Wat is een septische put

Wat is een septische put

Inhoudsopgave

Een septische put is een essentieel onderdeel van het rioleringssysteem in België. Het is een afgesloten tank die afvalwater en vaste stoffen opvangt en scheidt, waardoor het rioleringssysteem minder wordt belast. Een septische put is ontworpen om afvalwater op een natuurlijke manier af te breken, voordat het in het openbare riool terechtkomt.

De werking van een septische put draagt bij aan een efficiënt en duurzaam rioleringssysteem. Het zorgt ervoor dat afvalwater gezuiverd wordt voordat het in het milieu terechtkomt, wat de impact op het lokale ecosysteem minimaliseert.

In de volgende secties zullen we dieper ingaan op hoe een septische put werkt, de voordelen ervan voor het rioleringssysteem in België, hoe je de put kunt reinigen en onderhouden, evenals de kosten en het installatieproces. We zullen ook specifiek ingaan op het legen van een septische tank in de regio Namur en andere delen van België.

Hoe werkt een septische put

Een septische put is een belangrijk onderdeel van het rioleringssysteem in België. Maar hoe werkt het precies? Een septische put is ontworpen om afvalwater en vaste stoffen te scheiden en af te breken, voordat het gezuiverde water terug in de grond sijpelt. Het is als het ware een mini-rioleringssysteem op zich.

Het werkingssysteem van een septische put is vrij eenvoudig. Zodra het afvalwater in de put komt, worden zware vaste stoffen naar de bodem gezakt, terwijl vetten en oliën naar boven drijven. In het midden ontstaat een laag die voornamelijk bestaat uit water en bacteriën. Deze bacteriën breken het organisch materiaal in het afvalwater af.

Het is essentieel om het belang van regelmatig onderhoud van de septische put te benadrukken. Het is aanbevolen om de put elke 1-3 jaar te laten legen en controleren. Dit voorkomt dat de put verstopt raakt en zorgt ervoor dat het rioleringssysteem optimaal blijft functioneren.

Onderhoud van een septische put omvat het legen van de put door professionals en het controleren van de staat van de put. Het legen van de put verwijdert de opgebouwde vaste stoffen en slib, waardoor de capaciteit van de put wordt hersteld. Bovendien kan het controleren van de put eventuele problemen of schade identificeren, zodat deze tijdig kunnen worden verholpen.

Door regelmatig onderhoud van de septische put te laten uitvoeren, voorkomt u verstoppingen in het rioleringssysteem en minimaliseert u de kans op geurhinder en andere problemen. Het is raadzaam om een professionele loodgieter in te schakelen voor het legen en onderhouden van uw septische put, omdat zij de benodigde kennis en ervaring hebben om dit op de juiste manier te doen.

Aandachtspunten bij onderhoud van een septische put

 • Zorg ervoor dat alleen biologisch afbreekbaar materiaal in de septische put komt. Het gebruik van chemicaliën en andere schadelijke stoffen kan het bacteriële proces verstoren.
 • Vermijd overmatig gebruik van antibacteriële zeep en schoonmaakmiddelen, omdat deze zowel de goede als slechte bacteriën kunnen doden.
 • Vermijd het lozen van grote hoeveelheden olie, vet, medicijnen en chemicaliën in het afvoersysteem dat is aangesloten op de septische put. Deze stoffen kunnen het afbraakproces verstoren.

Met een goed begrip van de werking en het belang van onderhoud van een septische put kunt u ervoor zorgen dat uw rioleringssysteem efficiënt blijft werken en dat u problemen in de toekomst voorkomt. Blijf op de hoogte van het regelmatig onderhouden van uw septische put en raadpleeg een professional wanneer nodig.

Voordelen van een septische put

Een septische put biedt verschillende voordelen voor het rioleringssysteem in België. Deze voordelen dragen bij aan een efficiëntere afvoer en verwerking van afvalwater, waardoor het milieu en de volksgezondheid beschermd worden.

Vermindering van belasting op het openbare rioolstelsel

Een van de belangrijkste voordelen van een septische put is de vermindering van belasting op het openbare rioolstelsel. Wanneer huishoudelijk afvalwater rechtstreeks naar het openbare riool wordt afgevoerd, kan het rioolstelsel overbelast raken, vooral tijdens periodes van zware regenval. Een septische put daarentegen fungeert als een tijdelijke opslagplaats waarin vaste stoffen bezinken en bacteriën het afvalwater afbreken.

Hierdoor wordt het afvalwater dat uiteindelijk in het openbare riool terechtkomt aanzienlijk verminderd, waardoor het rioolstelsel efficiënter kan functioneren. Dit vermindert niet alleen het risico op overstromingen en verstoppingen, maar zorgt ook voor een langere levensduur van het openbare rioolstelsel.

Bescherming van het lokale milieu

Naast het verminderen van de belasting op het openbare rioolstelsel, draagt een septische put ook bij aan de bescherming van het lokale milieu. Het afvalwater dat in de septische put wordt opgevangen, wordt op natuurlijke wijze behandeld door bacteriën die aanwezig zijn in het systeem.

Deze bacteriën breken het afvalwater af en zorgen ervoor dat schadelijke stoffen worden afgebroken voordat het water uiteindelijk in de bodem terechtkomt. Hierdoor wordt het grondwater beschermd tegen vervuiling en blijft de kwaliteit van oppervlaktewater, zoals rivieren en meren, behouden.

voordelen septische put

“Een septische put biedt een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing voor de verwerking van afvalwater.” – Expert Loodgieter

 • Vermindering van belasting op het openbare rioolstelsel
 • Bescherming van het lokale milieu
 • Langer leven van het rioolstelsel
 • Behoud van de kwaliteit van oppervlaktewater
 • Minder risico op overstromingen en verstoppingen

Kortom, het gebruik van een septische put heeft talrijke voordelen voor het rioleringssysteem in België. Niet alleen helpt het de belasting op het openbare rioolstelsel te verminderen, maar het draagt ook bij aan de bescherming van het lokale milieu en zorgt voor een efficiëntere afvoer en verwerking van afvalwater.

Septische put reinigen en onderhoud

Een septische put reinigen en regelmatig onderhoud uitvoeren is essentieel om ervoor te zorgen dat de put optimaal blijft functioneren. In deze sectie delen we handige tips en belangrijke informatie over het reinigen en onderhouden van een septische put.

Wanneer en hoe vaak moet een septische put gereinigd worden?

Het reinigen van een septische put is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de put en het aantal mensen dat er gebruik van maakt. Over het algemeen wordt aanbevolen om de put eens in de drie tot vijf jaar te laten reinigen. Het is echter belangrijk om te weten dat dit slechts een richtlijn is en dat de frequentie kan variëren.

Om te bepalen wanneer uw septische put gereinigd moet worden, raden we aan om te letten op de volgende signalen:

 • Trage afvoer van water in uw huis
 • Stankoverlast in de buurt van de septische put
 • Terugkerende verstoppingen in uw rioleringssysteem

Als u een van deze problemen ervaart, is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen om de septische put te inspecteren en indien nodig te reinigen.

Onderhoud van een septische put

Het onderhouden van een septische put is net zo belangrijk als regelmatig reinigen. Door enkele eenvoudige onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, kunt u de levensduur van de put verlengen en mogelijke problemen voorkomen.

Enkele belangrijke onderhoudstips zijn:

 1. Zorg ervoor dat er geen schadelijke stoffen zoals olie, vet of chemicaliën in de put terechtkomen.
 2. Gebruik biologisch afbreekbaar toiletpapier om de afbraak van vaste stoffen te vergemakkelijken.
 3. Vermijd het lozen van grote hoeveelheden water in korte tijd, zoals bij het leegpompen van een zwembad.
 4. Laat regelmatig de niveaus van de bacteriën in de put controleren en indien nodig aanvullen.

Een professionele loodgieter kan u adviseren over het juiste onderhoudsprogramma en u helpen bij het uitvoeren van de nodige werkzaamheden.

Vergeet niet dat het reinigen en onderhouden van een septische put geen klus is die u zelf moet proberen. Het vereist gespecialiseerde kennis en apparatuur. Schakel daarom altijd een professionele loodgieter in om ervoor te zorgen dat het werk correct wordt uitgevoerd.

Met regelmatig onderhoud en tijdige reiniging kunt u ervoor zorgen dat uw septische put efficiënt blijft werken en mogelijke problemen worden voorkomen. Neem contact op met een ervaren loodgieter om te zorgen voor het reinigen en onderhouden van uw septische put, zodat u langdurig kunt genieten van een goed functionerend rioleringssysteem.

Kosten van een septische put

Als je overweegt om een septische put te installeren, vraag je je wellicht af wat de kosten hiervan zijn. De prijs van het installeren van een septische put kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren.

Een van de belangrijkste factoren die van invloed is op de kosten is de grootte van de put. Hoe groter de put, hoe hoger de kosten zullen zijn. Daarnaast speelt ook de locatie van de installatie een rol. In sommige regio’s kunnen de kosten voor het installeren van een septische put hoger zijn dan in andere regio’s.

Om een nauwkeurige prijsindicatie te krijgen, is het aan te raden om contact op te nemen met een professional op het gebied van septische putten. Zij kunnen een offerte op maat maken op basis van jouw specifieke situatie.

Hoewel de kosten van het installeren van een septische put initieel misschien hoog lijken, is het belangrijk om het langdurige voordeel in overweging te nemen. Een goed functionerende septische put kan je helpen om problemen met de riolering te voorkomen en het milieu te beschermen.

Dus, als je geïnteresseerd bent in het installeren van een septische put, is het de moeite waard om de kosten te overwegen en te investeren in een duurzame oplossing voor je rioleringssysteem.

kosten septische put

Neem een kijkje naar de afbeelding hierboven om een idee te krijgen van de kosten van verschillende soorten septische putten.

Septische put installeren

Als je een septische put wilt installeren, is het verstandig om een professionele loodgieter in te schakelen. Een loodgieter heeft de kennis en ervaring om de installatie op de juiste manier uit te voeren en kan ervoor zorgen dat alles volgens de geldende regelgeving gebeurt.

Een goede voorbereiding is essentieel voor een succesvolle installatie. Zorg ervoor dat je de juiste vergunningen hebt en dat de locatie van de septische put goed gekozen is. Een loodgieter kan je adviseren over de beste plek voor de installatie.

Bij het installeren van een septische put moet ook rekening worden gehouden met de aansluiting op het rioleringssysteem. De loodgieter zal ervoor zorgen dat de put op de juiste manier wordt aangesloten, zodat het afvalwater op een veilige en efficiënte manier wordt afgevoerd.

De loodgieter kan je ook advies geven over het onderhoud van de septische put. Het regelmatig laten reinigen en inspecteren van de put is belangrijk om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat de put optimaal blijft functioneren.

Een professional zoals een loodgieter kan je helpen bij de installatie van een septische put. Ze hebben de kennis, ervaring en het juiste gereedschap om de klus te klaren. Bovendien kunnen ze je adviseren over het onderhoud, zodat je septische put jarenlang meegaat zonder problemen.

Door een professionele loodgieter in te schakelen voor het installeren van een septische put, zorg je ervoor dat het proces soepel verloopt en dat alles volgens de vereisten gebeurt. Dit geeft je gemoedsrust en zorgt ervoor dat je rioleringssysteem goed functioneert.

 • Een loodgieter heeft de kennis en ervaring voor een succesvolle installatie.
 • Zorg voor de juiste vergunningen en een goed gekozen locatie.
 • De aansluiting op het rioleringssysteem is essentieel.
 • Onderhoud de septische put regelmatig om problemen te voorkomen.

Door de hulp van een loodgieter in te schakelen, kun je met vertrouwen een septische put installeren en profiteren van alle voordelen die dit biedt voor het rioleringssysteem.

Septische tank legen in Namen

Als u een septische tank hebt in Namen, is het belangrijk om te weten hoe u deze moet legen om te voorkomen dat er problemen ontstaan. Het legen van een septische tank is een essentieel onderdeel van het onderhoudsproces en moet regelmatig worden uitgevoerd. In Namen zijn er verschillende opties beschikbaar voor het legen van uw septische tank in zowel Vlaanderen als Wallonië.

Een van de belangrijkste stappen bij het legen van een septische tank is het vinden van een betrouwbare serviceprovider. In Vlaanderen en Wallonië zijn er professionele bedrijven die gespecialiseerd zijn in de vidange van septische tanks, zoals Debouchage Mertens. Ze beschikken over de juiste apparatuur en expertise om deze taak efficiënt en veilig uit te voeren.

Het is daarbij belangrijk om te kiezen voor een erkend bedrijf met goede referenties en ervaring in septische tanks legen. Voor de Franstaligen onder ons in Namen zullen we dit belang ook in deze taal zetten. Il est important de choisir une entreprise reconnue, avec de bonnes références et de l’expérience dans le domaine de la vidange fosse septique Namur.

Specifiek in de regio Namen zijn er diverse bedrijven die gespecialiseerd zijn in de vidange van septische tanks. Deze bedrijven bieden niet alleen het legen van de tank aan, maar ook aanvullende diensten zoals inspectie en onderhoud. Door regelmatig uw septische tank te laten legen, voorkomt u verstoppingen en andere problemen die kunnen leiden tot ernstige schade aan uw rioleringssysteem.

Het legen van uw septische tank is een belangrijk onderdeel van het onderhoudsproces voor een goed functionerend rioleringssysteem. Door te kiezen voor een professioneel bedrijf in Vlaanderen, Wallonië of specifiek in de regio Namur, kunt u er zeker van zijn dat deze taak op een professionele en efficiënte manier wordt uitgevoerd. Zo blijft uw rioleringssysteem probleemloos werken en draagt u bij aan het behoud van een gezond milieu. En dat is iets wat je niet wilt missen!

FAQ

Wat is een septische put?

Een septische put, ook wel een septic tank genoemd, is een ondergronds reservoir dat wordt gebruikt om afvalwater en vaste stoffen te scheiden en af te breken. Het is een essentieel onderdeel van het rioleringssysteem in België.

Hoe werkt een septische put?

Een septische put werkt door middel van een natuurlijk afbraakproces. Het afvalwater stroomt de put binnen en de vaste stoffen zakken naar de bodem, terwijl het water wordt afgevoerd naar het riool. De bacteriën in de put breken het afval af, waardoor het veilig kan worden geloosd.

Wat zijn de voordelen van een septische put?

Een septische put biedt verschillende voordelen voor het rioleringssysteem in België. Het vermindert de belasting van het openbare rioolstelsel, beschermt het lokale milieu en voorkomt verstoppingen en geuroverlast.

Hoe reinig en onderhoud ik een septische put?

Het is belangrijk om regelmatig de septische put te laten reinigen om verstoppingen te voorkomen. Dit kan gedaan worden door een professionele loodgieter. Daarnaast is het essentieel om het onderhoud van de put bij te houden, zoals het controleren van inlaat- en uitlaatleidingen en het vermijden van het lozen van schadelijke stoffen.

Wat zijn de kosten van een septische put?

De kosten van een septische put kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de put en de locatie van de installatie. Het is raadzaam om een offerte aan te vragen bij een specialist om een nauwkeurige prijsopgave te krijgen.

Hoe installeer ik een septische put?

Het installeren van een septische put is een complex proces dat het beste aan een ervaren loodgieter kan worden overgelaten. Zij hebben de kennis en vaardigheden om de put correct aan te sluiten op het rioleringssysteem en om ervoor te zorgen dat alles volgens de juiste normen en regelgeving gebeurt.

Waar kan ik mijn septische tank legen in België?

In België zijn er verschillende dienstverlenende bedrijven die gespecialiseerd zijn in het legen van septische tanks. In de regio Namur kunt u bijvoorbeeld terecht bij bedrijven voor “vidange fosse septique Namur”. Het is raadzaam om contact op te nemen met deze bedrijven voor meer informatie en om een afspraak te maken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest