Huiskamerplanten en de positieve effecten ervan

Inhoudsopgave

Plantmom/dad: (noun)mother/father of plants. someone who owns a significant number of plants and cares for them deeply, these plants are usually kept inside to be close to their surrogate mother/father’

Misschien is het de generatie, maar de term plantmom of plantdad wordt steeds vaker gehoord. Iemand die gek is van planten en ze verzorgd alsof het zijn/haar kids zijn. Oké dit is natuurlijk lichtjes overdreven, maar het geeft wel weer hoe gek iemand op planten is. Eigenlijk zou iedereen een beetje een plantmom of -dad moeten zijn, het hebben en verzorgen van planten is namelijk leuk en heeft zelfs gezondheidsvoordelen. In deze blog alles over kamerplanten en tips voor als je nog niet zo’n groene woon- of slaapkamer hebt maar dit wel graag wilt veranderen.

Plantjes voor zuurstof
Net zoals bomen, doen ook planten aan fotosynthese. Dit biochemische proces zorgt voor de vorming van zuurstof en glucose vanuit licht, koolstofdioxide en water. Naast het voorzien van zuurstof, zuiveren planten en bomen de lucht van fijne stofdeeltjes. Logisch is het dan ook dat het hebben van planten in de woonkamer, slaapkamer of elders in het huis, zorgt voor meer zuurstof en een schonere lucht. Dit heeft positieve effecten op de gezondheid en de concentratie. Ook wordt gezegd dat planten een rustgevend effect kunnen hebben, dit zou kunnen komen doordat een groene omgeving zorgt voor stressvermindering en het verlagen van de bloeddruk. 


Decoratief en dempend

Naast de positieve effecten die plantjes hebben op lichaam en geest, zijn ze ook erg decoratief. Natuurlijk is niet iedereen fan van een jungle, maar tegen een mooie grote kamerplant zegt praktisch niemand nee. Het mooie aan planten is de diversiteit: er zijn zoveel verschillende soorten, vormen, maten, geuren dat er wel een aantal types moeten zijn die bij het huis, interieur of de persoon passen. Naast het decoratieve effect, zorgen planten ook voor geluidsdemping. Zo kan de akoestiek van een ruimte aanzienlijk positief veranderen wanneer er een aantal planten in worden geplaatst, het zorgt voor een minder galmend effect, wat wel zo gezellig is.

Zorgen voor iets levends 

Naast de decoratieve- en de gezondheidsvoordelen, is er iets in de mens wat het fijn vindt om voor iets levends te zorgen. Hierbij kan er gedacht worden aan een ander mens of dier, maar ook plantjes vervullen de taak om zich te laten verzorgen goed. Hoewel het niet altijd even duidelijk is, vinden de meeste mensen het fijn om voor iets te zorgen. Plantjes hebben aandacht, liefde, licht en water nodig. Hoe fijn is het om ze dat te kunnen geven. Bovendien krijg je er zuurstof, schone lucht, een fijn uitzicht en fijne akoestiek voor terug. Een plantmom of plantdad zijn heeft zo zijn voordelen. 

Where to start?

Wil je graag planten, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Start met plantjes die gemakkelijk te onderhouden zijn zoals de zamioculcas, deze valt niet direct dood neer als je hem een keer vergeet water te geven. Een andere makkelijke plant is de dracaena, die ook wel tegen een stootje kan. Je kunt je hiernaast ook laten informeren bij een plantenwinkel.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest