Nieuwe soort stellaire explosie ontdekt door wetenschappers

New Type of Stellar Explosion Discovered by Scientists

Maar ook al wordt het een micronova genoemd, het kan alles wat we ooit gekend hebben in één dag vernietigen.

New Type of Stellar Explosion Discovered by Scientists
artist’s impression

Astronomen hebben op het oppervlak van verre sterren een nieuwe soort thermonucleaire explosie ontdekt, waarvan ze denken dat die het gevolg is van een supernova. Micronovae zijn sterren die kleiner van omvang zijn dan de klassieke nova of de spectaculaire supernova. Ze zijn echter nog krachtig genoeg om hele bergketens in uren door te branden.

Onderzoekers van Durham University’s Center for Extragalactic Astronomy, onder leiding van Simone Scaringi, waren maanden bezig uit te zoeken wat er aan de hand was met gegevens van NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite. TESS wordt gebruikt om planeten te zoeken die rond andere sterren draaien, door het licht dat door die sterren wordt uitgezonden nauwkeurig te inspecteren op dips in de helderheid die veroorzaakt zouden kunnen worden door andere werelden die voor hen langs trekken.

Maar bij tenminste drie van de sterren die door TESS werden waargenomen deden zich ongewone uitbarstingen van helderheid voor, die slechts enkele uren aan een stuk duurden.

Nieuwste magazine artikelen

software ontwikkeling app bouwen social media monitoring tools

Beste social media monitoring tools

Waarom zijn social media monitoring tools belangrijk? Social media monitoring is een essentieel onderdeel van elke social media-strategie. Het stelt bedrijven in staat om het

goede nachtrust

Tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn. Een gebrek aan slaap kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid en een verminderd immuunsysteem.

hondenverzekering afsluiten

Voordelen hondenverzekering afsluiten

De voordelen van een hondenverzekering afsluiten Als huisdierbezitters willen we graag dat onze honden gezond zijn en blijven. Helaas is het niet altijd mogelijk om