De risico’s van ontgiften

Detox Risks

Inhoudsopgave

Kortdurende “detox kuren” en “detox diëten” hebben zelden langdurige resultaten en kunnen je in feite zieker maken dan voorheen. Maar zelfs als ze niet werken, kan het zoeken naar sluiproutes voor de gezondheid intrigerend zijn.

Detox Risks

Detoxen kan heel verschillend zijn. Onder de soorten die bepleit worden zijn:

het verwerken van kruiden en specerijen
water of andere dranken te drinken
een sauna gebruiken om de calorieën te beperken
het consumeren van voedingssupplementen
, alleen het eten van bepaalde maaltijden
de blootstelling aan bepaalde stoffen in het milieu verminderen. Commercieel verkrijgbare detox kuren zijn gemakkelijk online te verkrijgen en maken vaak vette beweringen over wat ze voor je kunnen bereiken. Ze maken echter zelden de soorten gifstoffen bekend die ze verwijderen of hoe ze in detail werken.

Ze presenteren meestal ook geen solide bewijs dat hun aanpak werkt. Dit zou gedeeltelijk te wijten kunnen zijn aan het feit dat detox studies schaars zijn en soms van slechte kwaliteit.

Je lichaam heeft een ingebouwd reinigingssysteem

De artsen steunen in plaats daarvan een gezonde voeding en levensstijl op basis van volwaardige voedingsmiddelen. De artsen wijzen er ook op dat het lichaam zijn eigen systemen heeft om zogenaamde vergiften uit het ingebouwde lichaam te verwijderen.

In werkelijkheid heeft je lichaam vier afzonderlijke systemen die samenwerken om mogelijk gevaarlijke stoffen te elimineren. Ze zijn als volgt:

De nieren filteren je bloed en filteren verontreinigende stoffen uit je urine.
De lever helpt bij de vertering van voedingsstoffen en de modificatie van gifstoffen, zodat ze gemakkelijker door de nieren kunnen worden uitgescheiden.
Longen: Toxines in de lucht worden via de longen verwijderd.
De dikke darm helpt bij de eliminatie van afval en gifstoffen via de stoelgang.
De volgende zijn de meest uitstekende strategieën om de organen die het lichaam reinigen en hun processen te helpen:

het consumeren van een voedzame voeding die rijk is aan vezels, groenten, fruit, en bronnen van magere eiwitten
Gemiddeld 150 minuten krijgen
Vertrouwd Voldoende rustpauzes krijgen, als je rookt, je onthouden van alcohol of je inname ervan verlagen, voldoende water drinken om gehydrateerd te blijven

Water detoxen

Gevolgen van overmatige waterconsumptie. Dit kan de volgende symptomen tot gevolg hebben:

  • misselijkheid- en braakneigingen
  • hoofdpijn, vermoeidheid en krampen in de spieren
    toevallen
  • De intensiteit van deze symptomen varieert, maar ze kunnen snel levensbedreigend worden en medische hulp noodzakelijk maken.

Intermittent fasting, dat zich richt op caloriebeperking en voedingssuppletie, wordt in veel kuren gebruikt.

In tegenstelling tot andere soorten detoxen suggereren gegevens dat intermittent fasting enkele voordelen heeft, waaronder gewichtsverlies. Volgens sommige gegevens kan deze dieetmethode helpen bij het trainen van het lichaam om van vet afgeleide ketonen in plaats van glucose voor energie te gebruiken. Deze verandering heeft de potentie om vetverlies te veroorzaken.

Ander onderzoek, zoals een overzicht uit 2017 van betrouwbare Bronnen over verschillende dieet-technieken, suggereert dat gewichtsverlies op korte termijn mogelijk is, maar dat de voordelen op lange termijn twijfelachtig zijn. Zodra je na de detox weer regelmatiger eetgewoonten aanneemt, zul je vrijwel zeker het gewicht dat je verloor weer terugkrijgen.

Deze strategie is echter misschien niet voor iedereen geschikt. Je moet je doelstellingen voor gewichtsverlies met je arts bespreken en kijken of intermittent fasting je kan helpen ze te bereiken.

Gezond scepticisme is noodzakelijk

Volgens een overzicht uit 2017 van betrouwbare bronnen van vier dieetalternatieven voor gewichtsverlies, zijn deze uitkomsten niet gebruikelijk. De onderzoekers wezen erop dat detoxen en sappen op korte termijn kunnen bijdragen tot gewichtsverlies, maar dat de persoon na afloop van de detox het gewicht waarschijnlijk weer terugkrijgt.

Volgens de deskundigen kun je beter herkenningsverontreinigende stoffen zoals tabak en alcohol vermijden, terwijl je gezond eet en regelmatig beweegt. Ze raden ook aan voldoende te slapen en veel water te drinken.

In plaats van afhankelijk te zijn van crash diëten die op korte termijn meer kwaad dan goed kunnen doen, kun je de inherente ontgiftingssystemen van je lichaam bijstaan.

Welk effect kan een detox dieet op je geestelijke gezondheid hebben?

Je geestelijke gezondheid wordt beïnvloed door de dingen die je eet. Een toenemende hoeveelheid bewijs suggereert dat voeding een belangrijke rol speelt in de geestelijke gezondheid.

Onderzoekers ontdekten dat verschillende eetstijlen de stemming kunnen beïnvloeden in een studie uit 2020 die vertrouwde Bron keek naar hoe je voeding je stemming beïnvloedt. Ze ontdekten dat een mediterraan dieet gunstiger was voor de geestelijke gezondheid dan een meer traditioneel westers dieet, met onder meer meer sterk bewerkte artikelen.

Volgens de onderzoekers kunnen bepaalde voedingsmiddelen de suikerspiegel, de darmmicrobiota, en je immunologische reactie veranderen, die allemaal je stemming kunnen beïnvloeden. Meer onderzoek is nodig om volledig te begrijpen hoe dieetveranderingen de geestelijke gezondheid beïnvloeden.

Gifstoffen kunnen uit het lichaam verwijderd worden zonder een detox dieet of kuur te volgen. Je lichaam heeft al organen en systemen om mogelijk gevaarlijke of overbodige chemicaliën te verwijderen.

Concentreer je in plaats daarvan op het leiden van een gezonde levensstijl die gevarieerd eten, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van roken en alcohol omvat.

Sommige detox diëten kunnen je helpen snel af te vallen als je wilt afvallen. Maar als je geen langetermijnoplossingen hebt, zul je vrijwel zeker weer aankomen als de detox voorbij is.

Ga in plaats daarvan naar je arts of werk samen met een voedingsdeskundige of diëtiste om het ideale dieetplan voor jouw omstandigheden uit te werken.

Bron: Teiger

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest