Wanneer moet het wiegje lager gezet worden?

Wanneer ledikant omlaag

Inhoudsopgave

De hoogte van een babybedje kan aangepast worden. De meest prangende vraag hier is wanneer het wiegje naar beneden moet worden versteld. Bijna alle babybedden hebben een verstelbare bodem, waarmee je het bed kunt laten zakken zodra je kind zelfstandig kan zitten. Je kunt er zeker van zijn dat je peuter er daardoor niet uit zal vallen.

Als je een kind verwacht, is een van de leukste activiteiten die je als ouder kunt doen het inrichten van de babykamer. Dit zal immers een van de belangrijkste plaatsen zijn waar je kind zijn eerste jaren doorbrengt. Omdat de baby, vooral tijdens het eerste jaar, veel slaap nodig heeft en dus een aanzienlijke hoeveelheid tijd in de wieg doorbrengt. Bij het kopen en gebruiken van een wiegje is het van cruciaal belang goed op de veiligheid van het kind te letten. Wanneer moet je het wiegje verstellen, en wat moet je nog meer in de gaten houden tijdens het slapen?

Wanneer ledikant omlaag

Verstelbaar ledikant

Bij een verstelbaar wiegje zijn er drie verschillende standen waarin je de hoogte van de bodem kunt instellen. Dit heeft alles te maken met de groei en ontwikkeling van je baby als hij opgroeit. Stel de bodem in op de hoogste stand bij het begin van het project. Zo kun je je baby gemakkelijk over de zijkant van het wiegje bereiken.
Wordt het steeds moeilijker om te bukken om je baby in zijn wiegje te leggen? Kies dan een wieg met een hoge matras. Omdat een hoog ledikant door hoge poten wordt ondersteund, zul je bovendien nooit meer hoeven te bukken om je kind in bed te leggen. Zo ook bij het opmaken van vers beddengoed. Je rug is altijd in een rechte positie. Extra veiligheid wordt geboden door het veilige deurtje aan de zijkant. Bovendien kun je het openen als je je kind naar bed brengt. Bij gebruik van een hoog ledikant kan ook de bodem versteld worden.

Een verstelbaar ledikant is handiger voor jou als ouder omdat je je kind er met minder moeite uit bed mee kunt halen. Tijdens de eerste paar maanden kan de hoogte van het wiegje in de hoogste stand gezet worden. Als je kind zelfstandig kan staan of zitten, moet je de onderkant van het wiegje lager zetten. Het is mogelijk in een van de drie standen te staan: de hoogste, middelste, en laagste.

Advies over het kopen van een ledikant

Tenslotte geven we je nog wat tips voor het kiezen van een wiegje. Je pasgeboren baby kan zowel in een wieg als in een ledikant slapen, afhankelijk van zijn behoeften. Een wieg, mand, of reiswieg biedt je kind voldoende bescherming tegen tocht. Als je kind uit zijn wiegje gegroeid is, kan het het beste overgaan op een wiegje baby. Een wieg moet 6 tot 8 weken gebruikt worden, daarna moet hij vervangen worden door een wieg voor een baby.
Let bij het kopen van een wiegje voor baby’s goed op de plaats tussen de spijlen. Kies een model waarbij de spijlen minstens 4,5 en 6,5 cm uit elkaar staan. Je moet vermijden je kind tussen de spijlen te plaatsen als de afstand ertussen te groot is. Als de afstand tussen de armen minder dan 4,5 cm is, kunnen haar armen vast komen te zitten.
Zorg er bovendien voor dat de spijlen tot de bodem van het ledikant reiken. Als ze tot halverwege de wieg reiken, kan je kind op de half gesloten zijkanten klimmen, met een val tot gevolg.

Kies een wieg met een bodem die versteld kan worden. Je baby uit bed tillen wordt hierdoor toegankelijker. Zodra je baby begint te staan en te klimmen, laat je de bodem van het wiegje zakken. Tip: Zoek ook een wieg met een hoge matras. Als ouder hoef je niet meer voorover te buigen, wat een enorm voordeel is voor de gezondheid van je rug. Daardoor zul je na de bevalling minder rugklachten hebben.

Het laatste advies dat we voor je hebben bij de aankoop van een babybedje betreft de matras. Je baby zal een aanzienlijke hoeveelheid tijd in zijn wiegje doorbrengen. Bijgevolg moet de babymatras van hoge kwaliteit zijn en veilig voor het kind. De standaardmaat voor een babymatras is 60 x 120 cm. Tussen het bed en de wieg moet een ruimte van minstens een duim zijn.

Zorg ervoor dat je kind zich veilig voelt in zijn nieuwe bed. Geborgenheid, warmte, vertrouwen, en vooral veel liefde zijn de meest essentiële factoren om je pasgeborene een goede nachtrust te bezorgen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest