Wat zijn de gezonde voordelen van zongedroogde tomaten?

zongedroogde tomaten

Inhoudsopgave

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van zongedroogde tomaten?

zongedroogde tomaten

Nadat tomaten zijn geplukt, bederven ze snel vanwege het hoge vochtgehalte. Door het water te verwijderen en door ze te drogen, blijven de tomaten goed en blijft de smaak behouden. Drogen in de zon is voordelig, maar het proces kan lastig zijn omdat ze een bepaald temperatuurbereik nodig hebben. Of je ze nu zelf maakt of in de winkel koopt, zongedroogde tomaten zitten boordevol voedingsstoffen die de gezondheid ten goede komen. Wat zijn de vier gezondheidsvoordelen van zongedroogde tomaten?

1  -Heel veel voedingsstoffen

Eén kopje zongedroogde tomaten bevat 139 calorieën, 8 gram eiwit en 7 gram vezels. Dit betekent dat mannen 14% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid eiwitten en 18% vezels binnenkrijgen, terwijl vrouwen 17% van hun dagelijkse hoeveelheid eiwitten en 28% vezels binnenkrijgen.

Een portie zongedroogde tomaten van één kop bevat 39% van de aanbevolen dagelijkse inname van kalium, dat essentieel is voor het samentrekken van spieren en het doorgeven van zenuwprikkels. Mannen krijgen 82% en vrouwen 27% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer binnen. Dezelfde portiegrootte levert 23% van de dagelijkse inname van thiamine en riboflavine, en 31% van niacine.

Deze B-vitaminen zijn essentieel voor het omzetten van voedsel in energie, het onderhouden van het zenuwstelsel en het gezond houden van de huid. Je krijgt ook 19% van de dagelijkse inname van vitamine K, die nodig is voor de bloedstolling en ook de botmineralisatie regelt.

2 – Rijk aan antioxidanten

Vrije radicalen zijn natuurlijke bijproducten van chemische processen in je lichaam, maar ze beschadigen cellen en dragen bij aan ziekten. Denk hierbij aan artritis, hart- en vaatziekten en kanker. Antioxidanten beschermen je gezondheid door vrije radicalen te neutraliseren en ontstekingen te verminderen. Eén kopje zongedroogde tomaten levert 23% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C en 16% van vitamine A.

Vitamine C ondersteunt het immuunsysteem en neutraliseert vrije radicalen in het hele lichaam. Vitamine A verwijst naar een groep stoffen met verschillende rollen. Als vitamine is het essentieel voor het gezichtsvermogen en versterkt het ons immuunsysteem.

Drie andere leden van de vitamine A-familie – lycopeen, luteïne en zeaxanthine – werken als antioxidanten. Een kopje zongedroogde tomaten bevat ongeveer 1 milligram luteïne en zeaxanthine en 25 milligram lycopeen. Luteïne en zeaxanthine beschermen je ogen tegen ouderdomsziekten, zoals staar en maculadegeneratie. Alle drie vertonen anti-kanker activiteit, maar lycopeen wordt specifiek in verband gebracht met een lager risico op prostaatkanker.

zongedroogde tomaten

3 – Gezondheid van het hart

Antioxidanten dragen ook bij aan de gezondheid van het hart door ontstekingen in de bloedvaten te verminderen. Een portie zongedroogde tomaten levert nog meer voordelen voor het hart door 6% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calcium en 25% magnesium te leveren.

Calcium is een bekend bestanddeel van botten, maar het stimuleert ook het samentrekken van de hartspieren. Magnesium heeft de tegenovergestelde rol en helpt een normaal hartritme te garanderen door de hartspieren te laten ontspannen. Calcium en magnesium regelen ook de bloeddruk door het samentrekken en ontspannen van de bloedvatwanden te coördineren.

4 – Sterke botten

Naast 6%van de dagelijkse hoeveelheid calcium bevat 1 kopje zongedroogde tomaten 25 procent van de aanbevolen hoeveelheid magnesium en 27% fosfor. Calcium vormt samen met fosfor het primaire botopbouwende mineraal hydroxyapatiet, terwijl magnesium de matrix helpt vormen die de andere mineralen ondersteunt.

Conclusie over zongedroogde tomaten

Zongedroogde tomaten zijn voedzaam, veelzijdig en smaakvol. Ze zijn ook lang houdbaar, waardoor je ze perfect in de voorraadkast kan bewaren. Ze bevatten veel lycopeen, vitamine C, provitamine A en kalium – en zijn bovendien een goede bron van vezels.

Probeer wat zongedroogde tomaten toe te voegen aan gerechten als een omelet, salades, soepen en graanmaaltijden voor een vleugje smaak en extra voedingsstoffen.

Bron: Zongedroogde tomaten

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest