Tips bij het nemen van een eerste huisdier

Inhoudsopgave

Mensen en (huis)dieren gaan al eeuwen samen, al heel vroeger werden dieren ingezet om het leven van de mens makkelijker te maken door de mens te voorzien van wol, voedsel of door werk te verrichten voor de mens. In de hedendaagse wereld worden huisdieren meer gezien als vrienden of deel van het gezin, maar een huisdier hebben is niet alleen gegarandeerd plezier, het gaat ook gepaard met zorg en verantwoordelijkheid. Een huisdier nemen is fantastisch, maar vergt wat voorbereiding. In dit artikel volgen een aantal tips die je kunt inzetten wanneer je je eerste huisdier neemt.

Tips bij het nemen van een eerste huisdier

Bedenk wel dier bij je past

Elk mens heeft andere behoeftes als het om huisdieren gaat en elk huisdier heeft andere zorg nodig. Bedenk van tevoren goed waarom je een huisdier wilt, hoeveel tijd je hebt voor het dier en hoeveel tijd het dier nodig heeft. Het is belangrijk om het vanuit zowel je eigen perspectief als die van het dier te zien. Een hond heeft bijvoorbeeld al veel meer aandacht, beweging en zorg nodig dan een kat, maar de band met een hond kan daarentegen weer iets hechter zijn dan die met een kat. Ben je op zoek naar een huisgenootje die je af en toe gezelschap houdt, maar ook goed alleen kan zijn? Dan is een kat perfect. Of ben je groot fan van knaagdieren, maar heb je niet de hele dag tijd om ze te knuffelen? Knaagdieren kunnen, mits ze samen zijn met een soortgenootje, prima een paar uren zonder baasje. Neem niet zomaar een huisdier zonder na te gaan of je het dier daadwerkelijk kan bieden wat het nodig heeft en zoek van tevoren ook goed op wat een dier jou kan bieden. Matcht dit met je verwachtingen van een huisdier? Perfect. Komt dit totaal niet overeen? Neem dan geen overhaaste beslissing. 

Voorbereiding is het halve werk

Wanner je je keuze gemaakt hebt, is het tijd voorbereidingen te treffen. Zorg dat je huis ‘huisdier ready’ is, bij het nemen van een hond of kat moet je denken aan een mand, speeltjes, kattenbak etc. Maar ook het afschermen van de tuin, leibanden en voeding. Bereid jezelf voor, lees je goed in wat het dier nodig heeft en haal dit in huis voor het dier er is! Ook voor knaagdieren of andere diersoorten geldt hetzelfde: zorg dat je het hok klaar hebt voor de diertjes er zijn. 

Waar haal je het vandaan?

Na de voorbereidingen is het tijd om het dier daadwerkelijk aan te schaffen. Ook deze stap kan op veel manieren. Als het om honden of katten gaat, kijk dan altijd uit met broodfokkers Koop niet zomaar de eerste de beste hond of kat die je online tegenkomt. Lees recensies of ga eerst een paar keer kijken. Knaagdieren kun je kopen in winkels, de meeste dierenspeciaalzaken bieden kleinere knaagdieren aan en dit is in bijna 100% van de gevallen betrouwbaar. Je kunt ook kiezen voor het adopteren van een dier, zo bied je de dieren een fijn en veilig (tweede) huis. Het voordeel hiervan is dat je de dieren een fijn thuis geeft en je vanaf de eerste ontmoeting al een beetje kan inschatten hoe het dier is. Veel plezier met je nieuwe huisdier (lees: vriend)!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest