Alles wat je moet weten over de asbestattest

Alles wat je moet weten over de asbestattest

Inhoudsopgave

Asbest is een natuurlijk mineraal dat in de vorige eeuw veelvuldig werd gebruikt in bouwmaterialen vanwege zijn brandwerende eigenschappen en duurzaamheid. Echter, het is nu bekend dat blootstelling aan asbest ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Daarom is het belangrijk om te weten of er asbest aanwezig is in jouw woning of bedrijfspand. Een asbestattest kan hierbij helpen. In dit artikel leggen we uit wat een asbestattest is, waarom het belangrijk is en hoe je er een kunt krijgen.

Asbestattest

Wat is een asbestattest?

Een asbestattest, ook wel een asbestinventaris genoemd, is een document dat aangeeft of er asbest aanwezig is in een gebouw. Het wordt opgesteld door een gecertificeerde asbestdeskundige die het gebouw inspecteert op de aanwezigheid van asbesthoudende materialen. Het attest bevat informatie over de locatie, de hoeveelheid en de staat van het asbest in het gebouw.

Waarom is een asbestattest belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom een asbestattest belangrijk is:

 • Het beschermt de gezondheid: Asbest kan ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals asbestose en mesothelioom. Door te weten waar asbest zich bevindt, kun je blootstelling voorkomen.
 • Het is wettelijk verplicht: In België is het verplicht om een asbestattest te hebben bij de verkoop van een woning of bedrijfspand dat voor 2001 is gebouwd.
 • Het helpt bij renovatie- of sloopwerkzaamheden: Als je van plan bent om te renoveren of te slopen, is het belangrijk om te weten waar asbest zich bevindt om veilig te kunnen werken.

Hoe krijg je een asbestattest Antwerpen?

Om een asbestattest Antwerpen te krijgen, moet je een gecertificeerde asbestdeskundige inschakelen, zoals Sels Consult. Deze deskundige zal een grondige inspectie van het gebouw uitvoeren en monsters nemen van verdachte materialen. De monsters worden vervolgens in een laboratorium geanalyseerd om te bepalen of ze asbest bevatten. Na de inspectie en analyse stelt de deskundige het asbestattest op.

Voorbeeld van een asbestattest

Een asbestattest bevat de volgende informatie:

 • De locatie van het gebouw
 • De datum van de inspectie
 • De naam en certificering van de asbestdeskundige
 • Een beschrijving van de aangetroffen asbesthoudende materialen
 • Een beoordeling van de staat van het asbest
 • Aanbevelingen voor het beheer of de verwijdering van het asbest.
  .

EPC keuring Antwerpen: De link met de asbestattest

In het proces van vastgoedtransacties speelt de EPC keuring Antwerpen een cruciale rol, maar het is niet de enige verplichte keuring die je aandacht verdient. Sinds november 2022 is in Vlaanderen ook de asbestattest een verplicht document bij de verkoop van woningen en constructies die vóór 2001 zijn gebouwd. Het doel van deze attesten is het waarborgen van de veiligheid en gezondheid van de bewoners. Net zoals de EPC keuring Antwerpen, geeft de asbestattest waardevolle informatie aan zowel de koper als de verkoper.

De EPC keuring Antwerpen meet de energieprestatie van een woning en geeft potentiële kopers of huurders een inzicht in de energie-efficiëntie van de woning. Aan de andere kant, geeft de asbestattest informatie over de aanwezigheid van asbest in de woning. Beide attesten zijn dus van groot belang voor de transparantie en veiligheid tijdens het aankoop- of verhuurproces van een woning. Het is essentieel dat je als eigenaar op de hoogte bent van deze verplichtingen om een soepele en transparante overdracht van je woning te garanderen.

Verplichte asbestattest Vlaanderen

Alles wat je moet weten over de asbestattestEen asbestattest is in Vlaanderen verplicht en is een essentieel document dat aangeeft of er asbest aanwezig is in een gebouw. Het beschermt de gezondheid, is wettelijk verplicht en helpt bij renovatie- of sloopwerkzaamheden. Om een asbestattest te krijgen, moet je een gecertificeerde asbestdeskundige inschakelen, zoals Sels Consult. Het is belangrijk om dit attest serieus te nemen en de aanbevelingen op te volgen om de veiligheid te waarborgen.

Als je meer wilt weten over asbest en gerelateerde onderwerpen, bezoek dan Wat je niet wilt missen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest