Het hele verhaal over tuinieren in potten en wat je erover moet weten

The Whole Story on Gardening in Containers and What You Need to Know About It

Inhoudsopgave

Tuinieren in containers is een geweldige optie voor mensen die weinig ruimte hebben of die een spatje groen aan hun patio of dek willen toevoegen, en is voor beide situaties een perfecte oplossing. Met tuinieren in bakken kun je een grote verscheidenheid van planten kweken, waaronder bloemen, groenten, en zelfs kruiden. En het spannendste is… Het kweken van planten in containers vraagt een minimum aan onderhoud.

Maar wat houdt tuinieren in containers precies in? Is het voor jou de juiste weg? Lees verder om alles te leren wat je moet weten over deze mooie en eenvoudige manier om je groene vingers in te zetten.

The Whole Story on Gardening in Containers and What You Need to Know About It

Wat is tuinieren in bakken precies?

Een vorm van tuinieren die bekend staat als containertuinieren is er een waarbij planten in containers worden gekweekt in plaats van direct in de grond te worden geplant. Containertuinen kunnen samengesteld worden uit allerlei onderdelen, zoals plastic potten, terracotta potten, of zelfs tuinopbergdozen.

Kweek je eigen groenten, zelfs als je niet veel ruimte of goede grond hebt, door ze in plaats daarvan in containers te kweken. Stel je een conventionele tuin voor met rijen planten; in een containertuin kun je hetzelfde aantal planten kweken in een deel van de ruimte die voor de conventionele tuin nodig zou zijn. Containertuinen zijn ook verplaatsbaar, wat betekent dat je ze kunt verplaatsen tot je er de ideale plek voor vindt.

Klinkt het tot hier toe niet goed? Maar voor je met planten begint, zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden.

Een paar dingen om over na te denken voor je met tuinieren in potten begint

Aan de slag gaan met tuinieren in bakken vereist zorgvuldige overweging van een aantal factoren, waaronder de soorten planten die je wilt kweken en de afmetingen van de bakken zelf.

Indeling van planten

Een van de vele voordelen van tuinieren in bakken is de veelzijdigheid van de methode, want het is mogelijk een grote verscheidenheid van planten in deze ruimten te kweken, waaronder bloemen, groenten, en kruiden. Niet alle planten zijn echter gelijk geschapen; sommige planten werken veel beter in containertuinen dan andere.

Zoek naar compacte plantensoorten die een beperkt wortelstelsel hebben als je planten voor je containertuin uitzoekt. Wortels en andere planten die penwortels hebben doen het niet goed in containertuinen vanwege hun diepte. Maak er bovendien een punt van planten te kiezen die geschikt zijn voor de weersomstandigheden waar je woont en ook voor de hoeveelheid zonlicht waaraan je tuin zal worden blootgesteld.

Grootte van de container

Het hangt ook van de grootte van de containers die je gebruikt af welke soorten planten je zult kunnen kweken. Kleinere bakken zijn bijvoorbeeld meer geschikt voor planten als kruiden, terwijl grotere bakken plaats bieden aan planten met een grotere wortelmassa, zoals tomaten.

Bij de keuze van plantenbakken voor je tuin moet je voorrang geven aan exemplaren die voorzien zijn van drainagegaten. Je planten kunnen heel snel afsterven als ze aan stilstaand water blootgesteld worden. Potten van terra cotta en potten van plastic zijn twee populaire opties voor containertuinen; het is echter belangrijk potten te kiezen die groot genoeg zijn voor de planten die je van plan bent te kweken.

Bereid de containers voor

Je zult je containers moeten voorbereiden om er iets in te kunnen planten. Leg een soort drainagemateriaal op de bodem van de pot om de boel op gang te helpen. Dit kan bestaan uit iets eenvoudigs als grind of stenen. Bedek daarna het oppervlak met een laagje potgrond. Zorg ervoor dat je een potgrondmengsel gebruikt dat van hoge kwaliteit is en dat speciaal ontwikkeld werd voor gebruik in containertuinen.

Het planten kan beginnen zodra de container klaargemaakt is. Zorg ervoor dat je je planten consequent water geeft en bemest volgens de aanwijzingen op de verpakking. Je containertuin zal bloeien als hij de juiste hoeveelheid zorg en aandacht krijgt.

Onderhoud

Containertuinen vragen minder onderhoud dan traditionele tuinen, maar je moet ze toch wat aandacht en zorg geven. Omdat de grond in containertuinen zo snel kan uitdrogen, moet je er zeker van zijn dat je je planten op een consequente basis water geeft. Het zou voldoende moeten zijn om een keer per week water te geven, maar als het bijzonder warm weer is, moet je misschien vaker water geven.

Bovendien moet je je planten consequent bemesten. Ook hier is het belangrijk een meststof te zoeken die ontwikkeld is met het oog op containertuinen. Het is waarschijnlijk niet nodig vaker dan eens per maand te bemesten; maar zorg er wel voor de aanwijzingen op de verpakking van de meststof te lezen en op te volgen.

Als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, zie je het belang niet over het hoofd van het doodknippen van je bloemen en het verwijderen van bladeren die geel of bruin zijn geworden van je planten. Dit bevordert de groei van nieuwe planten en zorgt ervoor dat je tuin er altijd op zijn best uitziet.

Gaten voor afwatering

Kies plantenbakken die afwateringsgaten hebben, want je planten langere tijd in water laten staan kan ze snel doden. Je zou je kunnen concentreren op het kweken van planten die in droge omstandigheden kunnen overleven, zoals vetplanten, cactussen, of bepaalde soorten bloemen. Zolang de pot echter gaten in de bodem heeft voor drainage, kan bijna elke soort plant in een pot gedijen.

De wortels van planten

Zoek plantensoorten die over het geheel genomen klein van omvang zijn en een compact wortelstelsel hebben als je planten voor je container tuin uitzoekt. Zoals eerder kort vermeld, doen planten die een penwortel hebben, zoals wortels, het niet goed in containertuinen vanwege hun worteldiepte. In plaats daarvan kun je overwegen planten te kweken met een ondiep wortelstelsel, zoals sla, radijs en spinazie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest