Franse wijnboeren hebben het moeilijk door het slechtste weer in 30 jaar

Franse wijnboeren hebben het moeilijk door het slechtste weer in 30 jaar

Inhoudsopgave

Nadat eerder deze maand een extreme vorst de wijngaarden in het hele land trof, kreeg een van Frankrijks belangrijkste exportactiviteiten een verschrikkelijke klap te verwerken, die het leed verergert dat de wijnboeren al ondervinden door de grieppandemie en de handelssancties van de VS.

Als gevolg daarvan heeft de vorst volgens het Europees Comité van Wijnbouwbedrijven 80 procent van de wijnstokken in de kritieke wijnbouwgebieden van Frankrijk aangetast, waarbij op sommige plaatsen oogstverliezen tot 50 procent worden voorspeld,” zei de organisatie.

Franse wijnboeren hebben het moeilijk door het slechtste weer in 30 jaar

De verwoesting breidde zich uit over de streken Bordeaux, Rhônevallei, Bourgogne, Champagne, Provence, en de Loirevallei in Frankrijk.

Volgens de wijnboer zullen er in sommige streken heel weinig druiven zijn, en de vorst in Cornas is de ergste die het in meer dan een halve eeuw geweest is.
Wijnmakers probeerden de luchttemperatuur in hun wijngaarden te verhogen door kaarsen en vuurkorven aan te steken, maar in veel gevallen was dat niet voldoende om hun bloeiende wijnstokken tegen de vorst te beschermen.

Slechte oogst Franse wijn

De oogstcapaciteit is aanzienlijk verminderd. Het is nog te vroeg om een schatting van het percentage te geven, maar in elk geval hebben de getroffen wijnboeren een vreselijk verlies geleden. Volgens de Nationale Federatie van Boerenbonden bedreigt de vorst ook andere gewassen, zoals bieten en koolzaad. Sinds 1991 hebben de landbouwbedrijven geen meteorologische gebeurtenis meer meegemaakt met zulke rampzalige gevolgen.

Het Franse Ministerie van Landbouw en Voedselvoorziening heeft vorige week zijn “landbouwcalamiteiten” programma in werking gesteld, waarbij belastingvoordelen en andere financiële hulp worden geactiveerd voor boeren die te lijden hebben onder natuurrampen. Maandag belegde de overheid een spoedvergadering met bankiers, verzekeraars en vertegenwoordigers uit de landbouwsector om nieuwe steunmogelijkheden te vinden.

Het probleem komt op een moeilijk moment voor de Franse wijnboerderijen, die te maken hebben met een lagere afzet door sluitingen van het coronavirus op belangrijke internationale markten en een daling van het toerisme als gevolg van de gevolgen van de pandemie voor de toeristische industrie.

Volgens de Franse regering zal de uitvoer van Franse wijn en gedistilleerd in 2020 met ruwweg 14 procent dalen tot €12,1 miljard ($14,5 miljard).

Wijnmakers hebben te maken met de gevolgen van de klimaatverandering

De ijsgang was zeer schadelijk voor de wijnboeren. Want de vorst werd voorafgegaan door uitzonderlijk hoge temperaturen, waardoor de wijnstokken sneller en vroeger groeiden dan gewoonlijk, waardoor ze gevoeliger werden voor de kou.

In minder dan een week kelderden de temperaturen in de Champagnestreek van ongeveer 26 graden Celsius (80 graden Fahrenheit) naar bijna min 6 graden Celsius (22 graden Fahrenheit) en weer terug. Planten zijn kwetsbaarder voor schade door koude perioden door de klimaatverandering, die in Frankrijk en andere delen van de wereld de groeiseizoenen naar voren heeft geschoven.

Volgens de Nationale Federatie van Boerenbonden dient het voorval als een “scherpe herinnering” aan het belang van preventieve maatregelen en “een regeling voor risicobeheer die inspeelt op het probleem van de klimaatverandering”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest