Top 5 energiezuinige keukenapparatuur

energiezuinige keukenapparatuur

Inhoudsopgave

In een moderne keuken is energie-efficiënte apparatuur steeds belangrijker geworden. Niet alleen vanwege de voordelen voor het milieu, maar ook omdat het leidt tot aanzienlijke besparingen op de energierekening. We geven je vijf energiezuinige keukenapparatuur die je helpen om je energieverbruik te verminderen:

Top 5 energie-efficiënte keukenapparatuur

#1 Koelkast

Koelkasten zijn waarschijnlijk de grootste energieverbruikers in de keuken, dus het is belangrijk om een energiezuinig model te kiezen. Een koelkast met een A++ energielabel is de meest energie-efficiënte keuze. Dit type koelkast verbruikt tot wel 60% minder energie dan oudere modellen. Let ook op het formaat van de koelkast – een te grote koelkast verbruikt meer energie dan nodig.

#2 Moderne ovens

Moderne ovens zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Elektrische ovens verbruiken over het algemeen minder energie dan gasovens, maar het is belangrijk om te kiezen voor een oven met een hoog energielabel. Een oven met energielabel A of hoger is de meest efficiënte keuze voor energiezuinige keukenapparatuur.

#3 Kookplaten

Inductiekookplaat is de meest energiezuinige optie voor het koken op de kookplaat. Deze kookplaten gebruiken elektromagnetische inductie om warmte direct aan de pan over te dragen, wat resulteert in een veel efficiënter energieverbruik. Gas en keramische kookplaten zijn minder efficiënt, hoewel er wel energiezuinige keukenapparatuur versies beschikbaar zijn.

heet water kraan

#4 Heet water kraan

Heet water kranen zijn niet alleen handig, maar ook energiezuinig. In vergelijking met het koken van water op het fornuis of het gebruik van een waterkoker, bespaart een heet water kraan energie omdat het water alleen opwarmt wanneer het nodig is. Daarnaast gebruiken de meeste heet water kranen een geavanceerde isolatietechnologie om het warme water op temperatuur te houden, waardoor er minder warmte verloren gaat en er minder energie nodig is om het water opnieuw te verwarmen. Een heet water kraan verspilt ook minder water. Bovendien zijn kokendwaterkranen een ware aanvulling voor elke keuken. 

#5 Zuinige vaatwasser

Wat voor vrijwel alle moderne keukenapparatuur geldt, is ook van toepassing bij moderne vaatwassers. De nieuwe vaatwassers zijn veel energiezuiniger dan oudere modellen. Een zuinige vaatwasser verbruikt ongeveer 10 liter water per wasbeurt, terwijl oudere modellen tot wel 25 liter verbruiken. Ben je op zoek naar energiezuinige keukenapparatuur? Kies dan voor een moderne vaatwasser met een hoog energielabel – een A+++-label is het efficiëntst.

keuken slim inrichten energiezuinige keukenapparatuur

Het belang van energiezuinige keukenapparatuur 

Naast deze top 5 van energiezuinige keukenapparatuur zijn er nog andere manieren om de keuken energiezuiniger te maken. We geven dan ook nog enkele duurzame tips:

  • Kies voor led-verlichting in de keuken. Led-verlichting is veel efficiënter dan traditionele gloei- of halogeenlampen en gaat ook nog eens veel langer mee.
  • Gebruik de juiste pannen op de kookplaat. Door de juiste pannen te gebruiken, bespaar je energie tijdens het koken. Gebruik bijvoorbeeld een pan met een platte bodem en een passende maat voor de kookplaat om ervoor te zorgen dat de warmte efficiënt wordt overgedragen.
  • Ontdooi de vriezer regelmatig. Een vriezer die ijsvorming heeft, moet harder werken om de inhoud op de juiste temperatuur te houden. Door de vriezer regelmatig te ontdooien, bespaar je energie.
  • Laat het deksel op de pan tijdens het koken. Door het deksel op de pan te houden, ontsnapt de warmte niet en blijft de pan op de juiste temperatuur. Dit resulteert tot aanzienlijke energiebesparingen tijdens het koken.
  • Gebruik de oven efficiënt. Probeer zoveel mogelijk gerechten tegelijkertijd in de oven te bereiden, om energie te besparen. Houd ook rekening met de grootte van de oven en kies voor een passend formaat voor de gerechten.
    .

Door te kiezen voor energiezuinige keukenapparatuur en deze op de juiste manier te gebruiken, worden aanzienlijke energiebesparingen gerealiseerd. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Door bewust te kiezen voor energie-efficiënte oplossingen, wordt de keuken een duurzame en efficiënte ruimte in huis waar je met plezier verblijft.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest