Hoe lees je etiketten op voedingsmiddelen?

Hoe lees je etiketten op voedingsmiddelen?

Inhoudsopgave

Ben je je bewust van wat je eet? Heb je enig idee wat de voedingsstoffen zijn in de producten die je aankoopt in de supermarkt? Alle nodige informatie bevindt zich achter op het product, op het zogenaamde etiket. Etiketten bevatten belangrijke informatie over het voedingsmiddel die handig zijn als je bijvoorbeeld gezonder, beter of anders wilt eten. Als je je nog niet zo vaak verdiept hebt in de informatie op het etiket, kan zoiets behoorlijk verwarrend zijn. Wat betekenen al die namen en wat omschrijft een gezond product? In dit artikel leer je wat die etiketten ons vertellen en hoe jij voortaan als een professional producten kunt lezen.

De ingrediënten

Bovenaan het etiket bevinden zich de ingrediënten. Waaruit bestaat je product? Handig hierbij om te onthouden is dat dierlijke producten – zoals melk of eieren – altijd dikgedrukt staan en zo gemakkelijk te herkennen zijn. De ingrediënten zelf vertellen ons niet per se iets over de voedingswaarde van het product, daarvoor moeten we naar de tabel die in de meeste gevallen onder de ingrediëntenlijst staat.

Energie

De hoeveelheid energie is het aantal calorieën dat het product bevat. Let hierbij op dat de hoeveelheid energie uitgedrukt kan worden in kJ (kilo Joule) of kcal (kilo calorieën), deze twee zijn niet hetzelfde! De mens berekent zijn energiebehoefte aan de hand van calorieën, waarbij de gemiddelde hoeveelheid energie die een mens nodig heeft, zo’n tweeduizend calorieën is. De energie van een voedingsmiddel kan worden uitgedrukt in portie of per honderd gram, ook dit is belangrijk in de gaten te houden wanneer je het etiket leest.

De voedingswaarde

De voedingswaarde van levensmiddelen wordt uitgedrukt aan de hand van de volgende moleculen: koolhydraten en vezels, vetten, eiwitten, zout en in de meeste gevallen een aantal mineralen. Hieronder worden de moleculen kort besproken.

Koolhydraten

Dit is zetmeel, suiker of vezel en vind je terug in pasta, rijst, aardappelen en brood. Onder het kopje koolhydraten zie je ‘waarvan suikers’ staan. Dit is belangrijk om naar de kijken als je probeert te minderen met suikers! Let op: de suikers hoeven niet altijd toegevoegd te zijn, fruitsuikers zijn van nature aanwezig, maar worden niet anders herkent door het lichaam dan ‘gewone’ suikers.

Vezels

Vezels vallen ook onder de koolhydraten, maar worden niet verteerd door het lichaam. Vezels zorgen voor een goede darmgezondheid en dragen bij aan verzadiging. Voldoende vezels is belangrijk, zeker wanneer je af wilt vallen: vezels zorgen er namelijk voor dat je langer verzadigd blijft. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels is dertig tot veertig gram.

Vetten

Het kopje vetten bevat verzadigde en onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn in de meeste gevallen ongezonder dan de onverzadigde vetten. Wil je zorgen voor minder cholesterol in je dieet? Zorg dan dat de hoeveelheid verzadigde vetten zo klein mogelijk is. Onverzadigde vetten zijn goed voor je lichaam: ze zorgen voor sterke cellen en houden de darmen gezond. 

Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lijf. Eiwitten zijn doorgaans gezond voor de mens, hiernaast zorgt een product met veel eiwitten voor een verzadigd gevoel. Dit komt omdat het lichaam best veel tijd nodig heeft om eiwitten te verteren. Hoewel niet elk product hetzelfde type eiwitten bevat, kan je ervan uitgaan dat het lichaam er op dezelfde manier mee omgaat.

Zout

De hoeveelheid zout kan nuttig zijn voor hen die een zoutarm dieet moeten volgen. Het handige aan voedingsetiketten is dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) er altijd op weergegeven staat. Zo kun je direct zien of je met de consumptie van bepaalde producten de ADH niet overschrijdt. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest