De whisky’s om te drinken in 2022, door ons geselecteerd

Inhoudsopgave

Het panel van experts selecteerde de beste dram van dit jaar na een blinde proeverij en beoordeling. Voor het jaar 2021 hebben de juryleden van de International Whisky Competition een lijst samengesteld met de top 10 whisky’s.

1. Drumshanbo Single Pot Still

Whisky gemaakt in een enkele still in de Ierse distilleerderij Drumshanbo en is de allereerste release van de distilleerderij. Het karakter wordt bereikt door gemoute Ierse gerst en Barra-haver te combineren met een romig, kruidig karakter. Oloroso sherry vaten en bourbon worden gebruikt om deze Ierse whisky te rijpen. De neus is gevuld met de geuren van gedroogd fruit, zoete vanille en pittige kruiden. In de mond blijven vijgen, oloroso sherry, geroosterd eikenhout en zwarte peper hangen in de afdronk van de drank.

2. Project XX van Glenfiddich Distillery, Schotland

Brian Kinsman, Master Distiller bij Glenfiddich Distillery in Dufftown, Schotland, staat bekend als Project XX. Hij bracht 20 van ’s werelds meest uitzonderlijke sterke dranken uit 16 verschillende landen samen om Project XX te creëren. Ze werkten samen om een baanbrekende whisky te creëren die echt uniek is. Deze Glenfiddich belichaamt het warme, fruitige karakter van Glenfiddich met tonen van appelbloesem, zomerfruit en rijpe peer in een diep gouden tint. Suikerspin, kaneelkruid, amandelen en rijke port-tannines met een vleugje zoethout behoren tot de vele persoonlijkheden die naar voren komen. De afdronk is lang en zacht, met een aanhoudende zoetheid van het eikenhout.

3. Gouden Carolus Single Malt Whisky

Om Gouden Carolus Single Malt te maken, wordt het beslag van het Gouden Carolus Tripel-bier gedistilleerd. De koperen pot stills, die gebruikt worden om het pure beslag te distilleren, zijn een primeur voor België. Uiteindelijk is het distillaat helemaal helder en puur. ‘Anchor’-vaten worden gebruikt voor extra veroudering, wat resulteert in een verfijnde whisky met een rijke en uitgebalanceerde smaak. Ondertonen van hout en vanille halen het beste uit de fruitsmaken.

4. Tennessee Whiskey van Jack Daniel’s

Sommige mensen denken ten onrechte dat Jack Daniel’s een Tennessee sour mash whisky is in plaats van een bourbon whisky. Met Jack Daniel’s krijg je iets extra’s. Een laag houtskool van drie meter filtert de whisky nadat deze is gedistilleerd. Zachtheid wordt gegarandeerd door een filtratieproces van 10 dagen. Dit onderscheidt de whisky van bourbon en andere Amerikaanse whiskysoorten. Het wordt ook gedistilleerd met behulp van “Sour Mash”, een soort puree die is gefermenteerd. Bij deze fermentatietechniek wordt een derde van de gist van de vorige fermentatie gemengd met twee derde van de nieuwe gisten. Als resultaat heeft het destillaat een verbeterd smaakprofiel. Vanille, karamel, eikenhout en kruiden vormen het smaakprofiel van Black Tennessee nr. 7.

5. Taketsuru Pure Malted New 43%

Nikka’s Yoichi- en Miyagikyo-distilleerderijen in het noorden van Japan werden gebruikt om deze single malt-whisky te maken ter ere van Nikka’s oprichter, Masataka Taketsuru, die vaak wordt aangeduid als de ‘vader van de Japanse whisky’. Nikka’s masterblenders gebruiken een breed scala aan whiskystijlen om dit niveau van harmonie en complexiteit te bereiken, waarbij de fruitige tonen van jonge whisky’s worden gecombineerd met het rijke, geëvolueerde karakter van oudere whisky’s, die grotendeels gerijpt zijn in ex-sherryvaten. Uitnodigende, fruitige aroma’s vullen de neus. Veel perzik en net geperste druiven zitten in deze lichte en verfrissende witte wijn. Gebaksmaken van amandine, marsepein en biscuit zijn duidelijk aanwezig. Zanilicious koffie, geroosterd eiken, koffiedik en sigaren vormen het smaakprofiel. Zelfverzekerd en standvastig in hun overtuigingen.

6.Wild Geese Single Malt

Een single malt van de Wild Geese distilleerderij in Schotland. De single malt-expressie uit het Wild Geese-assortiment van Ierse whisky’s, die talloze prijzen heeft gewonnen, waaronder Best Irish Malt (No Age) op de World Whisky Awards 2011. Gouden mout en een beetje eikenhout worden gecombineerd met intense tonen van pruimen en zomerbessen. Rijke, boterachtige mout, gevolgd door een vanillezoet later in de afdronk. Een vleugje zwarte peper en eikenkruiden.

7. Jameson Select Reserve Black Barrel

Er worden drie soorten whisky gebruikt om Black Barrel te maken, waaronder rijke pot still en graanwhisky, die vervolgens wordt gerijpt in een combinatie van sherry- en bourbonvaten. Bourbonvaten ondergaan echter een extra verkolingsproces. Uiteindelijk hopen we dat u het ermee eens bent dat de extra inspanning de moeite waard is. De zachtheid van Jameson Original, maar met meer kruidigheid, nootachtige, vanillezoetheid en sherryfruit, wordt geleverd door Black Barrel.

8. Tullamore Dew. 

De tullamore Dew van Midleton Distillery, deze versie is een blend van Ierse whisky’s. En is voor tenminste 12 jaar gerijpt in Oloroso sherryvaten na drievoudig gedistilleerd te zijn.

Jack Daniels

9. Rogge van Jack Daniel’s

Jacks pad was geplaveid met rogge whisky. Een whisky zoals Jack Daniel’s Tennessee Rye kan alleen uit Lynchburg, Tennessee komen. Omdat hij is gemaakt met roggegraan dat 70 procent van het graan is, bronwater uit de eigen Cave Spring Hollow en Jack’s aloude houtskoolverzachtingsproces. Een van ’s werelds beste roggewhisky’s is gemaakt door meesterdistilleerder Jeff Arnett en de whiskymakers van de Jack Daniel-distilleerderij. Een van hun eerste nieuwe recepten in meer dan 150 jaar. Jack Daniel’s Tennessee Rye is dan ook zeer geliefd bij iedereen die het merk kent.

10. Speyside Malt Whisky Monkey Shoulder

William Grant’s Monkey Shoulder Scotch is een uitzonderlijke blend van single malt whisky’s van drie gerenommeerde Speyside-distilleerderijen. Om een whisky te creëren, die zowel zacht als complex is, gebruikten de distilleerders een combinatie van gemoute en ongemoute gerst (waar het echt uitblinkt). Er is een subtiele neus van marmelade, Crema Catalano, cacao en mout die zowel elegant als stijlvol is. Vanille, nootmuskaat, kruidnagel en kaneel, met een vleugje anijs, ronden het smaakprofiel af. Het heeft een romige en moutige smaak met tonen van bessen. Butterscotch, kruidnagel en geroosterde gerst. De smaken van manuka-honing, geroosterd brood en gedroogde abrikozen komen naar voren. Kruidig eikenhout met een pepermuntachtige nasmaak ronden de afdronk af.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest