Lezen is gezond, feit of fabel?

Lezen is gezond, feit of fabel

Inhoudsopgave

Van een aantal dingen is met honderd procent zekerheid te zeggen dat ze goed zijn voor de gezondheid, zo dragen gezonde voeding, voldoende beweging en voldoende slaap bij aan een gezond leven. Maar heb je wel eens nagedacht over lezen? Vroeger werd altijd al gezegd dat lezen goed is voor een mens, maar gezond? Er zijn de laatste jaren verscheidene onderzoeken uitgevoerd om de effecten van lezen op de gezondheid te achterhalen. Is lezen goed voor de mens en zijn/haar gezondheid? Of is dit een fabel? Je leest het in dit artikel.

Lezen is gezond, feit of fabel

Het schrift

Het is moeilijk voor te stellen dat er ooit een tijd is geweest zonder het schrift. Het schrift is vermoedelijk ontstaan rond 3500 voor christus. Het is niet ontwikkeld door een persoon, maar ontstaan op meerdere plaatsen in de wereld en op meerdere manieren. Men had een manier nodig om zaken te registreren en boodschappen te kunnen verspreiden op afstand. Het begon met enkele tekens, figuren of letters die klanken moesten voorstellen. Uiteindelijk is het alfabet ontstaan, waarmee er vele woorden konden worden geschreven met relatief weinig letters. Het alfabet was gemakkelijk aan te leren, in vergelijking met beeldschrift die wel honderden pictogrammen bevatte. Er zijn vele schriften ontstaan. Het Fenicisch alfabet is het eerst ontstaan, waaruit het Griekse en Armeense schrift ontstaan is. Zo leidde deze schriften tot het Arabische en Germaanse schrift en meer, net zolang tot het schrift is ontstaan dat we nu kennen.

Voordelen van lezen

Maar, is lezen dan gezond? Alle onderzoeken wijzen uit van wel. Het regelmatig lezen van boeken heeft een positief effect op de gezondheid van de mens, sommige studies beweren zelfs dat het de levensverwachting verlengt. Een groot voordeel van lezen is het verrijken van de woordenschat en leesvaardigheid, dat kan bijdragen aan het vinden van een baan, aldus onderzoek. Hiernaast zorgt regelmatig lezen voor het verhogen van de concentratie en zorgt lezen voor het ontdekken van nieuwe dingen of juist het ontdekken van jezelf: door te lezen kun je namelijk tot nieuwe inzichten komen of dingen anders leren zien. Hiernaast wordt gezegd dat het lezen van boeken je meer empathisch maakt, doordat je je bezighoudt en/of meeleeft met de personages in het boek, ben je sneller geneigd dit in het echte leven ook te doen.

Langer leven door lezen?

Een ander groot voordeel van lezen is de ontspanning en precies dit stukje draagt bij aan het verlengen van de levensverwachting. Tijdens het lezen ben je gefocust, maar je lichaam is in rust waardoor het kan ontspannen: je zondert je even helemaal af van de rest van de wereld. Dit is anders wanneer we tv kijken bijvoorbeeld. Ook zorgt regelmatig lezen voor een kleinere kans op geheugenstoornissen zoals dementie in het latere stadium van het leven. Lezen houdt het cognitieve vermogen op peil en dit brengt enorm veel voordeel met zich mee wanneer we verouderen. 

Dus?

Ja, lezen is gezond! Het draagt bij aan ontspanning, verhoogt ons cognitief vermogen, maakt ons meer empathisch en kan er zelfs voor zorgen dat we langer leven. Alle reden dus om met enige regelmaat een boek te pakken en eens lekker te gaan lezen. Welk boek ga je lezen?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest