Wanneer heb je als Nederlander een Duitse advocaat nodig?
Er zijn verschillende situaties waarin een Nederlander die in Duitsland woont of werkt een Duitse advocaat zou kunnen inschakelen. Een van de belangrijkste redenen is als ze te maken hebben met een juridisch geschil of conflict dat zich in Duitsland afspeelt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij een arbeidsgeschil, een contractueel conflict of een geschil over eigendom of erfenis. In dergelijke situaties kan een Duitse advocaat helpen om het geschil op te lossen of om een zaak voor te leggen aan de rechtbank.
Een andere reden waarom een Nederlander die in Duitsland woont contact opneemt met een Duitse advocaat is om hulp te krijgen bij het opstellen of beoordelen van juridische documenten die in Duitsland geldig zijn. Dit kan het geval zijn bij het opstellen van een contract, een testament of andere belangrijke documenten. Een Duitse advocaat kan helpen ervoor te zorgen dat deze documenten juridisch in orde zijn en voldoen aan de Duitse wettelijke normen.
Hulp bij rechtszaken in Duitsland
Wanneer je als Nederlander een rechtszaak hebt lopen in Duitsland, is het zeer verstandig om een advocaat in te schakelen die zowel jouw moedertaal spreekt én op de hoogte is van de Duitse wet- en regelgeving. Dit is dan ook gelijk de derde reden waarom je een advocaat Duitsland in de arm neemt; om hulp te krijgen bij de verdediging van rechtszaken in Duitsland. Dit kan het geval zijn als iemand wordt beschuldigd van een misdrijf of als er een civiele klacht tegen hem of haar is ingediend. In zulke gevallen kan een advocaat Duitsland helpen bij het samenstellen van een verdediging en het bepalen van de beste strategie om de zaak te winnen.
Ondernemen in Duitsland
Tenslotte kan een Nederlander in Duitsland de hulp inroepen van een Duitse advocaat die Nederlands spreekt, om het Duitse recht en het rechtssysteem beter te begrijpen. Dit kan de situatie zijn als je bijvoorbeeld net naar Duitsland bent verhuisd om te gaan werken. Of wanneer je in Duitsland wilt ondernemen, zoals:
- Een GmbH opstarten (vergelijkbaar met besloten vennootschap) opstarten.
- Andere ondernemingsvorm oprichten.
- Ondersteuning bij overname Duits bedrijf.
- Fusie met een Duits bedrijf.
- Verkoop van een Duitse afdeling.
- Splitsing van een bedrijf in Duitsland.
.
Bij alle genoemde zaken is het aan te raden om een advocaat Duitsland in te schakelen, die op de hoogte is van het lokale recht. De Duitse wet- en regelgeving is anders dan in Nederland. Laat je altijd bijstaan door iemand die hier gespecialiseerd in is, om zo later problemen of onvolkomenheden voor te zijn.
Een advocaat in Duitsland kan tot slot helpen met juridisch advies en begeleiding bieden over de beste methode om juridische problemen aan te pakken.