De mensen die er last van hebben voelen het al aankomen, het pollenseizoen begint zo langzamerhand weer. De tijd van niezen, een verstopte neus, jeukende tranende ogen en benauwdheid oftewel: hooikoorts. Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. De periode waarin hooikoorts optreedt vindt plaats van ruwweg februari tot september, maar heeft zijn piek in mei of juni. Dit komt omdat in deze maanden de grassen volledig in bloei zijn en dus de meeste pollen verspreiden. Maar hoe kan het dat dit zo’n veelvoorkomende allergie is en hoe kan het dat de ene persoon allergisch is voor pollen, maar de andere niet? In dit artikel de antwoorden op de zojuist gestelde vragen en meer.
Hooikoorts is zoals net al kort genoemd een allergische reactie op stuifmeel, dat we ook wel pollen noemen. Een allergische reactie ontstaat doordat het immuunsysteem reageert op lichaamsvreemde stoffen, waar het in de meeste gevallen niet zo heftig op reageert. Deze stoffen worden ook wel allergenen genoemd. Veelvoorkomende allergenen zijn huisstofmijt, huisdieren, voedsel, insecten gif en dus pollen. De reactie op pollen is geen normale reactie en veroorzaakt allergische rhinitis, een ontsteking van de bovenste luchtwegen. Op de vraag waarom de ene persoon gevoeliger is voor het ontwikkelen van allergieën dan de andere persoon, is helaas nog geen duidelijk antwoord. Wel is gebleken dat het genenpakket in combinatie met omgevingsfactoren een grote rol speelt, dus waar je opgroeit kan van invloed zijn op het ontwikkelen van een allergie.
Types hooikoorts
Hooikoorts kent vele gradaties. In sommige gevallen treedt er een allergische reactie op tegen slechts één type pol, waar in andere gevallen er een allergische reactie tegen elk type pol optreedt die langdurig kan aanhouden. In dit laatste geval is medicatie aangewezen, want zes maanden lang verkouden wens je niemand toe. Medicatie die vaak toegeschreven wordt bij dit soort gevallen is antihistaminica. Histamine is het stofje dat vrijkomt bij een allergische reactie die zorgt voor de typische allergische symptomen. Door dit stofje te remmen, verlaag je de symptomen al voor een flink deel.
Wat kan je zelf doen tegen hooikoorts?
Naast medicatie zijn er nog andere dingen die je zelf kunt doen om de hooikoorts dragelijker kunnen maken
- Hang was niet buiten te drogen
- Sport alleen buiten in de ochtend
- Check regelmatig de pollenconcentraties en blijf binnen als het té hoog is buiten
- Wrijf niet in je ogen als je buiten bent
- Houd ramen dicht als je autorijdt, of plaats eventueel een pollenfilter