Wat is een NFT?

Inhoudsopgave

Een NFT is: Non-fungible token. Dat maakt het niet duidelijker.

Juist, sorry. “Not fungibel” betekent min of meer dat het uniek is en niet door iets anders vervangen kan worden. Een bitcoin is bijvoorbeeld fungibel – ruil er een tegen een andere bitcoin, en je hebt precies hetzelfde. Een one-of-a-kind ruilkaart is echter niet fungibel. Als je hem ruilt tegen een andere kaart, heb je iets heel anders. Je gaf een Squirtle op, en kreeg een 1909 T206 Honus Wagner, die StadiumTalk “de Mona Lisa van de honkbalkaarten” noemt.

Wat is een NFT

Hoe werken NFT’s?

Op een heel hoog niveau maken de meeste NFT’s deel uit van de Ethereum blockchain. Ethereum is een cryptocurrency, zoals bitcoin of dogecoin, maar zijn blockchain ondersteunt ook deze NFT’s, die extra informatie opslaan waardoor ze anders werken dan, zeg, een ETH munt. Het is de moeite waard op te merken dat andere blockchains hun eigen versies van NFTs kunnen implementeren. (Sommige hebben dat al gedaan.)

Wat is de moeite waard om bij de NFT supermarkt op te halen?

NFT’s kunnen echt alles digitaal zijn (zoals tekeningen, muziek, je hersenen die gedownload en in een AI veranderd worden), maar veel van de huidige opwinding gaat over het gebruik van de tech om digitale kunst te verkopen.

Bedoel je, dat mensen mijn goede tweets kopen?

Ik denk niet dat iemand je kan tegenhouden, maar dat is niet echt wat ik bedoelde. Veel van het gesprek gaat over NFT’s als een evolutie van het verzamelen van beeldende kunst, alleen dan met digitale kunst.

(Kanttekening: bij het bedenken van de zin “mijn goede tweets kopen” probeerden we iets te bedenken dat zo dwaas was dat het geen echte zaak zou zijn. Dus natuurlijk verkocht de oprichter van Twitter er een voor iets minder dan $3 miljoen kort nadat we het artikel geplaatst hadden).

Denken mensen echt dat dit net zoiets zal worden als kunst verzamelen?

Ik weet zeker dat sommigen dat echt hopen – zoals degene die bijna 390.000 dollar betaalde voor een 50-seconden video van Grimes of de persoon die 6,6 miljoen dollar betaalde voor een video van Beeple. In werkelijkheid werd een van Beeple’s stukken geveild bij Christie’s, de beroemde-

Sorry, ik was bezig met rechts te klikken op die Beeple video en hetzelfde bestand te downloaden waar de persoon miljoenen dollars voor betaalde.

Wauw, onbeschoft. Maar ja, daar wordt het een beetje onhandig. Je kunt een digitaal bestand zo vaak kopiëren als je wilt, ook de kunst die bij een NFT zit.

Maar NFT’s zijn ontworpen om je iets te geven dat niet gekopieerd kan worden: eigendom van het werk (hoewel de kunstenaar nog steeds het auteursrecht en de reproductierechten kan behouden, net als bij fysieke kunstwerken). Om het in termen van het verzamelen van fysieke kunst te zeggen: iedereen kan een Monet prent kopen. Maar slechts één persoon kan het origineel bezitten.

Wat is het nut van NFT’s?

Dat hangt er echt van af of je een kunstenaar of een koper bent.

Ik ben een kunstenaar

Ten eerste: Ik ben trots op je. Goed gedaan. Misschien ben je geïnteresseerd in NFT’s omdat het je een manier geeft om werk te verkopen waar anders misschien niet veel markt voor is. Als je een heel cool idee voor een digitale sticker bedenkt, wat ga je dan doen? Het verkopen in de iMessage App Store? Geen denken aan.

Ook hebben NFT’s een functie die je kunt inschakelen die je een percentage uitbetaalt telkens als de NFT verkocht wordt of van eigenaar verandert, zodat als je werk super populair wordt en in waarde uitpuilt, je ook iets van dat voordeel ziet.

Ik ben een koper

Een van de duidelijke voordelen van kunst kopen is dat je zo kunstenaars die je mooi vindt financieel kunt steunen, en dat geldt ook voor NFT’s (die veel trendyer zijn dan, bijvoorbeeld, Telegram stickers). Bij het kopen van een NFT krijg je meestal ook enkele basis gebruiksrechten, zoals de mogelijkheid om de afbeelding online te plaatsen of als je profielfoto in te stellen. Plus, natuurlijk, zijn er opscheprechten dat je de kunst bezit, met een blockchain vermelding om dat te staven.

Nee, ik bedoelde dat ik een verzamelaar ben.

Ah, oké, ja. NFT’s kunnen werken als elk ander speculatief bezit, waarbij je het koopt en hoopt dat de waarde ervan op een dag stijgt, zodat je het met winst kunt verkopen. Ik voel me echter een beetje vies om daarover te praten.

Dus elke NFT is uniek?

In de saaie, technische zin dat elke NFT een uniek token op de blockchain is. Maar terwijl het als een van Gogh zou kunnen zijn, waar er maar één definitieve werkelijke versie is, zou het ook als een ruilkaart kunnen zijn, waar er 50 of honderden genummerde exemplaren van hetzelfde kunstwerk zijn.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest