Het belang van gereedschapbeheer

gereedschapbeheer

Inhoudsopgave

Waarom gereedschapbeheer belangrijk is

Een doorsnee maintenance afdeling moet tientallen of zelfs honderden verschillende bedrijfsmiddelen bijhouden die getest, gerepareerd en vervangen moeten worden. Elk van deze taken vereist het gebruik van specifiek gereedschap dat essentieel is om een klus goed en op tijd te klaren.

Maar wat gebeurt er als een elektricien op een bouwplaats aankomt zonder multimeter of draadstripper? Hoe kan een arbeider een nieuw huis inlijsten zonder klemmen of een luchtcompressor?

Werknemers zouden geen tijd moeten verspillen aan het zoeken naar het juiste gereedschap. En verloren of gestolen gereedschap stopt de voortgang en gaat ten koste van de winst van een bedrijf.

Het volgen en beheren van gereedschap met een geautomatiseerd onderhoudsbeheersysteem een materiaalbeheer of een op zichzelf staande inventarisatie oplossing kan je belangrijke gereedschappen en apparatuur georganiseerd houden, zodat technici snel kunnen vinden wat ze nodig hebben. Wat zowel tijd als geld bespaart. En als er iets ontbreekt, weet je dat meteen en kun je het probleem zo snel mogelijk aanpakken.

Wat is gereedschapbeheer?

gereedschapbeheer

Onderhoudsteams, aannemers, elektriciens, veldtechnici en andere professionals bewaren hun gereedschap in dozen en grotere apparatuur in een gereedschapsruimte of gereedschapskist. Het niet organiseren van gereedschap en apparatuur vertraagt het werk en verlaagt de productiviteit.

Gereedschapbeheer is een slimme keuze voor bedrijfsmiddelen intensieve industrieën, zoals:

  • Fabrikanten
  • Maintenance afdelingen
  • Buitendienstorganisaties
  • Hulpdiensten
  • Rechtshandhaving
  • Scholen en universiteiten
    .

Deze organisaties volgen activa zoals voertuigen, zware apparatuur of verlichting, d.w.z. zaken die nodig zijn om het bedrijf geld te laten verdienen. Dus waarom zou gereedschap niet op dezelfde manier kunnen worden bijgehouden?

Dit is waar gereedschapbeheer software, ook wel tool tracking software genoemd, kan helpen. Vaak een functie van het voorraadbeheer, stelt een gereedschapbeheer systeem organisaties in staat om voor elk gereedschap een profiel aan te maken, compleet met afbeeldingen, geschiedenis en huidige locatie of gebruiker.

Functies gereedschapbeheer systemen

Deze systemen voor gereedschapbeheer kunnen ook meer geavanceerde functionaliteit bieden, waaronder:

Barcodering

Net als andere bedrijfsmiddelen kan aan gereedschap en apparatuur een unieke barcode of QR-code worden toegekend. Met de camera op een mobiel apparaat kunnen technici een gereedschap scannen om het systeemprofiel op te vragen en informatie te bewerken of toe te voegen.

Reserveringen

Als een onderhoudsteam vijf multimeters heeft, moeten managers te allen tijde weten waar elke multimeter zich bevindt. Door aan elk bedrijfsmiddel een code toe te kennen, kunnen medewerkers gereedschap reserveren, zodat ze hun taken correct en op tijd kunnen uitvoeren. Bovendien helpt deze functionaliteit teams verliezen te beperken en houdt ze bij welke medewerker het gereedschap het laatst heeft gereserveerd om de verantwoording te vergroten.

Rapportage

Heb je je ooit afgevraagd: “Hoe oud is deze luchtcompressor?” Of: “Wie gebruikt deze boor het vaakst?” Of misschien: “Hoeveel besteden we aan de opslag van dit gereedschap?”. Zonder een systeem dat dient als opslagplaats van historische gegevens over gereedschap en bedrijfsmiddelen, blijven deze vragen waarschijnlijk onbeantwoord. Met rapportagemogelijkheden kun je met gereedschapbeheer software rapporten genereren over verschillende inventaris- of uitrustingsgegevens om gebieden te identificeren die voor verbetering vatbaar zijn.

Keuringen

Het tijdig keuren van gereedschap is zeer belangrijk. Middels een geautomatiseerd systeem weet je precies wanneer welk gereedschap gekeurd moet worden. Als ook wanneer het aan vervanging toe is. Software voor gereedschapbeheer is hierbij uiterst handig, en eigenlijk onmisbaar.

Reparatie & onderhoud

Krijg snel en eenvoudig zicht op het onderhoud van gereedschap. Maak eenvoudig melding van defect gereedschap en zorg voor een veilige werkomgeving. Ook preventief onderhoud is met een geautomatiseerd systeem eenvoudig te hanteren, in te plannen en uit te voeren.

Voordelen van gereedschap- en materiaalbeheer systemen

materieelbeheer

We sommen de belangrijkste voordelen op van een gereedschap- en materiaalbeheer systeem.

Verbeterde workflow

Mobiele apparaten zijn vooral nuttig voor organisaties die apparatuur onderhouden. Werkstromen worden gestroomlijnd – technici kunnen hun smartphones gebruiken om de locatie van gereedschap te bekijken en te reserveren, en het systeem werkt alles in realtime bij. Ook de keuringsdata komen naar voren en wanneer een gereedschap in onderhoud is.

Meer toezicht en samenwerking

Je kunt rapporten maken en probleemgebieden identificeren als gevolg van gedetailleerde gebruiksgegevens, en je kunt deze gegevens delen tussen afdelingen. Andere bedrijfsonderdelen kunnen dan meer strategische beslissingen nemen op basis van real-time beschikbaarheid van apparatuur.

Minder materiaalverlies

Een systeem dat materieel bijhoudt, helpt bedrijven verliezen te beperken die duizenden euro’s kunnen kosten om een machine te vervangen of in productiviteit te houden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest