Orthodontie ontrafeld: wat je moet weten over beugels

Orthodontie ontrafeld

Inhoudsopgave

Orthodontie is een specialisme binnen de tandheelkunde dat zich richt op het corrigeren van onregelmatige tanden en kaken. Een van de meest voorkomende orthodontische behandelingen is het gebruik van beugels. In dit artikel ontrafelen we de wereld van orthodontie en geven we je alles wat je moet weten over beugels.

Wat zijn beugels?

Beugels zijn orthodontische apparaten die worden gebruikt om de positie van tanden te corrigeren of om de groei en ontwikkeling van de kaken te beïnvloeden. Ze kunnen worden gebruikt om problemen zoals scheve tanden, overbeet, onderbeet en andere tand- en kaakafwijkingen te behandelen.

Soorten beugels

Er zijn verschillende soorten beugels beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

  • Traditionele metalen beugels: Dit zijn de meest voorkomende en bekende soort beugels. Ze bestaan uit metalen beugels en draden die op de tanden worden bevestigd om ze in de juiste positie te brengen.
  • Onzichtbare beugels: Deze beugels zijn gemaakt van doorzichtige plastic aligners die over de tanden passen. Ze zijn minder opvallend dan metalen beugels en kunnen worden verwijderd om te eten en te poetsen.
  • Lingual beugels: Deze beugels worden aan de binnenkant van de tanden bevestigd, waardoor ze onzichtbaar zijn als je lacht of praat.

De procedure

De procedure voor het krijgen van beugels begint met een consultatie bij een orthodontist. De orthodontist zal een grondige evaluatie van je tanden en kaken uitvoeren, inclusief röntgenfoto’s en afdrukken van je tanden. Op basis van deze evaluatie zal de orthodontist een behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften.

De voordelen van beugels

Beugels kunnen een breed scala aan tand- en kaakproblemen corrigeren, wat kan leiden tot een verbeterde mondgezondheid en een mooiere glimlach. Enkele van de voordelen van beugels zijn:

  • Verbeterde esthetiek: Beugels kunnen scheve tanden rechtzetten en ruimtes tussen de tanden opvullen, wat kan leiden tot een mooiere glimlach en een verbeterd zelfvertrouwen.
  • Verbeterde mondgezondheid: Scheve tanden kunnen moeilijk te reinigen zijn, wat kan leiden tot tandbederf en tandvleesaandoeningen. Door de tanden recht te zetten, kunnen beugels de mondhygiëne verbeteren.
  • Verbeterde kaakfunctie: Beugels kunnen ook kaakproblemen corrigeren, zoals overbeet of onderbeet, wat kan leiden tot een betere kaakfunctie en minder problemen met kauwen of spreken.

Beugels en meer

Orthodontie is een essentieel onderdeel van de tandheelkunde dat helpt bij het corrigeren van een breed scala aan tand- en kaakproblemen. Beugels zijn een van de meest voorkomende orthodontische behandelingen en kunnen aanzienlijke voordelen bieden op het gebied van esthetiek, mondgezondheid en kaakfunctie. Het is belangrijk om een consultatie bij een orthodontist te plannen als je denkt dat je baat zou kunnen hebben bij beugels.

Wil je meer weten over orthodontie en beugels? Bezoek dan Wat je niet wilt missen voor meer informatie.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest