Wanneer septische tank legen

Wanneer septische tank legen

Inhoudsopgave

In deze sectie ontdek je wanneer het nodig is om je septische tank te legen en hoe je problemen met je riolering kunt voorkomen door tijdig onderhoud.

Je septische tank legen is een essentieel onderdeel van het onderhoud van je rioleringssysteem. Een septische tank is een opslagtank voor afvalwater die gebruikt wordt in huizen en gebouwen die niet zijn aangesloten op het openbare rioleringsnetwerk. Na verloop van tijd kan de tank vol raken met slib en vuil, waardoor de functionaliteit van het systeem wordt aangetast.

Door regelmatig je septische tank te legen, voorkom je verstoppingen, geurproblemen en schade aan je rioleringssysteem. Maar hoe weet je wanneer het tijd is om je septische tank te laten legen?

Lees verder om te leren over de tekenen dat je septische tank geleegd moet worden, hoe vaak je dit moet doen, de kosten die ermee gepaard gaan en tips voor onderhoud van je septische tank.

Tekenen dat je septische tank geleegd moet worden

Als je een septische tank hebt, is het van cruciaal belang om op de tekenen te letten dat deze moet worden geleegd. Een volle septische tank kan problemen veroorzaken, zoals verstopte leidingen, geurhinder en mogelijke schade aan je rioleringssysteem. Door regelmatig onderhoud van je septische tank en het tijdig laten leegmaken ervan, kun je deze problemen voorkomen.

Een van de duidelijkste tekenen dat je septische tank geleegd moet worden, is wanneer je toiletten, gootstenen of badkuipen beginnen te borrelen of langzaam leeglopen. Dit kan duiden op een verstopte leiding die veroorzaakt wordt door een overvolle septische tank. Het is belangrijk om dit probleem zo snel mogelijk aan te pakken om verdere schade te voorkomen.

Een andere aanwijzing is het waarnemen van onaangename geuren in en rondom je huis. Als je merkt dat er een constante rioolgeur in je omgeving hangt, kan dit betekenen dat je septische tank vol is en geleegd moet worden. Het is van belang om hier niet te lang mee te wachten, omdat dit niet alleen een onaangename ervaring is, maar ook kan wijzen op een mogelijke verstopping of defect in je systeem.

Een goede vuistregel is om je septische tank eens in de 3 tot 5 jaar te laten legen. Dit kan echter variëren, afhankelijk van de grootte van je huishouden, je waterverbruik en de specifieke kenmerken van je septische systeem. Het is raadzaam om een professional te raadplegen om de optimale frequentie voor het legen van jouw septische tank te bepalen.

Daarnaast kan een overvolle septische tank ook leiden tot het terugkeren van afvalwater in je toiletten, gootstenen of douches. Dit kan erg onhygiënisch en ongemakkelijk zijn. Mocht je dit probleem ervaren, dan is het essentieel om direct actie te ondernemen en je septische tank te laten leegmaken.

Het is belangrijk om op deze tekenen te letten en niet te wachten met het legen van je septische tank. Door tijdig onderhoud en het laten leegmaken van je tank kun je ernstige problemen voorkomen en de levensduur van je septische systeem verlengen.

Hoe vaak moet je een septische tank legen?

Het regelmatig legen van je septische tank is essentieel om problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je rioleringssysteem goed blijft functioneren. De frequentie van het legen hangt echter af van verschillende factoren.

Om te bepalen hoe vaak je je septische tank moet legen, moet je rekening houden met de grootte van je gezin, het waterverbruik en het volume van je septische tank. Over het algemeen wordt aanbevolen om je tank eens in de 3 tot 5 jaar te legen.

Als je een groot gezin hebt met veel waterverbruik, kan het nodig zijn om je tank vaker te legen, bijvoorbeeld eens in de 2 tot 3 jaar. Aan de andere kant, als je een klein huishouden hebt met een kleinere tank, kan eens in de 5 tot 7 jaar voldoende zijn.

Factoren die de frequentie beïnvloeden

Naast de grootte van je gezin en de tank, zijn er nog andere factoren die de frequentie van het legen kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld:

 • Het gebruik van chemicaliën in het huishouden – bepaalde chemicaliën kunnen de bacteriën in de septische tank doden, waardoor de afbraak van afvalstoffen wordt vertraagd en de tank sneller vol raakt.
 • Het type afval dat in de tank terechtkomt – bepaalde stoffen, zoals vetten en oliën, kunnen zich ophopen in de tank en een laag slib vormen, waardoor de capaciteit van de tank vermindert en vaker legen noodzakelijk is.
 • De staat van je rioleringssysteem – als er sprake is van verstoppingen of andere problemen met je rioleringssysteem, kan de septische tank sneller vol raken en vaker legen vereisen.

Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen en indien nodig advies in te winnen bij een professional om de optimale frequentie van het legen van je septische tank te bepalen.

Door regelmatig je septische tank te legen, kun je de levensduur van je rioleringssysteem verlengen en dure reparaties voorkomen. Zorg er dus voor dat je bijhoudt wanneer je je tank voor het laatst hebt laten legen en plan tijdig onderhoud in om problemen te voorkomen.

hoe vaak septische tank legen

Kosten voor het legen van een septische tank

Als het gaat om het legen van een septische tank, is het belangrijk om rekening te houden met de kosten die hiermee gepaard gaan. De kosten kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de tank, de locatie van je woning en de toegankelijkheid van de tank. Het is essentieel om op de hoogte te zijn van deze kosten om budgettering en planning mogelijk te maken.

De gemiddelde kosten voor het legen van een septische tank liggen tussen de €200 en €400. Dit kan echter variëren, afhankelijk van je specifieke situatie. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende professionele loodgieters om een idee te krijgen van de kosten in jouw regio.

Naast de kosten voor het legen van de tank, kunnen er ook bijkomende kosten zijn, zoals het reinigen van de tank of het repareren van eventuele schade aan het septische systeem. Deze kosten kunnen extra toegevoegd worden aan de totale kosten van het onderhoud. Het is belangrijk om deze factoren in overweging te nemen bij het plannen van het onderhoud van je septische tank.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het legen van een septische tank een taak is die het beste kan worden uitgevoerd door een professionele loodgieter. Een loodgieter heeft de juiste kennis, ervaring en apparatuur om het werk efficiënt en veilig uit te voeren. Het is niet aan te raden om zelf te proberen je septische tank te legen, omdat dit tot ernstige gezondheidsproblemen en schade aan het milieu kan leiden.

Om de kosten voor het legen van je septische tank te minimaliseren, is regelmatig onderhoud essentieel. Door je tank op tijd te laten legen en de nodige preventieve maatregelen te nemen, kun je problemen voorkomen en de levensduur van je septische systeem verlengen. Neem contact op met een professionele loodgieter om een afspraak te maken en meer te weten te komen over de specifieke kosten voor het onderhoud van jouw septische tank.

Stappen om een septische tank te legen

Het legen van een septische tank is een complexe taak die het beste aan een professionele loodgieter kan worden overgelaten. Hier zijn de stappen die betrokken zijn bij het legen van een septische tank:

 1. Neem contact op met een ervaren loodgieter die gespecialiseerd is in septische tanks. Een professional kan het proces efficiënt en veilig uitvoeren.
 2. De loodgieter zal eerst de locatie van de septische tank bepalen. Dit kan worden gedaan met behulp van technieken zoals gronddetectie of het raadplegen van de bouwplannen.
 3. De loodgieter zal vervolgens de toegangspunten van de septische tank lokaliseren. Deze punten kunnen zich binnen of buiten het huis bevinden, afhankelijk van het ontwerp van het rioleringssysteem.
 4. Na het lokaliseren van de toegangspunten zal de loodgieter de benodigde apparatuur en gereedschappen meenemen om de septische tank veilig te legen. Dit kan een vacuümwagen, afvoerslangen en beschermende kleding omvatten.
 5. Vervolgens zal de loodgieter de septische tank leegzuigen met behulp van de vacuümwagen. Het afvalwater en slib uit de tank worden via de afvoerslangen naar de tankwagen getransporteerd.
 6. Zodra de septische tank volledig is leeggemaakt, zal de loodgieter de tank inspecteren op eventuele schade of problemen. Indien nodig kan er onderhoud worden uitgevoerd of advies worden gegeven over verdere maatregelen.
 7. Tenslotte zal de loodgieter ervoor zorgen dat de septische tank correct wordt afgesloten en dat de toegangspunten stevig zijn afgedicht om ongewenste geuren en lekkages te voorkomen.

Door een professionele loodgieter in te schakelen voor het legen van je septische tank, kun je er zeker van zijn dat het werk efficiënt en veilig wordt uitgevoerd. Vergeet niet om regelmatig onderhoud te plannen om problemen met je rioleringssysteem te voorkomen.

septische tank legen

Onderhoud van een septische tank

Regelmatig onderhoud van je septische tank is van groot belang om ernstige problemen te voorkomen en de levensduur van je septische systeem te verlengen. Door periodiek onderhoud uit te voeren, kun je de optimale werking van je tank behouden en mogelijke verstoppingen of beschadigingen voorkomen.

Het onderhoud van een septische tank omvat verschillende taken die je zelf kunt uitvoeren of kunt laten uitvoeren door een professionele loodgieter. Hier volgen enkele belangrijke onderhoudsmaatregelen die je kunt nemen:

 1. Inspecteer regelmatig: Controleer regelmatig de staat van je septische tank. Let op eventuele lekkages, scheuren of andere tekenen van schade.
 2. Pomp de tank indien nodig: Afhankelijk van de grootte van je huishouden en het gebruik van je sanitaire voorzieningen, moet je de septische tank mogelijk laten leegpompen. Raadpleeg een professional om te bepalen hoe vaak dit moet gebeuren.
 3. Vermijd het lozen van schadelijke stoffen: Gooi geen schadelijke chemicaliën, vet, olie, medicijnen of andere ongewenste stoffen in je afvoer. Deze kunnen het bacterieel evenwicht in de tank verstoren en ernstige schade veroorzaken.
 4. Behoud een gezond drainagesysteem: Zorg ervoor dat de leidingen en het drainagesysteem goed functioneren. Voorkom dat er grote hoeveelheden water in korte tijd worden afgevoerd, zoals bij het legen van een zwembad of het ledigen van een jacuzzi.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren en aandacht te besteden aan de conditie van je septische tank, kun je veel problemen voorkomen. Het is raadzaam om een professional in te schakelen voor het jaarlijks onderhoud van je septische systeem. Zij hebben de kennis en ervaring om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en op te lossen.

Slib verwijderen uit de septische tank

Het verwijderen van slib uit je septische tank is een essentieel onderdeel van het onderhoud om de optimale werking van je tank te behouden. Slibvorming is een natuurlijk proces dat optreedt door de afbraak van organisch afval in de tank. Na verloop van tijd kan het slib zich ophopen en de efficiëntie van de tank verminderen.

Er zijn verschillende methoden om slib uit je septische tank te verwijderen:

 1. Professionele septische tankdiensten: Een ervaren loodgieter kan de sliblaag in je septische tank met gespecialiseerde apparatuur verwijderen. Ze zullen de vloeibare en vaste inhoud van de tank verwijderen, waardoor de tank weer schoon en goed functionerend wordt. Dit is de meest effectieve en veilige manier om slib te verwijderen.
 2. Pompen: Je kunt een septische tankslibpomp huren of kopen om het slib uit de tank te verwijderen. Deze pompen zijn ontworpen om het slib op te zuigen en kunnen handig zijn als je ervaring hebt met het gebruik van dergelijke apparatuur. Zorg ervoor dat je de instructies opvolgt en veiligheidsmaatregelen neemt bij het gebruik van de pomp.
 3. Zelf slib verwijderen: Als je handig bent en de juiste apparatuur hebt, kun je ervoor kiezen om het slib zelf uit je septische tank te verwijderen. Dit omvat het zorgvuldig legen van de tank en het overbrengen van het slib naar een geschikte afvalverwerkingseenheid. Zorg ervoor dat je de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en de lokale voorschriften volgt.

Het is belangrijk om slib regelmatig te verwijderen om verstoppingen en systeemstoringen te voorkomen. Als je niet zeker bent over de beste methode voor het verwijderen van slib uit je septische tank, is het raadzaam om een professionele loodgieter te raadplegen. Ze hebben de kennis en ervaring om het slib efficiënt en veilig te verwijderen, waardoor je septische systeem probleemloos kan functioneren.

“Het regelmatig verwijderen van slib uit je septische tank is essentieel om verstoppingen en systeemstoringen te voorkomen.”

Septische tank legen in België (Vlaanderen en Wallonië)

Als je in België woont, is het belangrijk om te weten hoe je je septische tank kunt legen en welke services beschikbaar zijn in jouw regio. In dit gedeelte zullen we specifiek ingaan op het legen van septische tanks in Vlaanderen en Wallonië.

Om problemen met je rioleringssysteem te voorkomen, is regelmatig onderhoud en legen van je septische tank essentieel. Gelukkig zijn er verschillende professionele diensten beschikbaar die je kunnen helpen bij het legen en reinigen van je tank.

In Vlaanderen en Wallonië kun je rekenen op betrouwbare riolerings- en septische tankservices, zoals Debouchage Mertens die ook werkzaam is in de regio Namen (Namur). Deze diensten bieden uitgebreide ontstoppings- en reinigingsoplossingen om ervoor te zorgen dat je rioleringssysteem optimaal blijft werken.

Of je nu in Vlaanderen of Wallonië woont, zorg ervoor dat je je septische tank regelmatig laat legen volgens de aanbevelingen van de professionals. Door tijdig onderhoud uit te voeren, kun je veel problemen met je rioleringssysteem voorkomen en de levensduur van je tank verlengen.

FAQ

Wanneer moet je een septische tank legen?

Je moet je septische tank legen als deze te vol raakt. Dit kan variëren afhankelijk van de grootte van de tank en het gebruik ervan. Het wordt over het algemeen aanbevolen om je septische tank minstens om de 3-5 jaar te legen. Het is echter raadzaam om een professional te raadplegen om de specifieke frequentie voor jouw tank te bepalen.

Wat zijn de tekenen dat je septische tank geleegd moet worden?

Enkele tekenen dat je septische tank geleegd moet worden zijn: een onaangename geur rond de tank of het afvoersysteem, langzame afwatering in gootstenen en toiletten, overtollig water op het gras boven de tank, en het horen van borrelende geluiden in het rioolsysteem. Als je een of meer van deze tekenen opmerkt, is het tijd om je septische tank te laten legen.

Hoe vaak moet je een septische tank legen?

De frequentie van het legen van een septische tank hangt af van verschillende factoren, zoals het aantal mensen in huishouden, het waterverbruik en het formaat van de tank. Over het algemeen moet je je septische tank om de 3-5 jaar laten legen. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van de bepalingen van je lokale riolerings- en septische tankregels en deze te volgen.

Wat zijn de kosten voor het legen van een septische tank?

De kosten voor het legen van een septische tank variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de tank, de locatie en de toegankelijkheid. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van €200 tot €400. Het wordt aanbevolen om contact op te nemen met verschillende loodgieters om prijzen te vergelijken en een offerte op maat te laten maken.

Wat zijn de stappen om een septische tank te legen?

Het legen van een septische tank is een complex proces dat het nodige vakmanschap vereist. Het wordt aanbevolen om een professionele loodgieter in te schakelen om dit werk uit te voeren. De stappen omvatten het lokaliseren van de tank, het leegpompen van de inhoud in een speciale vrachtwagen, het reinigen van de tankwand en het controleren op eventuele reparaties of problemen.

Wat is het belang van het onderhoud van een septische tank?

Regelmatig onderhoud van een septische tank is essentieel om de optimale werking ervan te behouden. Onderhoud helpt bij het voorkomen van verstoppingen, geuroverlast en dure reparaties. Het omvat taken zoals het legen van de tank, het controleren op lekken, het reinigen van filters en het verminderen van de hoeveelheid afvalwater en schadelijke chemicaliën die in het systeem terechtkomen.

Hoe verwijder je slib uit de septische tank?

Slib kan worden verwijderd uit de septische tank door het in te brengen van een vacuümcamion. Deze tankwagen zuigt het slib op en vervoert het naar een erkende verwerkingsfaciliteit. Het wordt aanbevolen om een professionele septische tankdienst in te schakelen die beschikt over de juiste apparatuur en expertise om het slib veilig en efficiënt te verwijderen.

Hoe word je septische tank geleegd in België (Vlaanderen en Wallonië)?

In België moeten septische tanks worden geledigd door erkende professionals die werken volgens de regels en voorschriften van de regionale overheid. In Vlaanderen en Wallonië is het gebruikelijk om de diensten van een rioleringsbedrijf in te schakelen. In de regio Namur staat vidange fosse septique bekend als een betrouwbare en professionele dienstverlener voor het legen van septische tanks.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest