Tips voor wanneer je begint met hardlopen

Tips voor wanneer je begint met hardlopen opbouwen

Inhoudsopgave

Hardlopen, je kunt het haten of ervan houden, maar goed voor je is het wel. Alle begin is lastig en dat geldt zeker voor hardlopen ook zo, maar progressie is sneller gemaakt dan je denkt! Ons lichaam bouwt snel conditie op bij inspanning, je zult dan ook merken dat wanneer je begint met hardlopen het al gauw een stuk makkelijker wordt en misschien zelfs leuker ;). Wil je graag beginnen met hardlopen, maar weet je niet goed hoe of wat? Lees dan verder! 

Tips voor wanneer je begint met hardlopen

Begin klein

Bij hardlopen is het heel belangrijk om rustig te beginnen, te hard van stapel lopen kan namelijk zorgen voor vervelende blessures. Natuurlijk wil je het liefst vol gas beginnen en vijf of tien kilometer rennen, maar langzaam opbouwen zorgt ervoor dat je de sport langdurig kunt uitvoeren zonder blessures. Geduld is een schone zaak hierin en je zult gauw genoeg langere afstanden kunnen lopen! Begin bijvoorbeeld met hardlopen afgewisseld met wandelen, dit is een uitstekende manier om conditie op te bouwen en je lichaam te laten wennen aan de belasting. Wissel een minuut hardlopen af met een minuut wandelen en doe dit zo’n vijf tot tien keer. Je kunt het per week moeilijker maken door ofwel de wandeltijd te verkorten ofwel langer hard te lopen. Het is verstandig om op deze manier toch zeker een week of vier te trainen alvorens je langere afstanden aan een stuk wilt afleggen.

Kleine doelen stellen

Deze tip sluit nauw aan bij de vorige alinea. Grote kans dat je het liefst direct vijf of tien kilometer loopt, maar ook hier: overhaasten heeft geen zin. Stel kleine doelen voor jezelf, op deze manier blijft het leuk om hard te lopen en behaal je doelen sneller, wat weer een goed gevoel geeft. Spreek met jezelf af dat je over een x aantal maanden vijf kilometer kan rennen bijvoorbeeld, maar stel kleinere doelen voor de weg ernaartoe.

Ga samen met iemand hardlopen

Soms kan het motiveren met iemand anders te gaan sporten, dit maakt het leuker en kan bovendien het steun geven wanneer het zelf even niet lukt. Hiernaast geeft het je een stok achter de deur om te gaan rennen wanneer je zelf even geen zin hebt. Probeer iemand te vinden die ongeveer op hetzelfde niveau is als jij, zodat je niet over je grenzen gaat betreft lichaam en conditie.

Goede schoenen

Hoewel deze tip pas hier staat, is het wel de belangrijkste van allemaal. Goede hardloopschoenen maken een wereld van verschil als het om comfort, prestatie en blessuregevoeligheid gaat en zijn dan ook een must. Laat je adviseren in een schoenenwinkel welke schoenen bij jouw voeten passen. Bij speciaalzaken is er vaak een optie om een loopanalyse te doen, zodat op basis van hoe jij loopt de bijpassende schoen gevonden kan worden. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat dit 100% de moeite waard is.

Progressie hardlopen bijhouden

Houd je progressie bij! Dit kun je zelf doen door elke week op te schrijven hoeveel minuten of kilometers je hebt hardlopen, maar je kunt ook handige apps gebruiken. Door een app te gebruiken kun je gemakkelijk routes op slaan en weet je precies hoe ver en hoe snel je hebt hardgelopen. Over een ruime tijd kun je via deze apps ook je progressie zien, zodat je ziet hoe je harde werk beloond is geweest! Handige apps zijn Runkeeper of Strava.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest