Tips voor duurzaam shoppen

Tips voor duurzaam shoppen

Inhoudsopgave

Duurzaam, een woord dat niet meer weg te denken valt uit de huidige samenleving. Producten gemaakt van materialen die lang meegaan, recyclen en producten gemaakt met zorg voor de natuur: allemaal dingen die passen bij het woord duurzaam en gemakkelijk toe te passen wanneer je een liefhebber bent van shoppen, want wist je dat je shoppen eigenlijk heel goed op een duurzame manier kan? Ben je groot fan van shoppen, maar wil je moeder aarde niet al te veel belasten? In dit artikel volgen tips voor duurzaam shoppen!

Duurzaam Materiaal

Er is een groot verschil in duurzaamheid als het om materiaal gaat. De meeste plastics zijn allesbehalve duurzaam: ze gaan niet lang mee, kunnen niet worden gerecycled en dragen hierdoor bij aan de plasticsoep waar moeder aarde mee te dealen heeft. Door te kiezen voor duurzame materialen zoals bio katoen, hennep en bamboe als het om kleding gaat, of hout of rotan als het om meubels gaat, maak je een duurzame keuze. Ook kan je kijken naar de oorsprong van de materialen, is het gerecycled? Perfect! Vaak betaal je een hogere prijs voor duurzame materialen, maar gaan deze producten ook een stuk langer mee.

Op die fiets winkelen

Superhandig natuurlijk dat online shoppen, maar echt duurzaam is het niet als je telkens je pakketjes laat afleveren bij de voordeur en ze vervolgens weer retour stuurt. Natuurlijk heeft het internet alles wat je nodig hebt, maar vervang online shoppen eens door gewoon shoppen in het dichtstbijzijnde winkelcentrum? En pak dan eens de fiets in plaats van de auto? Oké, grote stappen misschien, maar als je een behoorlijk online shopper bent is het duurzaam om af en toe eens de switch te maken naar écht fysiek shoppen. Toch een groot fan van online shoppen? Laat dan de pakketjes afleveren bij een afhaalpunt, zo verklein je het transport. 

Tweedehands kopen

De meest duurzame manier van shoppen is toch wel tweedehands. Door tweedehands kleding of spullen te kopen, hergebruiken we en is er minder nood aan nieuwe producten. Bovendien is tweedehands shoppen ontzettend leuk, je vindt vaak parels die je online of in de winkels niet was tegengekomen. Tweedehands shoppen kan fysiek, maar ook online is het tegenwoordig superhandig om tweedehands spullen te kopen. Mijn tip? Heb je iets nodig: check eerst of je het tweedehands kunt vinden alvorens je het nieuw koopt!

Blijven shoppen

Shoppen is leuk en gelukkig hoeven we er niet mee te stoppen als we meer duurzaamheid willen, wel zijn er zoals je gelezen hebt een aantal tips om het shoppen toch een tikkeltje duurzamer te maken. Doe je mee?

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest