Nieuwe soort stellaire explosie ontdekt door wetenschappers

New Type of Stellar Explosion Discovered by Scientists

Inhoudsopgave

Maar ook al wordt het een micronova genoemd, het kan alles wat we ooit gekend hebben in één dag vernietigen.

New Type of Stellar Explosion Discovered by Scientists
artist’s impression

Astronomen hebben op het oppervlak van verre sterren een nieuwe soort thermonucleaire explosie ontdekt, waarvan ze denken dat die het gevolg is van een supernova. Micronovae zijn sterren die kleiner van omvang zijn dan de klassieke nova of de spectaculaire supernova. Ze zijn echter nog krachtig genoeg om hele bergketens in uren door te branden.

Onderzoekers van Durham University’s Center for Extragalactic Astronomy, onder leiding van Simone Scaringi, waren maanden bezig uit te zoeken wat er aan de hand was met gegevens van NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite. TESS wordt gebruikt om planeten te zoeken die rond andere sterren draaien, door het licht dat door die sterren wordt uitgezonden nauwkeurig te inspecteren op dips in de helderheid die veroorzaakt zouden kunnen worden door andere werelden die voor hen langs trekken.

Maar bij tenminste drie van de sterren die door TESS werden waargenomen deden zich ongewone uitbarstingen van helderheid voor, die slechts enkele uren aan een stuk duurden.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest