Het belang van vriendschappen op volwassen leeftijd

Inhoudsopgave

Op jonge leeftijd vrienden maken is gemakkelijk, er lijkt niet meer nodig te zijn dan het delen van hetzelfde klaslokaal en eenzelfde hobby. Hoe ouder we worden, hoe moeilijker het wordt om vrienden te maken, stelt wetenschappelijk onderzoek. De meeste vrienden worden gemaakt tijdens de studententijd, waarin je jezelf ontwikkelt en mensen ontmoet die daadwerkelijk bij je passen. Nieuwe vriendschappen na deze tijd komen veel minder voor, dit komt vaak door een drukke baan, gezin of simpelweg andere prioriteiten. Toch is het belangrijk vriendschappen te onderhouden en eventueel nieuwe vriendschappen op te bouwen: de mens heeft namelijk baat bij vriendschap. In dit artikel lees je waarom.

Het belang van vriendschappen op volwassen leeftijd

Sociale dieren
De mens is een sociaal wezen, al vanaf dat het op twee benen kon lopen. Door te leven in groepen, kon meer werk worden verzet en was er een grotere bescherming tegen gevaar. De mens is, hoewel er minder gevaar dreigt, nog steeds geneigd in groepen te leven. We sporten in groepen of teams, werken in teams en gaan naar school in groepen. Hoewel niet elk mens extravert is, is het in de bron wel sociaal en hier hoort vriendschap bij. 

Vriendschap
Vriendschap is iets bijzonders, het is te vergelijken qua liefde met familie, maar toch op een heel ander level. Met vrienden deel je dingen die je niet zo gauw aan familie zou zeggen, althans in de meeste gevallen niet. Het is bewezen dat vriendschappen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven, het verkleint de kans op depressie en zorgt voor meer geluk. Vrienden zorgen voor plezier, bieden een luisterend oor of zijn er gewoon wanneer je ze nodig hebt. Hiernaast is de mens een zorgzaam wezen: de meeste mensen vinden het fijn iets voor anderen te kunnen betekenen en er dus voor vrienden te zijn. Ook houden vrienden je af en toe een spiegel voor als dit moet. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het hebben van vriendschappen heeft enorme positieve effecten op de mentale gezondheid van de mens en mag absoluut niet onderschat worden.

Belang op oudere leeftijd
Wanneer we ouder worden en onze levens drukker, lijkt er minder tijd te zijn voor vriendschap. Ergens is dit onvermijdelijk, maar juist in drukke levens is er tijd nodig voor ontspanning en vriendschap. Hoe fijn is het om na een stressvolle dag op je nieuwe baan even te bellen met een vriendin of vriend om te ventileren, of hoe heerlijk kan het zijn volledig dubbel te liggen om een flauwe grap. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de mens zo’n twee tot vijf goede vriendschappen nodig heeft en hoewel dit natuurlijk niet voor iedereen geldt, kunnen we het wel over een ding eens zijn: zonder vriendschappen is het leven een stuk minder leuk.

Tips voor nieuwe vrienden

Het is nooit te laat om nieuwe vriendschappen te sluiten en hoewel nieuwe vriendschappen minder snel ontstaan op oudere leeftijden, is het zeker niet onmogelijk. Het kan helpen om sociale activiteiten te ondernemen: ga bij een sportvereniging of volg bijvoorbeeld een cursus, grote kans dat je leuke mensen ontmoet. Zorg ook dat je de vriendschappen die je hebt onderhoudt, laat ze weten dat je aan ze denkt ook al heb je het druk. Goede vrienden zijn goud waard, probeer je maar eens een leven zonder voor te stellen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest