Droog haar voorkomen

dun haar aloe vera haarverzorging

Inhoudsopgave

10 tips om droog haar te verzorgen Vooral in de winter hebben mensen vaak last van droog haar. Dof haar, pluishaar en gespleten punten zijn de meest voorkomende klachten. Droog haar is erg kwetsbaar en kan snel beschadigen. Het is daardoor moeilijker in model te krijgen en er komen snel knopen in het lange haar. De puntjes voelen droog aan en zijn gespleten. Hoe komt het dat ons haar uitdroogt en wat kan je er aan doen?

Droog haar voorkomen

Factoren die droog haar veroorzaken

Droog haar is te wijten aan een combinatie van verschillende factoren. Namelijk: – Omgevingsfactoren: wisseling van temperaturen, droge lucht door verwarming en uv-straling (de zon). – Haarverzorgingsproducten: te vaak wassen, hard borstelen, gebruik van föhn, verkeerde shampoo en chemische haarbehandelingen (zoals kleuring). – Biologische factoren: je haar heeft van nature te weinig vocht en talg. Door je haar goed te verzorgen, zowel in de winter als in de zomer, voorkom je droog haar en gespleten haarpunten. We hebben een Top-10 haartips voor je opgesteld om droog haar te voorkomen, als ook goed te verzorgen.

#1 Gebruik goede shampoo

Een shampoo reinigt, voedt en verzorgt je haar. Maar let op, niet alle stoffen zijn even goed voor je haar. Bijvoorbeeld bepaalde vormen van alcohol, conserveermiddelen en siliconen. Kies daarom een goed voedende shampoo bij voorkeur met natuurlijke producten. Zoals olijfolie of kokos.

#2 Niet te vaak je haar wassen

Indien je jouw haar te vaak was, wordt de natuurlijke beschermende talg laag van je hoofdhuid verwijderd. Daardoor kan je hoofdhuid bijvoorbeeld droog worden en bidt het geen bescherming bij de haarwortels. Was je haar daarom twee tot maximaal drie keer per week. Gebruik eventueel tussendoor een droogshampoo om je lokken op te frissen.

#3 Gebruik haarverzorgingsproducten die voedend zijn

Gebruik na het wassen een verzorgende conditioner welke ook de haarschubben doen sluiten. Daarnaast is het gebruik van een wekelijks haarmasker aanbevolen. Een haarmasker voedt diep de haarwortels en verbetert ook de uitstraling van je haren. Het geeft je kapsel eigenlijk een wekelijkse oppepper. Haarolie geeft je haar meer glans en maakt het sterker. Breng de haarolie aan op de punten.

#4 Gebruik niet te vaak een föhn of stijltang

Voorkom veelvuldig gebruik van een stijltand, föhn, krultang. Door de hitte van deze styling apparaten droogt je haar uit en kan het ook beschadigen. Als je toch een föhn gebruikt, zet de temperatuur dan niet te warm en houd voldoende afstand als je jouw haar droog föhnt. Met een stijltang en krultang geldt ook dat je deze niet op de heetste stand zet.

#5 Haar koud uitspoelen

Nadat je shampoo hebt gebruikt, spoel je de haren koud of lauw uit. Van heet water droogt namelijk je haar uit. Je kan het daarom beter uitspoelen met lauw water. Lauw water laat de haarschubben sluiten, waardoor het vocht in je haar blijft en je de natuurlijk glans weer terugkrijgt.

#6 Voorkom chemische haarbehandelingen

Chemische behandelingen, zoals bleken, kleuren en permanent, zijn belastend voor je haar. Beperk ze dus tot een minimum en laat dit doen in een kapsalon. Verzorg daarna je haar extra goed om uitdroging te voorkomen.

#7 Haar in staart? Gebruik het juiste elastiek

Draag je graag je haar in een staart of steek je het geregeld op? Gebruik daarvoor de juiste haar-elastieken. Gemaakt van zachte materialen waardoor je haar kan ademen. Voorkom gebruik van haarklemmen met ijzeren elementen, dit om schade te voorkomen. Laat ook ja haar af en toe los hangen, zodat het goed kan ademen. Zeker als het nat is, is het onverstandig om het gelijk in een staart te doen. Laat je haar eerst goed drogen, bij voorkeur op een natuurlijke manier. Gebruik je toch een föhn? Zet deze dan op een koude stand.

#8 Haar borstelen

Bij het borstelen van je haar is het van belang dat je een goede haarborstel gebruikt. Eentje die zacht is voor je haar en de haarschubben sluit. Daardoor kan droog haar beter hydrateren en zichzelf genezen. Borstel je haar van de punten tot aan de wortel en trek nooit aan je haar. Haal de eventuele klitten voorzichtig los.

# 9 Vermijd zwembad-, zeewater en zonlicht

In de zomer is het heerlijk om een duik in de zee te nemen of een frisse plons in het zwembad. Zowel chloor als zout is slecht voor je haar. Zwembad- en zeewater hebben een reinigend effect, maar verwijderen ook talg waardoor je haren uitdrogen. Het helpt om na het zwemmen je haren goed uit te spoelen met half lauw tot koud water. Vermijd ook direct zonlicht op je haar. De uv-straling beschadigt je haren namelijk. Gebruik daarvoor een hoed of een leuke doek die je om je haren wikkelt (niet te strak natuurlijk).

#10 Zorg voor vochtigheid

In de winter is het koud en zitten we vaak veel binnen in huis met de kachel lekker aan. Echter door de verwarming is de luchtvochtigheid in huis vaak niet goed. Hierdoor droogt je haar ook uit. Zorg daarom voor een goede luchtventilatie als de kachel hoog staat. Gebruik een luchtvochtiger, lucht geregeld de ruimte en zet bijvoorbeeld een bakje water bij de verwarming.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest