5 Natuurlijke manieren voor hoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen

Inhoudsopgave

Waarom hoge bloeddruk verlagen?

Hypertensie, beter bekend als hoge bloeddruk, treft een derde van alle volwassenen in Europa en minder dan de helft van de mensen met hoge bloeddruk heeft dit onder controle. Hoge bloeddruk kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken zonder dat er waarschuwingssignalen zijn.

Als je bloeddruk te lang te hoog is, loop je risico op hartziekten, beroerte, nierschade of aneurysmavorming. Het goede nieuws is dat veranderingen in levensstijl je kan helpen bij hoge bloeddruk verlagen op een natuurlijke wijze.

Hoge bloeddruk verlagen

Hoe de bloeddruk op natuurlijke wijze verlagen?

1. Regelmatige lichaamsbeweging helpt de gezondheid te verbeteren

Het is geen geheim dat regelmatige lichaamsbeweging helpt om je in goede gezondheid te houden. Niet alleen helpt lichaamsbeweging om hoge bloeddruk onder controle te houden, het helpt je ook je gewicht te beheersen, je hart te versterken en je stressniveau te verlagen.

Probeer te streven naar minstens 150 minuten lichaamsbeweging per week van matige intensiteit, zoals stevig wandelen. Hoewel elk type aerobe activiteit (wandelen, joggen, dansen) een positieve invloed heeft op de gezondheid van het hart, probeer iets te vinden wat je leuk vindt om te doen. Dat maakt het gemakkelijker om je aan een regelmatige routine te binden en zal je motiveren om in beweging te komen (en te blijven).

2. Eet minder zout

De meeste mensen eten te veel zout zonder het te beseffen. De aanbevolen dagelijkse inname is echter 2.300 mg, met een ideale grens van minder dan 1.500 mg per dag, vooral voor mensen met een hoge bloeddruk. Bij veel mensen ligt het gemiddelde op van 3.400 mg natrium, wat dus veel te veel is. Zelfs een kleine vermindering van natrium in je dieet kan de gezondheid van je hart helpen verbeteren en je bloeddruk verlagen als je last hebt van een hoge bloeddruk.

Om zout in je dieet te verminderen kun je deze tips proberen:
• Lees voedseletiketten. Zoek naar zoutarme of natriumarme versies van het voedsel en de dranken die je normaal koopt.
• Eet minder bewerkte voedingsmiddelen. Slechts een kleine hoeveelheid natrium komt van nature voor in voedingsmiddelen. Bijna 70 procent van het natrium dat we eten komt uit bewerkte, voorverpakte en restaurantvoeding.
• Voeg geen zout toe. Slechts 1 theelepel zout bevat 2.300 mg natrium. Gebruik zoutvervangers zoals specerijen, knoflook, kruiden en andere smaakmakers in plaats van zout om smaak toe te voegen aan je favoriete gerechten.

3. Voeg meer kalium toe aan je dieet om hoge bloeddruk te verlagen

Niet alleen helpt kalium de hartslag te reguleren, het kan ook de effecten van natrium in het lichaam verminderen. Kalium helpt je lichaam namelijk om natrium af te voeren en verlicht ook de spanning in je bloedvatwanden, die beide helpen om de bloeddruk verder te verlagen. De meest effectieve manier om je kaliuminname te verhogen is door je dieet aan te passen, in tegenstelling tot het nemen van supplementen.

Kaliumrijke voedingsmiddelen zijn onder andere:
• Vruchten zoals bananen, meloenen, sinaasappels, abrikozen, avocado’s en tomaten
• Melk, yoghurt en roomkaas
• Bladgroenten, aardappelen en zoete aardappelen
• Tonijn en zalm
• Bonen
• Noten en zaden

Hoewel het opnemen van deze voedingsmiddelen in je dieet de gezondheid van je hart kan verbeteren, is het belangrijk om met je arts te bespreken welke kaliumspiegel voor jou geschikt is. Als je een nierziekte hebt, moet je namelijk ook vermijden te veel kalium te consumeren, omdat je nieren het misschien niet kunnen elimineren.

4. Beperk je alcoholconsumptie

Sommige onderzoeken tonen aan dat het drinken van alcohol met mate je hart ten goede kan komen. Te veel alcohol in één keer genuttigd kan echter een plotselinge piek in je bloeddruk veroorzaken. Daarom is toezicht op de alcoholinname heel belangrijk. Alcoholische dranken kunnen aanzienlijke hoeveelheden calorieën en suiker bevatten, die kunnen bijdragen tot meer lichaamsvet en gewichtstoename – beide factoren die na verloop van tijd tot een hogere bloeddruk kunnen leiden.

Wanneer je toch een alcoholisch drankje wilt nuttigen, houdt het dan bij 1 glas. Als je momenteel medicijnen gebruikt tegen hoge bloeddruk, moet je vooral op je alcoholgebruik letten. Naast het effect op je bloeddruk kan alcohol ook de effectiviteit van bloeddrukmedicijnen verminderen.

5. Verminder je stress voor hoge bloeddruk verlagen

We hebben allemaal wel eens stress in ons dagelijks leven – een lekke band midden in de spits, een dreigende deadline op het werk – die een tijdelijke piek in de bloeddruk kan veroorzaken. In de meeste gevallen worden je hartslag en bloeddruk weer normaal als de stressvolle situatie is opgelost.

Maar chronische stress kan je in gevaar brengen voor verschillende gezondheidsproblemen op lange termijn, waaronder hoge bloeddruk, hartziekten en beroerte. Stress kan je bloeddruk ook verhogen als je omgangsmechanismen bestaan uit ongezond eten, alcohol drinken of roken.

Hoewel het onmogelijk is om alle stressoren uit je leven te bannen, kan je leren om er op een gezondere manier mee om te gaan. Dit heeft namelijk positieve invloed op je gezondheid en welzijn, wat op zijn beurt je bloeddruk verlagen kan.

Leef gezond en geniet

Hoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk is niet altijd merkbaar, en is daarom een ‘sluipmoordenaar’. Het is van belang om geregeld je bloeddruk te laten meten (thuis of door een arts). Volg bovenstaande tips op om zelf bloeddruk te verlagen. Welke je ook nog eens kan combineren met natuurlijke kruiden of supplementen voor verlaging van de bloeddruk. Zoals Recover-Me. Recover-Me Vasculair is een unieke formule, ontwikkeld naar aanleiding van de ontdekking van het molecuul stikstofmonoxide in de bloedvaten. Deze ontdekking was zo revolutionair dat het zelfs de Nobelprijs heeft gewonnen.

Dit molecuul is een signaal molecuul dat ervoor zorgt dat de bloeddruk binnen de juiste waarden blijft. Wanneer de bloeddruk hoog is helpt het om de bloeddruk omlaag te krijgen, wanneer de bloeddruk te laag is en natuurlijk ook andersom. Recover-Me is de ‘brandstof’ van deze stikstofmonoxide en een goede aanvulling op een gezonde levensstijl, zodat je weer volop kan genieten van al het moois om je heen.

Heb je een langdurige hypertensie? Praat met je arts voor specifiek advies over hoe je je bloeddruk kunt verlagen.

Bron: Hoge bloeddruk verlagen

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest