Yoga, iets voor jou?

Inhoudsopgave

Yoga. Sommige mensen houden ervan, anderen krijgen al spierpijn als ze ernaar kijken. Yoga is enerzijds moeilijk te beschrijven vanwege de vele aspecten ervan, anderzijds draait elke vorm van yoga om de verbinding tussen lichaam en geest. Het woord yoga is afkomstig uit het Oud Indiaas en staat voor verbinding. Verbinding van lichaam en geest, via ademhaling. Ook zorgt yoga voor het soepeler en sterker maken van het lichaam door de posities waarin yoga uitgeoefend wordt. In deze blog worden de voordelen van yoga uitgelegd, hiernaast krijg je een kijkje in de verschillende facetten van de wereld van yoga. 

Gezondheidsvoordelen

Zoals net al kort vermeldt, richt het doel bij yoga zich tot het verbinden van lichaam en geest via ademhaling. Dat kan misschien wat zwevend klinken, maar hier wordt mee bedoeld dat er rust en ontspanning in zowel lichaam als hoofd gebracht wordt. We kennen allemaal drukke dagen waarin we ons aan het eind van de dag afvragen wat we allemaal gedaan hebben, de zogenaamde automatische piloot. Of misschien herken je een hoofd zo vol dat gewoon nadenken een hele opgave is of heb je af en toe het gevoel dat je er niet echt bij bent met je hoofd. Al deze dingen hebben te maken met de verbinding tussen lichaam en geest. Yoga kan dit verbeteren. Het zorgt voor meer ontspanning doordat er tijdens yoga gefocust wordt op het voelen en het ademhalen, zodat je niet aan de alledaagse dingen hoeft te denken. Hiernaast vergroot het de creativiteit, zorgt het voor meer controle over gevoelens en heeft het een positief effect op de nachtrust. Daarnaast word je er ook nog eens flexibeler en sterker van.

Types yoga

Er is enorm veel variatie in yogastijlen. Hoewel er nog meer stijlen gekend zijn, worden er hier een aantal beschreven.

Yin yoga
Dit is een rustige vorm van yoga. Tijdens Yin yoga worden de houdingen langer aangehouden en is het de bedoeling dat spieren en gewrichten ontspannen in plaats van aanspannen, wat veelal gebeurt in andere yoga vormen. Yin richt zich op het losmaken van het lichaam en is qua intensiteit niet zo hoog, de meeste houdingen worden zittend of liggend uitgevoerd. Yin yoga is een prettige yogavorm om mee te beginnen.

Vinyasa
Vinyasa staat voor vloeiende bewegingen of flow, deze vorm van yoga richt zich op het bewegen en ademhalen tegelijkertijd. Zo worden houdingen uitgevoerd tijdens inademing, gevolgd door een volgende houding waarin uitgeademd wordt. Vinyasa is intensief en vergt meer spierkracht en coördinatie. Hiernaast vergt het meer lenigheid dan bijvoorbeeld Yin yoga. Vinyasa is een fijne manier om het hoofd leeg te maken, omdat de oefeningen en de ademhaling alle aandacht vragen.

Yoga, iets voor jouHot yoga
Voor wie van zweten houdt, is hot yoga een goede optie. Hierbij wordt yoga uitgevoerd in een ruimte waar de luchtvochtigheid hoger is en de temperatuur minimaal 28 graden is en kan oplopen tot wel 40 graden. Zweten dus. Hot yoga kan voordelen bieden voor hele stijve spieren, maar je moet wel tegen de hitte kunnen. Hoewel het intens klinkt, kan het goed zijn om met hot yoga te beginnen, omdat de extra warmte zorgt voor soepelere spieren en hierdoor de kans op blessures verkleind.

Beginnerstips
Wil je graag beginnen met yoga? Begin dan met een beginner les en geef aan dat het je eerste keer is, yogadocenten willen je maar al te graag helpen. Je zult merken dat de poses en bewegingen elke keer iets soepeler gaan en die rust in je hoofd? Die wordt alleen maar groter, beloofd!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest