Elektrische installatie inrichten voor nieuwe woning

electricien eindhoven

Inhoudsopgave

electricien eindhoven

Elektrische installatie bij renovatie- of nieuwbouwwoning

Als je een huis aan het renoveren bent of een nieuwe woning bouwt, kun je een elektrische installatie inrichten die perfect bij je individuele behoeften past. Dit gaat echter veel verder dan de juiste plaats voor lichtschakelaars en stopcontacten. Om je te helpen een grondig plan op te stellen, hebben we een checklist samengesteld met alles wat je moet weten over elektriciteitsbekabeling in huis. Van elektriciteit aansluiten en huisbeveiliging tot stopcontacten en schakelaars plannen.

Elektriciteitsplan opstellen

Elektriciteit is een van de meest ontmoedigende uitdagingen als het om een woning gaat. Als kabels en leidingen eenmaal onder het pleisterwerk gelegd zijn, blijven je mogelijkheden voor het aansluiten en gebruiken van elektrische gadgets de komende decennia hetzelfde. Met dat in gedachten moet je goed letten op je huidige dagelijkse routines: hoe beweeg je je door je huis? Overleg daarom altijd goed met je elektricien over de bedrading komt te liggen en waar je aansluitingen wilt hebben voor schakelaars en stopcontacten.

Wanneer en waar heb je elektrische apparaten nodig? Met een digitaal grondplan kun je dan de bedrading van je nieuwe huis aanleggen – namelijk de stekkers en schakelaars die in elke kamer voor verschillende doeleinden nodig zijn. De plattegrond moet zo gedetailleerd mogelijk zijn en het volgende bestrijken:
• muren, deuropeningen, en ramen
• openingsrichtingen van alle deuren en ramen
• de inrichting van je badkamers en keuken
• de plaats van huishoudelijke en amusementsapparatuur zoals de koelkast, het fornuis, oven, wasmachine, droger, de stereo-installatie en de televisie.

De basis: schakelaars en stopcontacten

Geen moderne woning kan zonder verlichting en stroom. Bedenk, voordat je schakelaars plaatst, waar je bepaalde lampen binnen handbereik wilt hebben. Voor de bedrading van nieuwe huizen worden lichtschakelaars gewoonlijk naast elke deuropening aangebracht.

Bovendien blijken slimme bewegingssensoren bijzonder handig in ruimtes als de badkamer, kelder, gang of bijkeuken: ze reageren op bewegingen en schakelen dienovereenkomstig de verlichting aan en uit. Maar met slimme schakelaars, dimmers en drukknoppen kun je niet alleen je verlichting regelen. Je kunt ook andere functies op je systeem aansluiten, waaronder jaloezieën, verwarming en airconditioning.

elektrische installatie

Meer is meer: elektriciteit aansluiten in renovatie woning

Wees niet te zuinig bij het plannen van je stopcontacten. Vaak onderschatten huiseigenaren hoeveel ze er op den duur werkelijk nodig zullen hebben. Voordat je in een renovatie woning de bedrading laat aanleggen, tel je alle huishoudelijke en amusements-apparaten op die je dagelijks gebruikt.

In het algemeen raden we aan in elke hoek van elke kamer een stopcontact te plaatsen. Zo hoef je niet te improviseren met stekkerdozen en riskeer je daardoor branduitbraken. Te veel apparaten op één stekkerdoos aansluiten kan al snel leiden tot overspanning en oververhitting.

Huisbeveiliging: blijf veilig in het dagelijks leven

Rookmelders zijn geen overbodige luxe. Dat kleine kastje aan het plafond kan problemen voorkomen. In het algemeen is het aan te raden rookmelders te installeren in elke afzonderlijke kamer, en ook in de gangen en natuurlijk ook de keuken.

Smart home technologie helpt verder je huis tegen inbraak te beschermen. Geautomatiseerde verlichting en jaloezieënbediening kunnen bijvoorbeeld je aanwezigheid simuleren als je weg bent. Bovendien zorgen buiten bewegingsmelders ervoor dat de verlichting aangaat als er iemand nadert – om jou en je gasten te verwelkomen of om potentiële indringers af te schrikken.

Hoe doe je de huisbedrading voor communicatie en ontspanning

Telefoon- en netwerkaansluitingen vormen een ander belangrijk onderdeel van de inrichting van je elektrische installatie. Bedenk ook hier in welke kamers (en op welke plekken precies) je voedingen voor je vaste lijn, internet en televisie wilt plaatsen.

Als je over meerdere kamers of zelfs meerdere verdiepingen een snelle internetverbinding wilt hebben, zijn wifi-versterkers voor thuisnetwerken een goede optie.

Blijf voorbereid en denk vooruit met huisbekabeling

Hoe goed we de dingen ook plannen – uiteindelijk weten we nooit helemaal wat het leven voor ons in petto heeft. Bij de installatie van elektriciteit bij een renovatie- of nieuwbouwwoning moet je er rekening houden dat je persoonlijke behoeften en omstandigheden in de loop van de tijd kunnen veranderen.

We raden aan een paar lege leidingen en plaats houders in je verdeelkast op te nemen. Zo kun je de installatie ook lang na de bedrading van het huis nog aanpassen. Misschien wil je in de toekomst een zonnepanelen systeem als duurzame energiebron installeren? Evenzo maken lege buizen het gemakkelijk om extra kabels door het hele huis te leggen: je kunt dan je systeem upgraden zonder je muren helemaal opnieuw te moeten openbreken.

Tot slot over elektrische installatie aanleggen

Wees je ervan bewust dat een elektrische installatie aanleggen een vak apart is. Huur daarom altijd een vakbekwame en gecertificeerde professional in, zoals Elektricien Eindhoven 040. Je weet dan zeker dat je gediplomeerde monteurs in huis krijgt en dat tegen scherpe prijzen. Ook voor spoedservice kan je de elektricien Eindhoven bellen.

Bron: Elektricien Eindhoven

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest