Hoe fotografeer je het best met een mobiele telefoon?

Inhoudsopgave

Smartphone fotografie is een hot item, want de camera´s zijn enorm verbeterd. Wij geven je tips om beter te fotograferen met je mobiele smartphone.

Een hele reeks foto’s maken is een goed idee

Smartphone fotografie heeft het voordeel dat u zoveel foto’s kunt maken als u wilt zonder ze eerst af te drukken. Op deze manier kan  je de resultaten beter begrijpen en verbeteren. Hiermee kunt u veel foto’s maken terwijl het onderwerp beweegt, wat handig is bij het fotograferen met een smartphone. De beste foto’s van je burst-foto’s kunnen achteraf worden gekozen.

Smartphone fotografie Smartzine
Smartphone fotografie Smartzine

Ontdek de mogelijkheden van de camera

Neem de tijd om vertrouwd te raken met de camera op jouw telefoon. Het is goed om de automatische modus te onderzoeken om te zien hoe deze scherpstelt en aan licht wordt blootgesteld, wat meestal wordt gedaan door het scherm aan te raken waar het scherpstelpunt zich bevindt.

Heb je toegang tot de handmatige instellingen op je cameratelefoon? Lees meer over hen als dat het geval is. Handmatige bedieningselementen zoals witbalans en sluitertijd zijn beschikbaar op sommige camera’s. Als je weet hoe je ze moet gebruiken, kunnen deze je helpen om nog betere foto’s te maken. Om deze aspecten van fotografie beter te begrijpen.

Gebruik zoveel mogelijk natuurlijk licht

Door hun kleinere sensoren kunnen slechts enkele smartphones hoogwaardige binnenfoto’s maken. Hierdoor zijn de beste resultaten te behalen door buiten te fotograferen onder de juiste lichtomstandigheden. Verlichting heeft een diepgaand effect op de sfeer, toon en ambiance. Maak bij het fotograferen met een smartphone zoveel mogelijk gebruik van natuurlijk licht.

Vermijd digitale zoom

Een van de meest essentiële fotografietips is om het te vermijden. Digitale zoom levert bijna altijd ondermaatse resultaten op vanwege het verlies aan resolutie van het beeld. Optische zooms daarentegen zijn geweldig omdat ze de kwaliteit van de opname niet veranderen, wat steeds vaker voorkomt op smartphones. In plaats van digitale zoom te gebruiken, moet je dichter bij het onderwerp komen om de beeldkwaliteit hoog te houden.

Maak gebruik van een High Dynamic Range

HDR is een functie die steeds vaker voorkomt op smartphones. Het verbetert de belichting door meer details naar voren te brengen in zowel de donkere als de lichte delen. Anders gezegd, het voorkomt dat de lucht of de grond te helder of te donker wordt, wat ideaal is voor landschapsfotografie. Het gebruik van de HDR-instelling op de cameratelefoon is een fantastisch idee als de afbeelding een aanzienlijk contrast heeft tussen de helderste en donkerste gebieden.

Gebruik de bewerkingstools om wijzigingen aan te brengen

Je kunt de ingebouwde editor van de cameratelefoon of meer geavanceerde telefoonprogramma’s zoals Adobe Lightroom of Photoshop gebruiken om de foto’s snel en eenvoudig te bewerken. Gebruik deze programma’s om de afbeeldingen binnen enkele seconden bij te snijden en te verbeteren. Vergeet ook niet dat onze lidmaatschapsoptie bij The School of Photography toegang biedt tot lessen in Lightroom, Photoshop en nog veel meer.

Je kunt de derde regel in fotografie in je voordeel gebruiken.

Negen blokken van drie bij drie vormen een raster in de regel van derden, dat een afbeelding in gelijke helften verdeelt. Probeer de meest intrigerende elementen van de foto te plaatsen langs de denkbeeldige rasterlijnen die op de hoeken van deze segmenten aansluiten. Het beeld voelt natuurlijker aan vanwege de regel van derden, waardoor het voor de kijker gemakkelijker wordt om eromheen te bewegen. Om dit tegen te gaan, geeft symmetrische framing de afbeelding een schoon en klinisch uiterlijk (wat ook een goede uitstraling kan zijn).

Probeer de regel van derden eens uit. Het is eenvoudig en effectief, of je nu je vrienden fotografeert in een pub of de schoonheid van een landschap probeert vast te leggen.

Als het donker is

Het krijgen van cameratrilling in situaties met weinig licht kan resulteren in wazige foto’s. Het verhogen van de ISO op de camera zal resulteren in een merkbare toename van ruis in de afbeeldingen. Als je dit wilt vermijden, moet je je telefoon op de grond leggen. Als fotograaf is dit een uitstekend advies als je van plan bent een concert of ander evenement in een slecht verlichte ruimte te fotograferen.

Investeer in hoogwaardige apps en een cursus

De meeste smartphones zijn vooraf geladen met een mooie reeks apps, maar er zijn er nog veel meer om te ontdekken. Er zijn verschillende bewerkingstools beschikbaar die je kunnen helpen de afbeeldingen naar een hoger niveau te tillen. Er zijn allerlei cursussen warmee je beter kan fotograferen met je mobiele telefoon. Je krijgt dan ook te horen welke apps en hoe met ze om te gaan.

Heeft de telefoon een upgrade nodig?

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar het upgraden van je telefoon is misschien wel de beste manier om je fotografie te verbeteren. Onthoud dat smartphonecamera’s sterk variëren in kwaliteit, dus kijk rond om er een te kopen die de gewenste afbeeldingen kan vastleggen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest