Meer dan ooit: plastische chirurgie

Meer dan ooit- plastische chirurgie

Inhoudsopgave

Een spuitje botox of een fillertje? Of toch een ooglidcorrectie of liever liposuctie? Tegenwoordig lijkt plastische chirurgie de normaalste zaak van de wereld, zeker onder de jongere generatie. Uit onderzoek blijkt dat het gebruik van botox en fillers met zo’n dertig procent is toegenomen in vergelijking met tien jaar geleden als we het hebben over de leeftijdsgroep twintig tot dertig. Plastische chirurgie is een prachtig middel dat letsel na een ongeval kan herstellen, bijvoorbeeld een huidtransplantatie na brandwonden. Hiernaast kan plastische chirurgie onzekerheden verminderen en zorgen dat men zich mooier voelt. Maar is het antwoord op die onzekerheid altijd chirurgie? Heeft de jongere generatie echt die middelen nodig, of heeft het meer te maken met voldoen aan een schoonheidsideaal dat eigenlijk helemaal niet realistisch is? Dit artikel gaat over de wereld van plastische chirurgie, hoe evalueert dit zich? Wat maakt dat dit stijgt? Wat is het verschil met vroeger? Je leest het hier.

Geschiedenis Plastisch chirurgie

Plastisch chirurgie bestaat al sinds de klassieke oudheid, de naam is ontstaan vanuit het Griekse woord ‘plastikos’, dat vormgeven betekent. Heel ver voor onze tijd deed men al aan neus- en ooglidcorrecties en ook hazenlippen werden gecorrigeerd als we de oude Chinese geschiedenis mogen geloven. Plastisch chirurgie kwam meer en meer aan bod in tijden van oorlog: oorlogssoldaten hadden moeite weer te re-integreren in de maatschappij na een strijd waarin ze bijvoorbeeld een groot litteken hadden op hun gezicht of behoorlijk verminkt waren. Plastische chirurgie zorgde ervoor dat de mannen er weer menselijk uitzagen en de gezichtsreconstructie was hetgeen dat de chirurgen het meest toepasten. Deze tijd was behoorlijk revolutionair voor de plastische chirurgie, hierna is het nooit meer weggeweest en alleen maar in kwaliteit en populariteit gestegen. 

plastische chirurgie

Meest voorkomende ingrepen

In Nederland zijn de meest voorkomende behandelingen het toedienen van botox of fillers in het gezicht, het opvallende hierbij is dat de behandeling vooral toeneemt bij de jongere generatie. Naast botox en fillers -ook wel injecteables genoemd- hoort een borstvergroting, -verkleining, -reconstructie of -lift bij de meest voorkomende ingrepen. Hiernaast worden ooglidcorrecties en liposucties veelal uitgevoerd. Ook bij mannen neemt de vraag naar plastisch chirurgie toe sinds een aantal jaren, de meest voorkomende ingrepen bij mannen zijn het verkleinen van de borsten -ook wel gynaecomastie genoemd-, het vergroten van de borstkas, een ooglidcorrectie en liposuctie. Jongere mannen kiezen vaak voor botox of fillers en ook een penisvergroting of -correctie is niet zeldzaam in Nederland.

Overwegingen

De redenen om plastisch chirurgie te ondergaan kunnen enorm uiteenlopen. Het kan gaan om een praktische oplossing, bijvoorbeeld wanneer een persoon hinder ervaart van hangende oogleden of last heeft van overmatig vel na afvallen. Hier kan natuurlijk bijkomen dat de persoon het eindresultaat ook mooier vindt, maar de eigenlijke reden gaat over het praktische aspect. In sommige gevallen is plastisch chirurgie een must, bijvoorbeeld na ernstige verminking van huid of gezicht, waarbij er een gezichtsreconstructie uitgevoerd wordt. In veel gevallen gaat het om de persoon zelf die liever iets zou veranderen aan zijn of haar lichaam, dit kan zijn omdat de persoon onzeker is over het lichaamsdeel of het gewoon graag anders zou zien, omdat de mogelijkheid tot chirurgie er is, bijvoorbeeld. Plastische chirurgie is een hele mooie oplossing als het de persoon een gelukkiger, meer zekerder persoon kan maken. Maar, waar ligt de grens? Wie bepaalt er wat mooi is en waar komt die stijging in populariteit vandaan?

Het perfecte (online)plaatje

Het gebruik van sociale media is groter dan ooit, op platformen zie je de meest mooie en perfecte foto’s. Mensen met een perfect gezicht zonder rimpeltje, modellen met een kaaklijn zo strak dat je je afvraagt of je überhaupt een poging tot lijnen moet doen en lichamen waar geen putje in te vinden is. We worden doodgegooid met online perfectie, het enige probleem is dat dit niet de realiteit is. Door vaak te worden blootgesteld aan dit soort ‘perfectie’ -wat in mijn ogen trouwens geen perfectie is-, vervormt het beeld van wat normaal zou moeten zijn. Mensen vergelijken zich snel met andere mensen, waardoor onzekerheid kan ontstaan. Gigantisch jammer, want de foto’s zijn misschien wel perfect, maar niet altijd realistisch. Geloof me: de meeste mensen hebben een rimpeltje, een deukje of een oneffenheidje. Vooral jonge vrouwen zien andere jonge vrouwen op tv die met regelmaat ingrepen ondergaan en hoewel dit natuurlijk helemaal prima is, geeft het een vertekend beeld en onrealistisch schoonheidsideaal, wat alleen maar gepaard gaat met onzekerheid. De mens is niet perfect en dit is juist leuk en uniek!

Risico’s en buitenland

Hoe zit het met de risico’s wanneer je en ingreep ondergaat? De Nederlandse plastische chirurgie heeft een streng kwaliteitsbeleid en als chirurg moet je aangesloten zijn bij de Nederlandse Vereniging van Plastisch Chirurgie (NVPC). Er worden eisen gesteld aan (bij)scholing, materiaal, hygiëne en nazorg en deze worden regelmatig gecontroleerd. Er is natuurlijk altijd kans dat er iets misgaat, er een reactie optreedt of er complicaties optreden, maar de NVPC houdt deze kansen zo klein mogelijk. Risico’s die meespelen zijn: kans op bloedingen, zenuwbeschadigingen, littekens of infectie. Ook kan het zijn dat de uitkomst niet in lijn ligt met de verwachtingen. De laatste jaren kiezen veel mensen ervoor om een ingreep in het buitenland te laten uitvoeren, bijvoorbeeld in Turkije of India. De reden hiervoor is dat het een stuk goedkoper is en de voorwaarden minder strikt. In Nederland wordt niet elke operatie zomaar uitgevoerd: er moet een goede reden voor zijn en de kans op slagen moet groot zijn. In Turkije zijn de voorwaarden minder streng en word je vrijwel altijd geopereerd naar je wensen. Het grote nadeel hiervan? De kans op complicaties is een stuk groter! Zoals net beschreven is plastisch chirurgie in Nederland gebonden aan strenge regels die dienen voor veiligheid van de patiënt, in het buitenland gelden andere regels en eisen die in negatieve zin niet altijd overeenkomen met de onze. Ook is er, wanneer de ingreep in het buitenland is, niet voldoende nazorg in het land van de client.

Tips Plastisch chirurgie

Overweeg je een ingreep? Denk er goed over na en maak niet een te snelle keuze. Heb je het idee dat je iets aan je gezicht moet laten doen omdat het een trend is? Doe er niet aan mee! Men lijkt vaak te vergeten dat we het wel hebben over chirurgische ingrepen die gepaard gaan met risico’s en in sommige gevallen niet terug te draaien zijn. Plastisch chirurgie is een mooi middel, maar doe het niet om de verkeerde redenen. Mocht je kiezen voor plastische chirurgie, kies dan voor een kliniek in Nederland en blijf binnen de landgrenzen. Goedkoper klinkt misschien goed, maar niet als het de kans op complicaties aanzienlijk groter maakt. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest