Wat is powerliften?


Inhoudsopgave

Powerliften, het woord alleen al klinkt heavy en niets is minder waar. Powerliften is een sport waarbij het draait om maximale kracht op drie oefeningen, namelijk het squatten, bankdrukken (benchpressen) en deadliften. De sport kan, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, uitgeoefend worden door jong en oud en heeft, mits het met de juiste techniek wordt uitgevoerd, enorm veel voordelen voor lichaam en geest. Powerliften kan op veel niveaus, zo zijn er officiële wereldwijde wedstrijden, maar mag degene die het af en toe voor de lol doet zich ook een powerlifter noemen.

Wat is powerliften

Basic three

In tegenstelling tot bodybuilding, draait het bij powerliften niet om de looks. Het doel van de sport is om zo sterk mogelijk te worden in de drie bovengenoemde oefeningen en dan voor slechts één herhaling. Dat wil zeggen dat er geprobeerd wordt een zo zwaar mogelijke squat, bench of deadlift probeert neer te zetten met de juist uitgevoerde techniek. Powerlifttrainingen zijn dan ook gebouwd rond de drie basisoefeningen. Hiernaast worden er soms variaties gebruikt om techniek en kracht te verbeteren.

Techniek
Powerliften gaat hand in hand met techniek, waar regels aan verbonden zijn. Zo moet een squat diep genoeg zijn, een benchpress moet de borst raken en een deadlift moet in één beweging van de grond komen. In officiële wedstrijden wordt er gebruik gemaakt van een jury, in de ‘gewone’ gym helpt men elkaar vaak door feedback te geven op elkaars lifts. Zoals net al verteld, draaien trainingen ook om techniek te verbeteren. Hoe beter de techniek, hoe minder kans op blessures bij het zwaarder liften. 

Extra hulp

Om de oefeningen te ondersteunen, maken powerlifters ook gebruik van hulpmiddelen. Zo wordt er een riem gebruikt rondom de buikspieren om te zorgen voor een sterkere core, worden er kniebanden gebruikt om de knieën te ondersteunen en warm te houden en kunnen er speciale ‘straps’ gebruikt worden die helpen bij het vasthouden van de halterstang bij het deadliften en vergeet niet magnesium! Misschien heb je het wel eens gezien, een sporter die zorgt voor een grote witte wolk voor hij/zij gaat liften: magnesium. Ook gebruikt voor extra grip.

Kracht incoming!
Zoals net al uitgelegd, draait powerliften om kracht en niet om de looks. Het is een sport waar veel energie in kan worden kwijtgeraakt en bovendien zorgt het zwaar kunnen gewichtheffen voor een gevoel van zelfverzekerdheid. Hiernaast is kracht een handige tool voor het dagelijkse leven: geen twee tripjes meer nodig voor de boodschappen, maar alles in slechts een keer. Om je een idee te geven: Het wereldrecord squatten is 490 kilo. Vierhonderdnegentig kilo, let that sink in.

Wedstrijden

Powerliftwedstrijden vinden plaats in allerlei klassen. Zo worden er amateurwedstrijden georganiseerd door sportscholen, maar vinden er ook landelijke- en wereldkampioenschappen powerliften plaats waarbij de atleten per gewichtsklasse proberen om hun persoonlijk record te halen, om zo eerste te worden in hun gewichtsklasse.

Sport voor iedereen

Hoewel het woord misschien wat afschrikt, kan iedereen starten met powerliften. Het is een fijne sport die het simpel houdt: kracht en techniek gecombineerd. Hiernaast zorgt het voor meer spieren en een gezonder lichaam. Mocht je nu willen beginnen met powerliften, vraag advies aan mensen om je heen, bijvoorbeeld in de sportschool of schakel een coach in. Begin altijd licht en onthoud dat techniek belangrijker is dan de hoeveelheid kilo’s op de stang, die krachtopbouw komt wel!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest