Waarom aluminium een uitstekende keuze is voor ramen en deuren

Why aluminum is an excellent choice for windows and doors

Inhoudsopgave

Van aluminium wordt wel gezegd dat het een “magisch metaal” is. Het wordt vooral gevonden in de vorm van bauxiet erts, en het is het op twee na meest overvloedige element in de aardkorst en het meest voorkomende metaal op aarde. Wat maakt het echter bijzonder geschikt voor gebruik in ramen, deuren en gordijngevels?

De chemische, fysische en mechanische kwaliteiten van de hedendaagse aluminiumlegeringen zijn daarentegen verantwoordelijk voor de snelle toename van het wereldwijde gebruik van aluminiumlegeringen, dat elk jaar met meer dan 5 procent toeneemt. Dit zijn slechts acht van de vele redenen waarom de markt voor aluminium kozijnen in de beglazingsindustrie blijft stijgen, momenteel de commerciële markt domineert en in de woonsector PVC-U de loef afsteekt.

Why aluminum is an excellent choice for windows and doors

Aluminium kozijnen zijn licht en duurzaam.

Aluminium is een zeer licht metaal met een soortelijk gewicht van slechts 2,7 g/cm3, ongeveer een derde van het belang van staal of koper. Het is ook uitzonderlijk corrosiebestendig. In feite is het een van de lichtste in de handel verkrijgbare metalen. Dit maakt het een uitstekende keuze voor raam- en deurkozijnen, maar als het om gordijngevels gaat, is het gebruik van een lichtgewicht frame bijzonder vitaal. Gordijngevels zijn niet structureel en kunnen alleen hun eigen gewicht dragen. Dus hoe lichter het gebruikte materiaal, hoe beter het resultaat.

Als je een onderhoudsarm raam zoekt dat bestand is tegen corrosie, dan is aluminium het materiaal voor jou. Als aluminium met lucht in aanraking komt, vormt zich vrijwel onmiddellijk een beschermende laag aluminiumoxide op het oppervlak. Daardoor is deze laag uitzonderlijk goed bestand tegen corrosie door alles wat het weer erop kan gooien, zelfs zure regen, en wordt niet aangetast door schoonmaakmiddelen. In tegenstelling tot houten of PVC-U kozijnen zullen aluminium kozijnen in de loop van de tijd niet uitzetten, krimpen, splijten of kromtrekken, hoe zwaar de weersomstandigheden ook zijn. De corrosiebestendigheid kan nog verbeterd worden door het te anodiseren of te verven (meestal met poedercoating).

Het feit dat aluminium kneedbaar en ductiel is (voor het geval je je middelbare school scheikunde vergeten bent) betekent dat het door persen of trekken tot een dunne draad gevormd kan worden zonder zijn taaiheid te verliezen. Het zal niet breken of barsten als het tot een dunne draad gebogen of getrokken wordt. Met andere woorden, het is niet bros maar betrekkelijk soepel. In feite is aluminium het op één na meest kneedbare metaal en na titanium het zesde meest buigzame metaal. Stel dat je gebogen gordijngevels of ramen wilt installeren. In dat geval is dat goed nieuws, want de aluminium kaderprofielen kunnen eenvoudig in de gewenste vorm gedraaid of geperst worden zonder het risico dat ze breken.

Aluminium is een van de meest recycleerbare metalen die er zijn. Het kan voor 100 procent gerecycleerd worden. Omdat het 100 procent recycleerbaar is, heeft gerecycleerd aluminium dezelfde kwaliteit als nieuw aluminium in uiterlijk en prestaties. Daardoor kan het herhaaldelijk gebruikt worden zonder degradatie. Men schat dat bijna 75% van al het gefabriceerde aluminium gerecycleerd is en vandaag nog in gebruik is. Dit is bemoedigend nieuws voor de aluminiumindustrie, vooral als je bedenkt dat, sinds de eerste commerciële hoeveelheden aluminium meer dan 100 jaar geleden werden geproduceerd, de wereldwijde vraag naar aluminium is gestegen tot ongeveer 29 miljoen ton per jaar, wat een aanzienlijke toename is. Bovendien, terwijl het 14.000 kWh kost om een ton nieuw aluminium te maken, is er slechts 5-10 procent nodig om dezelfde hoeveelheid om te smelten en te recyclen. Daardoor is de koolstofimpact kleiner, en zijn de kosten goedkoper.

Aluminium legeringen worden gebruikt voor de constructie van raamkozijnen, deuren en gordijngevels omdat ze ongelooflijk stevig zijn. Dit komt omdat zuiver aluminium geen hoge treksterkte heeft. Maar wanneer het met andere elementen zoals mangaan, silicium, koper en magnesium wordt gelegeerd, wordt de kracht van het metaal aanzienlijk vergroot. De treksterkte van zuiver aluminium is ongeveer 90 MPa. Toch kan het tot meer dan 690 MPa opgevoerd worden als het in een legering gebruikt wordt. In feite heeft aluminium, waarvan we al vastgesteld hebben dat het een van de lichtste technische metalen is die er zijn, bij gebruik als legering een beduidend betere sterkte-gewicht verhouding dan staal. Nog opvallender is dat, in tegenstelling tot staal, de sterkte van aluminium toeneemt naarmate de temperatuur daalt. Staal daarentegen wordt bros als de temperatuur daalt (beneden 0oC). Met andere woorden, aluminium raam- en deurkozijnen en gordijngevels zijn bestand tegen zelfs de strengste wintertemperaturen.

Omdat aluminium gemakkelijk met andere elementen gelegeerd kan worden om zijn fysische kwaliteiten te verbeteren, is het, zoals we al aangetoond hebben, een goede kandidaat om te legeren. In het geval van zuiver commercieel aluminium bijvoorbeeld, kan de sterkte met 20 procent verbeterd worden door alleen maar mangaan aan de legering toe te voegen. Aluminium kan ook legeringen vormen met andere elementen zoals silicium, koper, zink, ijzer en magnesium. Op deze manier is het mogelijk een verscheidenheid van legeringen te maken met kwaliteiten die zijn afgestemd op specifieke toepassingseisen. Aluminium beglazingsbedrijven gebruiken aluminium legeringen die silicium en magnesium bevatten, geschikt voor het extruderen van aluminium profielen vanwege hun sterkte en duurzaamheid. De eigenschappen ervan zijn onder meer dat ze uiterst aanpasbaar zijn, hittebehandelbaar, zeer goed vervormbaar, lasbaar, en dat ze een hoog vermogen hebben en uitstekend bestand zijn tegen corrosie.

Aluminium raamkozijnen

Aluminium raamkozijnen zijn eenvoudig te fabriceren omdat ze ontstaan door het extrusieproces, waarbij de voorverwarmde aluminiumlegering door een matrijs wordt geperst om een aluminium profiel te vormen. Deze profielen worden dan samengevoegd om het raamwerk voor de structuur te ontwikkelen. Het ontwerp van deze profielen onderscheidt het raamkozijn van andere kozijnen van een soortgelijke stijl. Hoewel het complexe ontwerpen kunnen zijn, kunnen deze ingewikkelde vormen met een enkele geëxtrudeerde sectie tot stand gebracht worden, wat stevige en duurzame profielen oplevert. Aluminium is ook goed bewerkbaar, zodat het eenvoudig is de aluminium profielen correct te construeren tot het afgewerkte raamkozijn dat in het raam wordt gemonteerd.

Ontwerp: Aluminium kan gemakkelijk geanodiseerd of van een poedercoating voorzien worden om het een decoratieve gladde of getextureerde oppervlakte te geven. Daardoor presteren aluminium raam- en deurkozijnen en gordijngevels goed en zien ze er fantastisch uit. Anodiseren wordt bereikt door het aluminium in een bad met zure elektrolyt te dompelen en er een elektrische stroom over te laten lopen. Dit proces verandert het metalen oppervlak in een aluminiumoxide afwerking die mooi is, lang meegaat en corrosiebestendig is. Omdat het aluminiumoxide volledig met het onderliggende aluminium is verbonden. Het zal niet afbrokkelen of afschilferen, waardoor het een ongelooflijk duurzaam oppervlaktemateriaal is. Omdat aluminiumoxide een poreuze structuur heeft, moet het verzegeld worden om corrosiebestendig te zijn. Geanodiseerd aluminium is in verschillende kleuren verkrijgbaar, dankzij het gebruik van afdichtmiddelen die ofwel doorzichtig zijn, ofwel specifieke kleurstoffen bevatten om een verscheidenheid van kleuren te creëren. Een andere aanpak is om het aluminium met een poedercoating te verven in plaats van het ruw te gebruiken. Nadat het aluminium voorbehandeld is, hetzij door anodiseren, hetzij door een chemische reactie, wordt het gepoedercoat in een willekeurige RAL kleur om een corrosiebestendige barrière te vormen. Senior Architectural System heeft een ultramoderne poedercoating fabriek in Denaby, die tegemoet komt aan de behoeften van onze klanten. Bij het verlaten van de kanonnen worden de voorbehandelde aluminium staven aan de grond gezet. Het verfpoeder wordt elektrostatisch geladen door het voorbehandelde aluminium. Dit helpt de elektrostatische lading van de poedermoleculen zich aan de staven te hechten, ongeveer zoals stofdeeltjes zich aan je televisiescherm hechten door de elektrostatische lading op het net! De staafjes worden dan in een oven gebakken. Afhankelijk van de temperatuur smelt en verhardt het poeder tot een homogene, soepele, gladde, weerbestendige afwerking die tot 25 jaar meegaat.

Geen wonder dat steeds meer mensen kiezen voor aluminium ramen, deuren, en gordijngevels voor zowel commerciële als residentiële bouwwerken, vanwege de talrijke voordelen die aluminium te bieden heeft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest