Hoe ga je te werk bij de voorbereiding van een sollicitatiegesprek?
Heb je een sollicitatiegesprek gepland? Wat is de meest effectieve methode om je op een sollicitatiegesprek voor te bereiden? De tijd nemen om je op een sollicitatiegesprek voor te bereiden zal je helpen te slagen. Dit zijn enkele dingen die je vóór (en na!) het gesprek kunt doen om een goede indruk te maken op je potentiële werkgever.
Wat is de beste manier om je op een sollicitatiegesprek voor te bereiden? Waar moet je rekening mee houden? Hoe doe je je werkonderzoek? Doe je bedrijfsonderzoek? Hoe oefen je het stellen en beantwoorden van vragen? Wat draag je naar het sollicitatiegesprek en hoe volg je het op? We gaan in op deze zorgen en geven advies over hoe je je op een sollicitatiegesprek kunt voorbereiden.
#1 Een functieanalyse is de eerste stap in de voorbereiding op een sollicitatiegesprek.
De tijd nemen om de vacature te bekijken is een vitaal aspect van de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Overweeg de functiebeschrijving terwijl je hem leest. Welke kwaliteiten wil de organisatie in een kandidaat? Maak een lijst van de bekwaamheden, kennis, professionele en persoonlijke eigenschappen die het bedrijf verlangt. Bedenk dan welke essentieel zijn voor succes in deze functie.
Maak een lijst van je sterke punten als je de functie-eisen op een rijtje hebt gezet.
Stem ze dan af op de functie-eisen. Maak een lijst van je vaardigheden die op de functie van toepassing zijn. IT bekwaamheden, zachte vaardigheden, scholing en certificeringen, werkervaring, beroepskwalificaties, en specialistische IT expertise zijn voorbeelden van zulke kwalificaties. Als je aan het bedrijf uitlegt waarom je perfect geschikt bent voor deze zware IT baan, kun je een aantal van deze eigenschappen ter sprake brengen.
Als je je voorbereidt op een sollicitatiegesprek, denk dan aan gevallen uit vorige werkervaringen waaruit blijkt dat je de gezochte eigenschappen bezit. Als de interviewer je vraagt een moment te vertellen waarop je een bepaald talent of een bepaalde aanleg toonde, zul je voorbereid zijn.
Neem de functie-eisen, je lijst van vaardigheden en je voorbeelden vóór het sollicitatiegesprek nog eens door, zodat je voorbereid bent om ze tijdens het gesprek over te brengen. Het doel van sollicitatievragen is immers te ontdekken of je de vereiste kennis, bekwaamheden en eigenschappen bezit om de baan met succes uit te voeren.
#2 Doe, voor je naar een sollicitatiegesprek gaat, wat onderzoek naar de organisatie.
Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat, zorg je ervoor dat je niet alleen alles weet over de functie, maar ook over de firma. Onderzoek doen naar de firma is een belangrijk aspect van de voorbereiding op een sollicitatiegesprek. Het helpt je namelijk bij het beantwoorden van vragen over het bedrijf. Het helpt je ook bij het stellen van vragen aan de interviewer. Dit helpt je ook om te bepalen of deze firma en haar cultuur al dan niet bij je passen. Bedenk dat een sollicitatiegesprek een gesprek in twee richtingen is!
Kijk op de website van het bedrijf om een behoorlijk beeld te krijgen van wat ze doen. Vaak is er een item met de titel “Over ons” of iets dergelijks. Lees verhalen over het bedrijf in vaktijdschriften of online media om een indruk te krijgen van hoe het zich verhoudt tot andere bedrijven in dezelfde bedrijfstak. Lees evaluaties van zowel consumenten als huidige en vroegere werknemers over het bedrijf.
Doorzoek je netwerk om na te gaan of iemand die je kent voor dit IT bedrijf werkt of gewerkt heeft. LinkedIn is hiervoor een uitstekende bron. Je hebt al een heel klein voordeel op de andere kandidaten voor deze functie door grondig onderzoek naar het bedrijf te doen.
#3 Houd een proefsollicitatiegesprek.
Het beantwoorden van de meest typische sollicitatievragen kun je leren via oefening. Het helpt ook om je angst te bedaren omdat je niet gedwongen wordt meteen een antwoord te zoeken-supreme. Oefen met een vriend of familielid een sollicitatiegesprek. Je zult merken dat het oefenen van het sollicitatiegesprek je meer ontspannen maakt tijdens het eigenlijke gesprek. Daardoor kun je de vragen serieuzer beantwoorden en maken.
Heb je een sollicitatiegesprek via de telefoon of online? Ga dan op dezelfde manier te werk. Houd voor het oefengesprek dezelfde indeling aan als voor het echte gesprek. Zorg dat je op je gemak bent met de technologie als je een virtueel interview hebt. Zorg ervoor dat de microfoon en de videocamera van je computer goed werken. Houd ook in de gaten wat er achter je gebeurt.
Doe je een online interview? Bedenk dat de interviewer je voor een plat scherm met een achtergrond ziet. Heb je een overhemd of blouse aan die bij je achtergrond past? Of heb je een patroon dat vreemde camera-effecten oplevert? Je oefenpartner kan je informeren of je achtergrond op de camera geschikt is voor een sollicitatiegesprek of niet. Bedenk hoe je zult reageren op de meest typische sollicitatievragen en antwoorden.
#4 Bereid je voor op een sollicitatiegesprek door je gepast te kleden.
Er is maar één kans om een goede eerste indruk te maken! Laat daarom het aankleden voor een sollicitatiegesprek niet tot het laatste moment wachten. Neem van tevoren een beslissing over wat je voor je sollicitatiegesprek gaat dragen, zodat je er niet op het laatste moment over na hoeft te denken. Het is spannend genoeg om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek.
De eerste indruk moet positief zijn, ongeacht de functie waar je naar solliciteert. Kleed je als een senior manager als je een hogere leidinggevende functie zoekt. Het is nog steeds nodig om een nette, verzorgde indruk te maken als je een baan zoekt in een meer casual sfeer, die in de IT business overheerst.
Het is bij het kiezen van geschikte kleding voor een sollicitatiegesprek van cruciaal belang dat je je presenteert zoals je bent. Ook dat je je op je gemak voelt in wat je draagt. Wat je uitstraalt is een gevoel van “op je gemak zijn in je eigen huid”. Denk aan het soort cosmetica dat je draagt en de accessoires die je hebt. Tenslotte poets je je schoenen (ervan uitgaande dat je mooie schoenen draagt, dat wel)!
#5 Neem een beslissing over je kapsel.
Voor een sollicitatiegesprek is hoe je je haar stylet bijna even cruciaal als wat je draagt. De interviewer ziet tenslotte alles. Kleding, kapsel, make-up, en accessoires voor je sollicitatiegesprek. Bedenk dat je maar een paar seconden hebt om een uitstekende eerste indruk te maken. Als gevolg daarvan is het van cruciaal belang dat je er verzorgd uitziet. Bovendien, als je in de spiegel kijkt, wees dan trots op jezelf. Je haar valt hier ook onder. Als je tevreden bent met je uiterlijk, zul je dit zelfvertrouwen ook naar buiten uitstralen.
#6 Hoe moet je je op een sollicitatiegesprek voorbereiden?
Weten wat je mee moet nemen (en wat niet) naar een sollicitatiegesprek is van cruciaal belang. Overweeg een kopie af te drukken van je portfolio, je CV, een lijst van referenties, en de vragen die je de interviewer wilt stellen. Misschien ook iets om op te schrijven. Zorg dat deze documenten op je tablet of smartphone opgeslagen zijn, zodat je ze meteen kunt delen. Maak er een apart mapje voor, zodat je ze tijdens het gesprek niet op je telefoon hoeft te zoeken. Ook dit is een onderdeel van de voorbereiding op een sollicitatiegesprek.
#7 Do’s en Don’ts voor sollicitatiegesprekken
Tijdens een oefen sollicitatiegesprek kun je de volgende aanbevelingen in praktijk brengen. Er zijn ook unieke etiquette richtlijnen op basis van het soort gesprek. Een lunch- of dinergesprek, een conferentiegesprek, of een video-interview, bijvoorbeeld.
Do’s – Je zou willen
Houd je lichaamstaal in de gaten.
Stevig de hand schudden
Terwijl je je punten naar voren brengt, oogcontact houden.
Houd je aandacht erbij!
Geef aandacht.
Kijk geïnteresseerd en let op.
Don’ts – Dit is iets wat je beter kunt vermijden.
Te laat komen
Onderbreek het gesprek (en) van je gesprekspartner.
Werp een blik op je telefoon.
Als het mooi weer is, vergeet je gemakkelijk je zonnebril af te zetten.
Je doet het beter tijdens het sollicitatiegesprek als je een goede eerste indruk maakt. Recruiters in 2022 mopperen vaak dat kandidaten tijdens sollicitatiegesprekken voortdurend naar hun telefoon staren. Tijdens je sollicitatiegesprek kom je daardoor ongeïnteresseerd over.
Bron: Sollicitatiegesprek voorbereiden