Is groente gezonder als je het invriest?

Inhoudsopgave

Groente gezonder als je het invriest? In eerste instantie zou je denken van niet, groente vers van het land bevat de meeste vitaminen, toch? Toch verliest verse groente veel van zijn voedingswaarde tijdens het pluk en inpakproces en kun je soms beter gaan voor ingevroren groente. Waarom dat zo is en in welke gevallen dit geldt, lees je in deze blog. 

Is groente gezonder als je het invriest

Plukproces van verse groente

Groenten die vers in de supermarkt komen, gaan een heel proces door voor ze in hun verpakking in het schap liggen. Omdat het proces van land naar supermarkt wel even kan duren, worden in sommige gevallen de groenten geoogst wanneer ze nog niet helemaal rijp zijn. Het gevolg hiervan kan zijn dat de groente niet helemaal uitgroeit waardoor het zijn maximale hoeveelheid voedingsstoffen niet bereikt. Dit kan dus zorgen voor minder voedingswaarden in de verse groenten. Niet alle groenten worden vroeger geoogst dan rijp, sterker nog in de meeste gevallen worden de groenten geoogst wanneer ze rijp zijn. Omdat, zoals net al genoemd, het proces van verpakking tot schap lang kan duren, verliest de groente tijdens het transport veel voedingswaarden. Wanneer groente gesneden wordt vooraleer het in de supermarkt komt of wanneer de consument nog langer wacht met consumeren, verliest het alleen maar meer voedingswaarde.

Nog steeds gezond!
Hoewel de vorige alinea behoorlijk negatief lijkt, is het niet zo dat groente niet meer gezond is natuurlijk. Verse groente bevat nog steeds enorm veel voedingsmiddelen, het is alleen jammer dat er een deel verloren gaat tijdens het proces. Toch zijn er ook andere manieren om groente binnen te krijgen die minder voedingsstoffen verloren heeft, namelijk groente die direct van het land diepgevroren wordt. 

Diepvriezen 

Diepvriezen is een proces waarbij de groente direct na het oogsten wordt ingevroren. Dit gebeurt in een razend tempo, waardoor vrijwel alle voedingsstoffen die de groente bevat tijdens het oogsten, in de groente aanwezig blijft. Omdat de tijd tussen oogsten en invriezen een stuk kleiner is dan tussen oogsten en supermarkt schap, kan het in sommige gevallen beter zijn diepgevroren groente te consumeren. Dit geldt voornamelijk voor spinazie en ewrten, deze producten verliezen snel hun vitamines als ze vers verkocht worden, je zult dus meer aan deze groenten hebben als je ze uit het diepvriesvak haalt.

Kiezen?

Het antwoord op de vraag vergt enige nuance, het is lastig om te zeggen dat het een daadwerkelijk gezonder is dan de ander. Wel kan er gesteld worden dat wanneer verse groente lang ligt voor het geconsumeerd wordt en ook nog eens gesneden is, dit sneller zijn voedingsstoffen verliest dan groente die direct vanaf het land wordt ingevroren. Zorg ervoor dat je verse groente vrijwel direct consumeert en snijd het pas wanneer je het nodig hebt! Wissel verse groente af met diepvriesgroente en je krijgt naar mijn idee voldoende voedingsstoffen binnen. Groente is nog altijd gezonder dan geen groente! 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest