Tijd voor het witte goud! Recepten met asperges

Inhoudsopgave

De lente staat voor de deur! Dit betekent meer zonnestralen, fluitende vogels en bloemen in bloei. De donkere winterse dagen zijn gelukkig verleden tijd en hoewel het in het begin van de lente nog koud kan zijn, maakt de zon veel goed. Elk seizoen komt met bijpassende groente en gerechten en in dit artikel staat de asperge centraal. Ook wel het witte goud genoemd en hoewel het seizoen officieel pas in april begint, zijn ze nu met een beetje geluk her en der al te bemachtigen. Asperges zijn heerlijk en bovendien ook enorm gezond, ze zitten vol vitamine K, C en B en nog veel meer andere vitaminen en stoffen waar het lichaam baat bij heeft. Alle reden om twee recepten te wijden aan deze groente, toch?

Tijd voor het witte goud! Recepten met aspergesAspergesoep
Simpel, maar zo fijn. Een aspergesoepje is in een handomdraai gemaakt en iedereen wordt er blij van. Wist je dat je de bouillon extra lekker maakt door de schillen van de asperges te gebruiken?

Ingrediënten voor 3-4 personen:

 • 500 g witte asperges
 • 1 L groentebouillon 
 • 2 sjalotjes 
 • 1 aardappel
 • 50 ml room
 • Olie om in te bakken

Hoe ga je het maken?

1. Begin met het wassen van de asperges. Hierna schil je ze en snijd je de buitenste stukjes eraf, bewaar deze! Dit vormt de basis voor je bouillon. Snijd de rest van de asperges ook in kleine stukjes.

2. Snipper de sjalotjes en schil en snijd de aardappel in blokjes
3. Tijd om de bouillon te maken! Doe wat olie in de pan, fruit de sjalotjes en voeg de aspergeschillen, de buitenste stukjes en de groentebouillon toe. Laat dit 20 minuten koken.
4. Zeef de bouillon en breng terug in de pan, waarna je de asperges en de aardappel toevoegt. Laat dit zo’n 10 minuten koken. 

5. Houd je van een egale soep? Pureer dan alles met de staafmixer tot een glad geheel. Ben je meer fan van wat bite? Haal dan de helft van de asperges uit de soep vooraleer je de rest pureert. Snijdt de stukjes fijner en doe deze na het pureren terug in de soep.

6. Breng op smaak met zout en peper, voeg room toe, laat nog een paar minuutjes doorkoken en voilà: een heerlijk en eenvoudig aspergesoepje.

Asperges op traditionele wijze

De meest traditionele manier op asperges te eten is met ham, gekookt ei, krieltjes en roomboter. Hoewel het gerecht er spectaculair uitziet, is het maken ervan vrij eenvoudig, succes!

Ingrediënten voor 3-4 personen

 • 1 kg asperges
 • 12 plakken gekookte ham
 • 500 gram krieltjes 
 • 4 eieren
 • 50 gram roomboter
 • 2 takjes peterselie 


Hoe ga je het maken?

1. Was de krieltjes goed en doe ze in een pan met voldoende water, kook ze zo’n 15 minuten. Je kunt ervoor kiezen ze nadien te schillen, maar echte krieltjes eet je geschild.
2. Kook de eieren zoals je ze zelf wilt: voor harde eieren breng je ze 7 à 8 minuten aan de kook. Voor iets zachtere is dit 6 à 7 minuten. Pel ze hierna en snijd ze in partjes of blokjes.

3. Breng een grote pan water met wat zout aan de kook en schil intussen de asperges. Wanneer het water kookt, voeg je de asperges toe en houd je de deksel op de pan. Na 5 minuten zet je het vuur uit en laat je de asperges nog 15 minuten nagaren tot ze beetgaar zijn, ook met het deksel op de pan. 

4. Hak de peterselie intussen fijn.
5. Leg de plakken ham op en bord, dek af met folie en leg dit bord boven op de pan met asperges om de ham te verwarmen.
6. Wanneer alles bijna klaar is, verwarm je de boter in een pan en voeg je een beetje zout toe.
7. Show time: verdeel de asperges over de borden, samen met de ham, het ei en de krieltjes. Schenk een beetje roomboter over het geheel en top af met verse peterselie. Eetsmakelijk! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest