties die je kunt gebruiken om je waterverbruik te verminderen. Wist je bijvoorbeeld dat een waterbesparende douchekop tot wel 50% minder water verbruikt dan een normale douchekop? Dit kan je op jaarbasis honderden liters water besparen! Hieronder vind je meer voorbeelden van waterbesparende apparaten en installaties:

Apparaat/Installatie Waterbesparing
Waterbesparende douchekop 50%
Toilet met spoelonderbreking 45%
Waterbesparende kraan 40%
Waterbesparende wasmachine 30%

Door het gebruik van deze apparaten kan je niet alleen water, maar ook op je energierekening besparen. Een wasmachine met een A+++ energielabel bijvoorbeeld, verbruikt niet alleen minder water, maar ook minder energie dan een oudere wasmachine.

Voor de aanschaf van waterbesparende apparaten en installaties kan je bijvoorbeeld terecht bij je lokale bouwmarkt of installatiebedrijf. Let bij de aanschaf niet alleen op de aanschafprijs, maar ook op het water- en energieverbruik en het energielabel.

Aanpassingen in de badkamer voor waterbesparing

Om water te besparen in de badkamer, zijn er verschillende aanpassingen die je kunt doen. Hier zijn enkele tips om waterverbruik te verminderen zonder concessies te doen aan comfort:

 1. Installeer een waterbesparende douchekop. Dit kan tot wel 50% water besparen ten opzichte van een normale douchekop.
 2. Neem een kortere douche. Elke minuut minder onder de douche kan tot wel 10 liter water besparen.
 3. Zet de kraan uit tijdens het tandenpoetsen of scheren.
 4. Repareer lekkende kranen en toiletten zo snel mogelijk. Slechts een druppel per seconde kan al meer dan 10.000 liter water per jaar verspillen.
 5. Gebruik een glas om je tanden te spoelen in plaats van de kraan open te laten staan.
 6. Vul het bad niet helemaal vol en overweeg om een douche te nemen in plaats van een bad. Een bad kan tot 150 liter water verbruiken, terwijl een douche met een waterbesparende douchekop slechts 50 liter verbruikt.

Door deze aanpassingen te maken in de badkamer, kun je gemakkelijk water besparen en bijdragen aan een duurzame toekomst.

waterbesparing in badkamer

Waterbesparing in de keuken

De keuken is een plek in huis waar veel water wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het afwassen van de vaat, het wassen van groenten en fruit en het koken van pasta of rijst. Door bewust om te gaan met water, kun je ook in de keuken flink wat water besparen. Hieronder volgen enkele waterbesparende tips voor in de keuken:

 1. Gebruik een vaatwasser in plaats van met de hand afwassen. Een vaatwasser gebruikt namelijk minder water dan wanneer je met de hand afwast. Zorg er wel voor dat de vaatwasser volledig gevuld is voordat je deze aanzet.
 2. Gebruik een opvangbakje in de gootsteen om water op te vangen tijdens het afwassen of het wassen van groenten en fruit. Dit opgevangen water kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven.
 3. Gebruik een waterkoker om water te koken, in plaats van een pan op het fornuis. Een waterkoker gebruikt namelijk minder water en energie dan een pan op het fornuis.
 4. Ontdooi voedsel in de koelkast in plaats van onder stromend water. Dit bespaart niet alleen water, maar zorgt er ook voor dat voedsel gelijkmatiger ontdooit.
 5. Repareer lekkende kranen direct. Een lekkende kraan kan veel water verspillen en kan zorgen voor onnodige kosten.

Door deze eenvoudige tips toe te passen, kun je flink wat water besparen in de keuken. Het verminderen van je waterverbruik in de keuken is niet alleen goed voor het milieu, maar kan ook zorgen voor een lagere waterrekening. Win-win dus!

Bewust Watergebruik in de Tuin

Je kunt niet alleen binnen, maar ook buiten bewust omgaan met water. Hier zijn enkele tips om het waterverbruik in je tuin te verminderen:

 • Gebruik regenwater om planten water te geven. Dit kun je opvangen met een regenton.
 • Geef planten ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat water om verdamping te voorkomen.
 • Zorg voor een goede afwatering om te voorkomen dat water wordt verspild.
 • Irrigeer planten met druppelslangen of emitters, in plaats van sproeiers, om water te besparen.
 • Kies voor planten die goed gedijen in de lokale omstandigheden en minder water nodig hebben.

Zoals je ziet, zijn er veel eenvoudige manieren om water te besparen in de tuin. Door bewust om te gaan met water, kun je niet alleen geld besparen op je waterrekening, maar ook bijdragen aan een duurzame toekomst.

Duurzaam watergebruik in het dagelijks leven

Bewust omgaan met water in het dagelijks leven is een belangrijke stap naar een duurzame levensstijl. Maar waar begin je? Welke stappen kun je nemen om je waterverbruik te verminderen en bij te dragen aan een betere toekomst voor onze planeet? In dit artikel hebben we al verschillende tips en technieken besproken om bewust watergebruik in huis te bevorderen. In deze sectie gaan we verder in op duurzaam watergebruik in het dagelijks leven.

Gebruik een herbruikbare waterfles

Een van de gemakkelijkste manieren om bij te dragen aan duurzaam watergebruik is door een herbruikbare waterfles te gebruiken. Dit vermindert je gebruik van wegwerp plastic flessen en helpt het afvalprobleem te verminderen. Bovendien bespaar je water door het verminderen van de productie van nieuwe plastic flessen en het verminderen van het energieverbruik dat nodig is om deze flessen te produceren.

Eet minder vlees

Wist je dat de productie van vlees een grote hoeveelheid water verbruikt? Door minder of geen vlees te eten, draag je bij aan duurzaam watergebruik. Kies in plaats daarvan voor plantaardige maaltijden en verminder zo je waterverbruik en de impact op het milieu.

Gebruik duurzame producten

Door het kopen van duurzame producten, zoals kleding van biologisch katoen en gerecyclede materialen, draag je bij aan de waterbesparing. De productie van katoen en andere materialen kost veel water, dus het kiezen van duurzame producten helpt bij het verminderen van de waterbehoefte.

Composteer je etensresten

Door het composteren van je etensresten verminder je de afvalstroom en draag je bij aan de vermindering van waterverbruik. Het composteren van etensresten zorgt ervoor dat water niet wordt verspild in afvalverwerking. Het gecomposteerde materiaal kan ook worden gebruikt om de tuin te bemesten in plaats van het gebruik van kunstmest, wat weer bijdraagt aan duurzaam watergebruik.

Door bewust om te gaan met water in het dagelijks leven kan iedereen een bijdrage leveren aan duurzaam watergebruik. Of het nu gaat om het verminderen van het gebruik van plastic flessen, het kiezen voor duurzame producten of het composteren van etensresten, elke stap helpt. Ga vandaag nog aan de slag en draag bij aan een duurzamer gebruik van water en een betere toekomst voor onze planeet.

FAQ

Waarom is bewust watergebruik belangrijk?

Bewust watergebruik is belangrijk omdat het bijdraagt aan een duurzame levensstijl en helpt om de watervoorraad te behouden. Door waterbewust te wonen verminder je jouw impact op het milieu en draag je bij aan een betere toekomst voor onze planeet.

Wat zijn eenvoudige waterbesparende tips voor in huis?

Er zijn verschillende eenvoudige manieren om water te besparen in huis. Enkele tips zijn het installeren van waterbesparende douchekoppen, het repareren van lekkende kranen, het opvangen van regenwater voor het besproeien van planten, en het verminderen van de tijd die je onder de douche doorbrengt.

Welke waterbesparende apparaten en installaties zijn er?

Er zijn diverse waterbesparende apparaten en installaties beschikbaar. Voorbeelden hiervan zijn waterbesparende toiletten, waterbesparende vaatwassers, en regenwatersystemen voor het besproeien van de tuin. Deze apparaten en installaties helpen je om water te besparen en je waterverbruik te verminderen.

Welke aanpassingen kan ik in de badkamer doen om water te besparen?

In de badkamer kun je verschillende aanpassingen doen om water te besparen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een waterbesparende douchekop, het verminderen van de waterdruk, en het niet onnodig laten lopen van water tijdens het tandenpoetsen of scheren.

Hoe kan ik water besparen in de keuken?

In de keuken kun je water besparen door zuinig om te gaan met water tijdens het koken, afwassen en andere keukenactiviteiten. Enkele tips zijn het gebruiken van een afwasmachine in plaats van met de hand afwassen, het opvangen van water tijdens het spoelen van groenten, en het hergebruiken van kookwater.

Hoe kan ik bewust omgaan met water in de tuin?

Om bewust om te gaan met water in de tuin kun je onder andere regenwater opvangen en gebruiken voor het besproeien van planten, kiezen voor droogtetolerante planten en grassoorten, en zorgen voor een goede irrigatie om waterverlies te minimaliseren.

Wat zijn praktische maatregelen voor duurzaam watergebruik in het dagelijks leven?

Praktische maatregelen voor duurzaam watergebruik in het dagelijks leven zijn onder andere het verminderen van de tijd onder de douche, het volgen van het ‘laatste druppel’ principe bij het gebruik van water, en het hergebruiken van water voor het besproeien van planten of het schoonmaken van oppervlakken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest