Hoe vaak zou je je haren moeten wassen?

Inhoudsopgave

Haren wassen, een topic waar nog wel eens wat vragen rondom komen. Elke dag je haren wassen, om de dag je haren wassen of eens per week? In de beautywereld is het een onderwerp die regelmatig aan bod komt. Te veel en te vaak wassen van je haren zou nadelige effecten kunnen hebben op de gezondheid ervan. In deze blog verdiep ik me in de wereld van haren wassen, wat is juist en wat moeten we absoluut niet doen?

Hoe vaak zou je je haren moeten wassen

Back in the days
Shampoo zoals het tegenwoordig gekend is, heeft zijn oorsprong in India. Vroeger werd er de plant michelia champaca gebruikt om de haren mee te wassen, en met ‘champo’ zoals het vroeger geschreven werd, werd inmasseren en kneden bedoeld. Precies wat we nu doen wanneer we onze haren wassen. Naast het gebruiken van de plant, werden er ook andere stoffen aan toegevoegd zoals amandelen of geurende oliën, allemaal natuurlijke stoffen die zouden bijdragen aan de gezondheid van het haar.

Ban chemicaliën!
Hoewel er een grote beweging is richting het gebruiken van natuurlijke producten voor huid en haar, wordt een groot deel nog gemaakt van chemische producten of tenminste een deel ervan. Dit is niet per definitie slecht voor je haar, maar er zijn gezondere opties. Goedkope chemische producten drogen het haar en de hoofdhuid uit, als de haren dan regelmatig gewassen worden, zorgt dit voor alleen maar een meer uitdrogend effect. Voornamelijk shampoos die veel sulfaat bevatten, hebben een uitdrogend effect.

Maar hoe vaak is nu goed?
Natuurlijk is dit per individu verschillend. Het ene haar wordt sneller vet of droog dan het ander, maar over het algemeen kan er gesteld worden dat haar prima 3 dagen zonder shampoo kan. Dit ligt natuurlijk aan het type haren. Mensen met heel dik haar of krullen hoeven in verhouding hun haren minder vaak te wassen. Als ik het internet mag geloven, is er geen standaard getal. Elke dag haren wassen is niet per se nodig, maar als het gedaan wordt met een shampoo die geen sulfaten bevat is dit niet schadelijk. De meeste vrouwen wassen om de twee dagen hun haren, vrouwen die veel sporten doen dit om de dag. Maar nogmaals: er is geen standaard getal en dit verschilt per individu. 

Reset

Onze huid heeft een zelfreinigend effect, net zoals de hoofdhuid. Als je elke dag je haren wast en je stopt abrupt met elke dag haren wassen, kan het even duren voor je haar en hoofdhuid aan dit nieuwe ritme gewend zijn. De natuurlijke talgproductie moet weer op gang komen. Het haar kan in het begin iets vetter aanvoelen, maar dit wordt beter met de tijd. Als je van plan bent te minderen met haren wassen, zou ik willen adviseren dit af te bouwen. Als je het elke dag wast, zou je kunnen beginnen met om de dag de haren te wassen en een paar weken later om de twee dagen. Ook zou ik willen adviseren om een shampoo te kiezen die meer natuurlijke stoffen bevat, hoewel dit misschien iets duurder is qua aankoop, zal je het minder gebruiken én zal je haar je meer dankbaar zijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest