Wat te doen als er asbest in je te verkopen woning is gevonden

Wat te doen als er asbest in je te verkopen woning wordt gevonden

Inhoudsopgave

Asbest is een natuurlijk mineraal dat in de vorige eeuw veelvuldig werd gebruikt in de bouw vanwege zijn brandwerende en isolerende eigenschappen. Echter, het is inmiddels bekend dat blootstelling aan asbestvezels ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Als je van plan bent je woning te verkopen en er wordt asbest gevonden, wat moet je dan doen? In dit artikel geven we je een stapsgewijze handleiding.

Stap 1: Laat een asbestinventarisatie uitvoeren

Als je vermoedt dat er asbest in je woning aanwezig is, is het belangrijk om een professionele asbestinventarisatie te laten uitvoeren. Dit is een grondige inspectie van de woning door een gecertificeerd bedrijf om de aanwezigheid en de staat van het asbest vast te stellen. Het is belangrijk om dit door professionals te laten doen, omdat het onveilig kan zijn om zelf met asbest om te gaan.

Stap 2: Informeer potentiële kopers

Als er asbest in je woning wordt gevonden, ben je wettelijk verplicht om dit te melden aan potentiële kopers. Dit valt onder de mededelingsplicht van de verkoper. Het niet melden van de aanwezigheid van asbest kan leiden tot juridische gevolgen en schadeclaims.

Stap 3: Overweeg asbestverwijdering

Hoewel het niet altijd verplicht is om asbest te verwijderen voordat je je woning verkoopt, kan het wel de verkoopbaarheid van je woning verbeteren. Het verwijderen van asbest kan een kostbare onderneming zijn, maar het kan ook de waarde van je woning verhogen en het verkoopproces versnellen.

Stap 4: Schakel een professional in voor de verwijdering

Als je besluit om het asbest te laten verwijderen, is het belangrijk om dit door een gecertificeerd bedrijf te laten doen. Zelf asbest verwijderen is in veel gevallen illegaal en kan gevaarlijk zijn. Een professioneel bedrijf heeft de juiste apparatuur en kennis om het asbest veilig en volgens de regels te verwijderen.

Stap 5: Laat een asbestvrij verklaring opstellen

Na de verwijdering van het asbest, kan je een asbestvrij verklaring laten opstellen door het bedrijf dat de verwijdering heeft uitgevoerd. Deze asbestattest kan je aan potentiële kopers laten zien als bewijs dat het asbest op een professionele manier is verwijderd. Een asbestattest overleggen is verplicht bij de verkoop van je woning.

Woning verkopen met asbestattest

Het vinden van asbest in je te verkopen woning kan een uitdaging zijn, maar met de juiste stappen kan je dit probleem effectief aanpakken. Het is belangrijk om een professionele asbestinventarisatie te laten uitvoeren, potentiële kopers te informeren, de mogelijkheid van asbestverwijdering te overwegen, een professional in te schakelen voor de verwijdering en een asbestattest te laten opstellen. Door deze stappen te volgen, kan je de verkoop van je woning soepel laten verlopen en eventuele juridische problemen voorkomen.

Wil je meer weten over dit onderwerp of andere belangrijke zaken die je niet wilt missen? Bezoek dan onze website Wat je niet wilt missen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest