Gezondheidsmythes en mysteries verklaard

Inhoudsopgave

Word je nu echt verkouden van kou? En helpt een kusje tegen pijn? Er zijn een aantal welbekende gezondheidsmythes of uitspraken die vaak gedaan worden zoals deze hierboven, maar heb je je wel eens afgevraagd of ze daadwerkelijk kloppen? Het feit dat veel mensen iets zeggen of beweren, wil niet altijd zeggen dat het daadwerkelijk waar is. In dit artikel de antwoorden op deze mythes. 

Verkouden door kou
Hoewel het in de naam zit, word je initieel niet verkouden van kou. Verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus, dit kan onder andere komen door het influenzavirus (de griep). Je zou dus eerst in aanraking moeten komen met dit virus, wil je een verkoudheid ontwikkelen. Wel speelt kou een rol in dit proces, wanneer slijmvliezen zoals die in de neus vaker blootgesteld worden aan kou, zijn ze meer vatbaar voor virussen. In de winter heeft het dus wel degelijk zin om je te beschermen tegen de kou door een dikke sjaal te dragen.

Gezondheidsmythes en mysteries verklaard

Kusje erop?

Een ding is zeker, een kusje op pijn werkt troostend. Maar werkt het ook daadwerkelijk pijn dempend? Het antwoord hierop is ja en kan verklaard worden op de volgende manier. Pijn gaat via specifieke pijnzenuwbanen naar het ruggenmerg, waar het wordt doorgeschakeld naar de hersenen waar de pijnperceptie plaatsvindt. Maar, pijn kan ook gemoduleerd worden op ruggenmergniveau. Andere prikkels komen hier namelijk ook binnen, zoals wrijving of druk. Je zou het kunnen vergelijken met een poort: als het druksignaal wordt doorgegeven, is er minder ruimte voor het pijnsignaal. Dus ja, dat kusje kan wel degelijk een beetje pijnverlichting geven. 

Uren slaap voor twaalf

Deze heb je vast wel eens gehoord: de uren die je slaapt vóór twaalf uur tellen dubbel. Helaas is dit niet het geval. Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft kunnen hard maken dat de uren daadwerkelijk meer kwalitatieve slaap geven. Het gaat vooral over de hoeveelheid uren slaap die je pakt. Of dit nu van 22:00 tot 06:00 is of van 01:00 tot 09:00, ze tellen allebei acht uren slaap. Wel is het zo dat de mens een circadiaans ritme volgt, dus dat het gros van de mens baat heeft bij slapen in de nacht. Dit kan verklaard worden door de natuurlijke productie van melatonine die begint rond negen uur in de avond.

Honing is beter voor je dan suiker

Dit wordt vaak beaamd in de volksmond, omdat honing een natuurlijke variant van suiker zou zijn. Honing wordt door bijen gemaakt van nectar uit bloemen, suiker wordt gewonnen uit suikerbieten die we vinden op het land, ook natuurlijk dus. Hiernaast worden suiker en honing door het lichaam gezien als hetzelfde: beide bestaan grotendeels uit glucose en fructose. Het maakt dus niet uit wat je neemt, je lichaam ziet het als hetzelfde.

Een slaapwandelaar wakker maken ja of nee?
Vroeger werd slaapwandelen gezien als een psychische aandoening en was men bang dat het wakker maken van een slaapwandelaar de aandoening zou verergeren, waardoor er werd gezegd dat je dit nooit mocht doen. Ook wordt er wel eens beweerd dat een slaapwandelaar kans heeft op een hartaanval als hij of zij wordt gewaakt, maar ook dit is een mythe. Je mag een slaapwandelaar gerust wakker maken, al is het wel heel moeilijk. Het best kun je hem of haar terug begeleiden naar bed. Wakker maken hoeft niet per se, maar is zeker niet dodelijk. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest