Rugklachten zwangerschap, tips voor verlichting

rugpijn zwangerschap

Inhoudsopgave

Rugklachten zwangerschap verdient de aandacht. Tips en oplossingen zoals een goede lichaamshouding en lichaamsbeweging tot aanvullende therapieën. Overweeg de volgende zeven methoden om rugpijn tijdens de zwangerschap te verlichten.
Rugpijn is een veel voorkomende klacht bij vrouwen die een kind verwachten. Je zwaartepunt verschuift door je gewichtstoename, en hormonen ontspannen de ligamenten die de gewrichten van je bekken ondersteunen. Het voorugpijn zwangerschaprkomen of verlichten van zwangerschapsrugpijn is vaak mogelijk, hoewel niet altijd het geval. Overweeg de volgende zeven methoden om zwangerschapsrugpijn te overwinnen:

1. Doe moeite om een goede houding aan te nemen.

Behoud een hoog zwaartepunt in je lichaam. Naarmate je kind groeit, verschuift je zwaartepunt naar de voorkant van het lichaam. Door iets naar achteren te leunen, kun je de kans op voorover vallen verkleinen. Als je dit doet, worden de spieren in je onderrug belast, wat al vroeg in de zwangerschap lage rugpijn tot gevolg heeft. Houd als gevolg daarvan deze principes van een goede houding steeds in gedachten:
Sta met je rug en nek in een rechte lijn en je schouders naar achteren.

Voorkom dat je knieën op slot gaan.
Houd een ontspannen houding aan door je schouders naar achteren te houden.
Een holle rug moet vermeden worden.
Sta met een comfortabel brede houding voor de beste steun bij het lopen. Als je lang moet staan, overweeg dan een laag opstapkrukje te gebruiken om één voet te ondersteunen. Plan ook regelmatig pauzes in je schema.
Als je zit, vereist een goede houding aandacht. Als alternatief kun je een klein kussen achter je onderrug leggen om je rug extra te steunen. Dit helpt rugpijn tijdens de zwangerschap te voorkomen.
Je begint automatisch achterover te leunen om te voorkomen dat je tijdens de zwangerschap voorover valt en zwanger wordt. De spieren in je onderrug worden daardoor gespannen.

2. Juiste tiltechnieken tijdens de zwangerschap

Tillen is een onvermijdelijk onderdeel van het zwangerschapsproces. Maar als je toch iets moet optillen, zorg dan dat je dat op de juiste manier doet. Je moet neerhurken en het gewicht met je benen optillen als je een klein voorwerp oppakt. Houd je rug zo recht mogelijk. Het is niet aanvaardbaar om in je middel te buigen of met je rug te tillen (of je nu zwanger bent of niet). Het voorkomen en verlichten van rugpijn tijdens de zwangerschap wordt gemakkelijker met de juiste tiltechnieken.
Het is ook van cruciaal belang dat je je bewust bent van je eigen beperkingen. Als je hulp nodig hebt, vraag die dan aan anderen, zoals de aanstaande vader. Bekijk ook onze aanbevelingen voor tillen tijdens de zwangerschap.
Uitzicht vanaf de bovenkant van de kist met Baby Huilloos

3. Als je rugpijn ervaart tijdens de zwangerschap, zorg dan voor de juiste uitrusting.

Als je rugpijn ervaart terwijl je zwanger bent, zorg dan dat je de juiste uitrusting hebt. Dit vereist het gebruik van hoogwaardig schoeisel. Schoenen met stevige steun voor de voetboog die de hele dag comfortabel zitten. Als je besluit hakken te dragen, zorg er dan voor dat ze niet te hoog aan je voeten zitten. Hoge hakken moeten vermeden worden omdat ze je evenwicht naar voren verschuiven, waardoor je meer kans hebt om mis te stappen of zelfs te vallen.
Je kunt overwegen een zwangerschapsbandage te dragen. De effectiviteit van een zwangerschapsband is nog maar beperkt bestudeerd; maar veel zwangere vrouwen vinden de extra steun bij rugpijn heilzaam.
Als je tijdens de zwangerschap rugpijn hebt, wil je die na de bevalling zo veel mogelijk vermijden. Kies een hoog ledikant zonder onderste spijlen om bukken en tillen te vermijden als je je pasgeborene in zijn wiegje legt. Dit helpt rugpijn na de bevalling te voorkomen. Huilloos is een website die extra informatie geeft over extra hoge wiegjes voor baby’s.
Nieuw: Cryless biedt nu een hoog wiegje in matzwart en een laag wiegje. Neem er hier een kijkje!
Debbie Dhillon is een vrouw die in de mode-industrie werkt. Rugpijn Zwangerschap Cryless Ledikant Rechte Rug Babybedekkingen Cryless Ledikant Rechte Rug

4. Slaaphouding tijdens de zwangerschap: slaap op je zij of buik.

Als je zwanger bent, is op je zij slapen de meest comfortabele houding. Houd daarbij steeds één, of beide knieën gebogen. Overweeg om zwangerschaps- of steunkussens tussen je gebogen knieën, onder je navel en achter je rug te plaatsen om extra comfort te bieden. Als je tijdens de zwangerschap al last hebt van rugpijn, zal dit helpen je ruggengraat recht te houden terwijl je slaapt en verlichting geven. Ga op je zij liggen als je overdag een dutje wilt doen, en omgekeerd.

5. Gebruik een warm koud kompres of massage om stress te verlichten.

Hoewel het niet bewezen is, kan een massage of het aanbrengen van een warm-koud kompres je helpen bij je rugpijn tijdens de zwangerschap. Als je rugpijn hebt, kun je ook een ijspakking of een warme warmwaterkruik gebruiken om de pijn te verlichten. Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs is dat dit heilzaam is, is het zeker niet schadelijk om het een kans te geven. Massage kan ook ontspannend werken voor zwangere vrouwen die last hebben van rugpijn. Omdat sommige zwangere vrouwen gevoelig zijn voor geuren, verdient het de voorkeur neutrale massageolie te gebruiken.
6. Maak lichaamsbeweging een deel van je dagelijkse routine tijdens de zwangerschap.
Regelmatige lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap helpt je rug sterk te houden en door de baby veroorzaakte rugpijn te verlichten. Je hoeft niet te overdrijven bij het sporten; probeer in plaats daarvan zachte activiteiten zoals wandelen of zwemmen tijdens de zwangerschap. Ook yoga en rek- en strekoefeningen kunnen zwangere vrouwen met rugpijn goed van pas komen. Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap helpt je lichaam soepel te houden en houdt je tegelijk in goede gezondheid. Let steeds op wat je lichaam je vertelt. Is het onmogelijk om het in één dag af te maken omdat je te veel ongemak hebt? Als dat het geval is, forceer het dan niet!

7. Denk aan alternatieve therapieën, zoals acupunctuur tegen rugpijn.

Volgens sommige onderzoeken kan acupunctuur effectief zijn bij de behandeling van rugpijn tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen kunnen verlichting van hun ongemak vinden door een chiropractische behandeling. Op dit gebied is echter nog aanvullend onderzoek nodig. Als je een andere therapie overweegt, breng dan op zijn minst de chiropractor of acupuncturist ervan op de hoogte dat je een kind verwacht.

Wanneer moet een zwangere vrouw medische hulp zoeken bij rugpijn?

Neem onmiddellijk contact op met je behandelend arts of verloskundige als je tijdens je zwangerschap ernstige rugpijn hebt of als je rugpijn langer dan twee weken aanhoudt. Medicijnen en andere behandelingen kunnen door hen worden aanbevolen.
Je gezondheid op peil houden tijdens de zwangerschap is essentieel. Tijdens de zwangerschap kan hevige rugpijn wijzen op een vroeggeboorte of een infectie van de urinewegen. Neem onmiddellijk contact op met je arts als je tijdens de zwangerschap rugpijn hebt die gepaard gaat met vaginaal bloedverlies, koorts, of een branderig gevoel bij het plassen. Ook als je je zorgen maakt, moet je meteen met je arts overleggen.
Als de baby eenmaal geboren is, kan het een uitdaging zijn om hem of haar de hele nacht door te laten slapen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest